Nove tehnologije u proizvodnji

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nove tehnologije u proizvodnji
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Jedan od najznačajnijih faktora koji, danas, utiču na privrednu snagu preduzeća jeste sposobnost inoviranja procesa, proizvoda i usluga. Ako je temeljna preokupacija savremenog preduzeća stvaranje konkurentske pozicije na tržištu, onda to više nije moguće samo cenom postojećih proizvoda ili usluga, njihovom kvalitetom ili paletom izbora, već prvenstveno brzinom kojom preduzeće može uvesti nove i superiornije proizvode. A sve to zavisi od korišćenja novih tehnologija u proizvodnim i poslovnim procesima. Uvođenje novih tehnologija u proizvodnim i poslovnim procesima danas je pitanje opstanka, a vreme, potrebno za uvođenje, sve je kraće.

Obim i brzina inovacija posledica su povećanja mase naučnih, u prvom redu tehnoloških dostignuća, i njihove primene u praksi kroz komercijalizaciju. Zato su i ulaganja u istraživanja i razvoj danas najuže povezana s razvojem, odnosno budućnošću preduzeća. Malo je toliko istih stavova kao po pitanju uloge novih tehnologija u društvenom i privrednom razvoju.

Budućnost zemlje i njene privrede, da stvara nova radna mesta i blagostanje svojim građanima, pa i njene pozicije u globalnim privrednim odnosima, prvenstveno zavisi od njene tehnološke snage. Zato se ne sme zatvarati oči pred realnom ocenom i procenom tehnološke pozicije svakog preduzeća i društva u celini i pred aktualnim tehnološkim napretkom.

2 Nove tehnologije u proizvodnji

2.1 Pojam i karakteristike tehnologije i menadžmenta tehnologijama


U svakodnevnom, stručnom i naučnom razgovoru često se koristi pojam tehnologija. Sadržaj ovog pojma je doživeo evoluciju tako da zavisno od oblasti rada, ugla posmatranja, perioda u kome se koristio i drugih aspekata ima više različitih, često suprostavljenih značenja. Izvorno značenje potiče od reči tehnos (veštine) i logos (znanje, um, umeće), što kovanici tehnologija daje značenje znanje o veštinama, odnosno načinu realizacije određenog zadatka. Već primena ove početne definicije na različite oblasti unosi dosta konfuzije, tako da neki autori govore o tehnologiji kao zagonetki (puzzle) i globalnom rešenju za sve izazove (abracadabra). Neki autori, u nemogućnosti da je precizno definišu, je porede sa lepotom koja je dominantno subjektivna karakteristika.

U opštem slučaju tehnologija ima dva osnovna aspekta i to:
 nosioce tehnologije (određene resurse) i
 svrhu.

U mnoštvu različitih definicija tehnologija, autori izdvajaju osam karakterističnih:
1. Tehnologija obuhvata angažovanje ljudi, alata, mašina, procesa i ostalih resursa u cilju rešavanja određenog problema ili povećanja mogućnosti određenog sistema.
2. Tehnologija podrazumeva sredstva i postupke pomoću kojih se određenom proizvodu u proizvodnom ciklusu povećava vrednost. U tom smislu NC tehnologija podrazumeva primenu NC mašina i odgovarajućih postupaka za njihovo programiranje, upravljanje i održavanje.
3. Tehnologija je neposredan proces proizvodnje materijalnih dobara.
4. Tehnologija obuhvata postojeću opremu i metode proizvodnje.
5. Tehnologija predstavlja sistematsku primenu sređenog znanja na praktične aktivnosti, a posebno proizvodnju.
6. Bez tehnologije nema sredstava za rad kao provodnika čovekovog dejstva na predmet rada.
7. Tehnologija ima osnovni zadatak da rešava međudejstva sredstava za rad i materijala.
8. Tehnologija je skup znanja o fizikalnim, hemijskim i drugim postupcima obrade i prerade sirovina, poluproizvoda i prerađevina u proizvodnji.

Iz ovih definicija sledi da se pod tehnologijom najčešće podrazumevaju proizvodne tehnologije. Vrlo često se koriste i definicije koje u prvi plan stavljaju tehničku stranu tehnologije (mašine, alati), a zapostavljaju metode i uslove njene primene u konkretnim proizvodnim uslovima. Autor smatra da je znatno prihvatljivija šira definicija tehnologije, pri čemu naglasak nije samo na tehničkom aspektu njenog uspešnog korišćenja. To je na slici 1 prikazano kroz ljude sa postojećim znanjima, iskustvom i motivacijom za korišćenje tehnologija i ostale resurse koji obuhvataju sve procedure i organizacione forme.

1 Uvod 3
2 Nove tehnologije u proizvodnji 4
2.1 Pojam i karakteristike tehnologije i menadžmenta tehnologijama 4
2.2 Tehnologije proizvoda 6
2.3 Menadžment tehnologijama u proizvodnji 8
3 Zaključak 11
L i t e r a t u r a 12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:43 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Motivacioni faktori u proizvodnji derrick 0 1,810 09-09-2010 08:58 PM
zadnja poruka: derrick
  Sistem kvaliteta nabavke reprodukcionog materijala u proizvodnji novina Vesnica 0 2,254 05-07-2010 09:42 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Životni ciklus tehnologije DECT telefon Siemens Vesnica 0 1,923 30-06-2010 08:34 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nove organizacione strukture Vesnica 0 1,725 30-06-2010 08:32 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: