Nokia izbacuje nove firmvere samo da bi onemogucila hakovanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Nokia izbacuje nove firmvere samo da bi onemogucila hakovanje
Rat između hakera i Nokije traje već neko vreme. Mada bi se to više mogao okarakterisati kao rat između Nokije i krajnih korisnika, pošto su oni ti koji ispaštaju kada Nokija krene u ofanzivu. Sve je počelo gašenjem SymbianSigned-a, na šta je odgovoreno modifikovanim firmverom koji je izbegavao proveru sertifikata. Nokija je brzo reagovala, onemogućila takozvani AppTrk, međutim odmah nakon toga je otkriven novi, takozvani HelloCarbide način.

I to je trajalo neko vreme, a onda je Nokija našla način da onemogući i njega. Sve je počelo sa N82 i njegovom verzijom softvera 30 (N95 i N95 8GB sa verzijama 30 se mogu hakovati), za koji još uvek nema leka i pitanje je kada će se pojaviti. Uvidevši da njene metode uspevaju, Nokija je ubrzo primenila istu zaštitu i u E90, pa zatim i u nove telefone: E66, E71, N79, N85 i N96. Takođe je poznato da hak neće raditi ni sa 6120 Classic, 6220 Classic, 5320 XpressMusic, kao ni sa Samsungom i8510 INNO8. Za novu s60v5 platformu i Nokiju 5800 Tube ni ne sumnjamo da je dobro zaštićena.

Ono što se za sada zna je da je na telefonima E66, E71, E90, N82, 6120 Classic, 6220 Classic i 5320 XpressMusic moguće očuvati installserver.exe fajl (koji je i najbitniji aspekt razbijanja zaštite, jer modifikovana verzija omogućuje instaliranje nepotpisanih aplikacija) ako je telefon bio hakovan pre apdejta na novu verziju verziju firmvera. Ako imate jedan od preostalih gore pomenutih telefona, ili ste apdejtovali firmver i na ovim telefonima a da prethodno zaštita nije razbijena, trenutno rešenje ne postoji.

Razmislite dobro pre apdejta na novu verziju fimvera, čak i ako vaš telefon nije na listi! Nema sumnje da će Nokija na kraju uvesti zaštitu u firmverima svih svojih s60v3 telefona, a stiče se utisak da su apdejti za većinu gore pomenutih telefona izdati prvenstveno zbog toga, pošto se ništa drugo značajno ne nalazi u Change Logu.


Nema sumnje da će i ova zaštita biti probijena Smile. Ne postoji savršena zaštita, samo je pitanje koliko ćemo dugo čekati. U međuvremenu, apdejtovan je tutorijal za HelloCarbide hak, koji je sada još više pojednostavljen i prilagođen početnicima.

izvor: Mobilize
10:54 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nokia 7510 Supernova - cvrsta elegancija Jovica 0 4,699 25-05-2009 08:17 PM
zadnja poruka: Jovica

Skoči na forum: