Nove droge (krokodil, luda mačka, magični zmaj...)

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,096
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Nove droge (krokodil, luda mačka, magični zmaj...)
UVOD

Rečnik droga duboko je prožet i ozbiljno kontaminiran vrednosnim primesama. Kao središnje izvorište tih prevashodno moralističkih sadržaja identifikovana je dvadesetovekovna retorika zla u čijem okviru drogama pripada jedno od središnjih mesta. Kontaminacija rečnika droga vrednosno-moralističkim primesama najznačajnija je njegova osobenost. Ona je dramatično podložna zloupotrebama i moralnim panikama koje markantno obeležavaju savremeni govor o drogama. U samom rečniku, pored toga, široko je prisutna pojmovna zbrka plastično vidljiva upravo kod onih pojmova koji služe za obeležavanje osnovne aktivnosti - konzumiranja psihoaktivnih supstanci. Narkomanija, toksikomanija, adikcija, habituacija, zavisnost, uzimanje, korišćenje, upotreba, zloupotreba, pogre.na upotreba, uživanje, »primljenost«, »navučenost«, na izgled su slični pojmovi. Ali, već pri letimičnom pregledu lako se uočava da su svi oni ispunjeni različitim, a često i oštro međusobno suprotstavljenim značenjima. Ovi pojmovi, budući da su sadržajno prezasićeni, izrasli su u postojan predmet dugotrajnih teorijskih rasprava. Sporni su, pri tom, ne samo vrednosno-moralistički sadržaji, nego i šire ideološke zamisli iz kojih ovi pojmovi proističu ili izvlače vlastiti legitimitet.

Droga je bilo koja hemijska supstanca koja prilikom unošenja u ljudski organizam menja prirodni tok funkcionisanja ljudskog tela i psihe. Celovito sagledavanje upotrebe droga kao društvene i individualne pojave ne može zaobići pitanje razvrstavanja i grupisanja droga. Poput jasnog određenja i razgraničenja droga od sličnih materija, ovo pitanje poseban značaj ispoljava kod kritičkog preispitivanja postojećeg sistema i izgradnje osnove na kojoj se može graditi optimalna strategija kontrole droga. Određena droga, zbog toga, može biti smeštena u potpuno različite kategorije. Droge se, u svakom slučaju, mogu klasifikovati na više načina. Prema poreklu, moguće ih je razvrstati na prirodne, polusintetičke i sintetičke, gde se posebno izdvajaju »dizajnirane« droge namenjene isključivo ilegalnom tršižtu. Ako se, pak, kao kriterijum klasifikovanja uzme upotreba u medicini, droge se razvrstavaju na one koje imaju veliku, osrednju, malu ili nikakvu terapijsku vrednost. Prema legalnom statusu, droge se dele na legalne/dozvoljene i zabranjene, a pri tom se ne sme zanemarivati činjenica da su neke od njih čvrsto uklopljene u šire društvenokulturne matrice bez obzira na legalnost statusa. Kada se posmatraju prema dostupnosti, droge se dele na one koje se mogu dobiti u bilo kojoj apoteci, zatim na one koje su pod posebnim režimom recepata, te na droge koje se mogu nabaviti samo na ilegalnom tršižtu, što za sobom povlači visok stepen rizika od sukoba sa organima društvene kontrole.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Nove droge (krokodil, luda mačka, magični zmaj...) 4
1.1 Pojava novih droga 4
2 Vrste novih droga 7
2.1 Krokodil 7
2.2 Luda mačka 10
2.3 Magični zmaj 13
2.4 Piperazin 15
2.5 Supstitol 15
2.6 Afrička khata 15
2.7 Fentanil 15
2.8 Ketamin 16
ZAKLJUČAK 19
LITERATURA 20


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologijske metode i religiozni doživljaji, nove teorije u sociologiji religije derrick 0 992 21-09-2013 09:58 AM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: