Nove licne karte za elektronski potpis

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Nove licne karte za elektronski potpis
[Slika: 568474_e-sign.thumbnail.jpg]

Ministarka za telekomunikacije Srbije Jasna Matić najavila je danas da očekuje da će za mesec dana nove lične karte moći da počnu da se koriste i za elektronsko potpisivanje dokumenata.Ona je novinarima na skupu o internet ekonomiji kazala da ministarstva telekomunikacije i unutrašnjih poslova već mesecima sarađuju da bi omogućili da se lične karte koriste i kao elektronski potpis, koji ima pravnu snagu svojeručnog potpisa.

“U narednih mesec dana trebalo bi da se stvore uslovi da to može da počne”, kazala je ona.

Dozvolu za izdavanje elektronskih potpisa za sada ima PTT Srbije, a Privredna komora Srbije se prijavila za odobrenje, ali ga još nije dobila.

Matićeva je najavila da će 23. marta početi dvosedmična javna rasprava o Zakonu o elektronskom dokumentu, koji će propisivati kako se dokumenti sa elektronskim potpisom šalju i primaju i šta se radi sa duplikatima tih dokumenata.

Matićeva je kazala da očekuje da će uskoro preduzeća i javne ustanove razviti usluge u kojima će građanima omogućiti da koriste elektronski potpis.

Ona je navela da su informacione i telekomunikacione tehnologije značajne za razvoj privrede.

U Srbiji, kako je istakla, ima 2.300 kompanija iz sektora informacionih i telekomunikacionih tehnologija, taj sektor ima 60.000 zaposlenih i u 2007. godini je učestvovao u bruto domaćem proizvodu sa 4,7 odsto.

Prema njenim rečima, ekonomska kriza se neće odraziti na rad telekomunikacionih operatera jer će građani i firme i dalje koristiti njihove usluge i plaćati račune, ali će se odraziti na ostale segmente tržišta.

Učesnici skupa u organizaciji dnevnika Danas ocenili su da su informacione i komunikacione tehnologije neophodne za razvoj privrede i da je potrebno povećati kompjutersku pismenost građana.

Na skupu su učestvovali predstavnici Republičke agencije za telekomunikacije, Majkrosofta, Telekoma i drugih kompanija i organizacija iz sektora informacionih i komunikacionih tehnologija.
09:39 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kako izgleda rođenje nove zvezde Anchy-XD 0 2,130 01-09-2011 06:33 PM
zadnja poruka: Anchy-XD
  Strasno! Devojčica nudi nevinost za kartu za Biberov koncert! Anchy-XD 0 2,050 29-08-2011 02:21 PM
zadnja poruka: Anchy-XD

Skoči na forum: