Normandija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Normandija
UVOD

1944. između snaga nacističke Nemačke, koje su okupirale Zapadnu Evropu, i savezničkih snaga u Drugom svetskom ratu otpočela je bitka za Normandiju. Šezdeset godina kasnije, invazija Normandije, poznata i kao operacija „Overlord“, ostaje najveća pomorska invazija u istoriji, invazija koja je uključivala preko tri miliona vojnika koji su prevezeni preko kanala La Manche iz Engleske u Normandiju. Većinu savezničkih snaga činile su američke, britanske, kanadske i francuske jedinice. Bitka za Normandiju počela je 6. juna 1944., taj dan je nazvan i „dan D“, a događaji koji su obeležili taj „dan D“ opisani su u ovom radu.

Bile su 3 veće operacije kao potpora invaziji kodnih imena: Ultra, Fortitude i Double Cross System. Iskrcavanje u Normandiji započelo je noćnim padobranskom i jedriličarskom invazijom, masivnim vazdušnim napadima i pomorskim bombardovanjem nakon čega je usledila tenkovska i pešadijska invazija. Invazijski pojas iznosio je 90 km i bio je podeljen na 5 oblasti: Utah, Omaha, Gold, Juno i Sword. Saveznici su učestalo bombardovali celu Francusku tako da Nemci nisu ni sumnjali da je ovo bombardovanje priprema za desant. Zapravo samo jedna trećina bomba bačena je na Normandiju. Bombarderi su ciljali saobraćajnu mrežu, radarske centre, vojne baze i artiljerijske položaje. Deo bombardera imao je zadatak da gađa plaže kako bi se stvorili zakloni za savezničke vojnike, međutim promašili su za više kilometara. Noć pre „dana D“ 15.000 američkih i 7.000 britanskih padobranaca iskočilo je iz 2395 vazduhoplova i 867 jedrilica što bi značilo da je svake minute tokom 24 sata poleteo jedan vazduhoplov. Većina padobranaca nije uspela da sleti u svoje zone zbog nemačke vazdušne odbrane.

Sadržaj

Sadržaj:

UVOD 3
1.1 „dan D“ 4
1.2 Vazdušna invazija 6
2 Invazija s mora 11
Zaključak 17
Popis skraćenica 18
Popis literature 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:59 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: