Nikola Tesla

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nikola Tesla
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Izumitelj neizmenične struje, polifaznih motora i generatora, rotacionog magnetnog polja, radija, teleautomatike, izumitelj na čijim se patentima zapravo zasniva energetika dvadesetog veka, radio je decenijama potpuno usamljeno na naučnom objašnjenju kosmičkih procesa, u nameri da teorijski objedini materijalno i duhovno, isto onako kako je to učinio u svojim praktičnim pronalascima.

Pominjanje Teslinog imena danas uglavnom asocira na takozvanu Teslinu zavojnicu, indukcioni motor i međunarodnu jedinicu za merenje jačine magnetnog polja. Mnoge činjenice o njegovom životu i neobičnom stvaralačkom daru pale su u zaborav.

Najplodnije razdoblje svog stvaralaštva Tesla je proveo u Sjedinjenim Američkim Državama. Patentirao je preko 300 pronalazaka u SAD i mnogim drugim zemljama. Mnogi od njih su i danas neponovljivi, kao na primer prijemnik radijante energije, ( US patent, 21 mart 1901, No.: 685957 i 685958) o čijim principima rada i konstrukciji se ništa pouzdano ne zna, osim da nije u pitanju konvertor energije kosmičkih zraka, kakav je danas moguć.

Vršio je istraživanja sa vrlo niskim frekvencijama u periodu 1899 - 1900 u posebno za to izgrađenoj laboratoriji u Kolorado Springsu, a dve godine kasnije otpočeo je da gradi blizu Njujorka, na Long Ajlendu, svetsku emisionu stanicu koju nikada nije sasvim dovršio. Ovaj eksperiment finansirao je američki magnat čelika J.P.Morgan,Teslin lični prijatelj.

Nakon obustavljanja projekta Vordenklif, 1905. godine, Tesla se povlači u naučnu anonimnost sve do smrti u januaru 1943. godine.

Poslednjih godina života Tesla nije objavljivao ništa drugo izuzev novinskih članaka i intervjua. Ali svi su izgledi da taj period njegovog života nikako nije protekao uzaludno i lišen novih saznanja. Upravo tada, već kao zreo naučnik, on dolazi do presudnih generalnih zaključaka koji će sigurno uskoro otvoriti potpuno novu stranicu u savremenoj nauci. Jer iz istorije je poznato da kad god se naučna misao nađe u krizi, na bespuću, naučnici se okreću idejama iz prošlosti, tražeći inspiraciju i putokaz.

Porеklo Nikolе Tеslе

Nikola Tesla je рođen 10. jula 1856.godine u Smiljanu nedaleko od Gospića u Lici. Bio je četvrto od petoro djece Milutina Tesle i Đuke, rođene Mandić, po nacionalnosti su bili Srbi. Hrvatska je u to vreme bila u sastavu Austrougarske monarhije.

Poreklo Tesline porodice nije do kрaja ispitano. Teslini potiču iz ličkog mesta Raduča na pola puta između Gospića i Gračaca. Ranije su se prezivali Draginić prema Stjepanu Pavičiću „Seobe naselja u Lici“.

Draginići su u Liku doselili iz Ledenica kraj Novog Vinodolskog, gdje se 1618. godine spominju kao uskoci. U Lici nije bilo porodica sa prezimenom Tesla. Prezime je prema predanju nastalo tako, što je jedan od Draginića, Teslinih predaka imao jako istaknute prednje zube, poput alatke za obradu drveta tesle, pa je dobio takav nadimak. Nadimak je vremenom postao prezime. Majka Teslinog oca Milutina bila je iz porodice Kalanić takođe iz Raduča.

Đuka Mandić, majka Nikole Tesle bila je iz Tomingaja kрaj Gрačaca. Porodica Mandić vodi poрeklo od poznate ličke porodice Budisavljević. Početkom 16. veka Budisavljevići se spominju u selu Vasci, a 1611. godine u mestu Brlogu.

Teslin djed po ocu bio je vojnik u Napoleonovoj vojsci kad je Lika pripadala Nepoleonovim Ilirskim provincijama /1809.-1813./ godine. I Teslin otac Milutin prvo je pošao u vojnike, ali se predomislio i postao pravoslavni sveštenik. Sveštenički stalež u spomenutim porodicama bio je tradicionalan. To zvanje često je prelazilo sa oca na sina, čak su sve sestre Nikole Tesle bile udate za sveštenike. Shvatljivo je zato da je i Milutin Tesla, želeo da mu sin Nikola bude sveštenik. Nikola međutim nipošto to ne hteo. Od najmlađih dana zavolio je elektricitet i jedino je želeo biti inženjer.

Dеtinjstvo Nikolе Tеslе i prvi susrеt sa еlеktricitеtom

Za odrastanje Nikole Tesle veoma važna činjenica je da je njegov otac posedovao bogatu biblioteku. U njoj su bila dela nemačkih pesnika Getea i Šileрa, nekoliko knjiga na francuskom, pa i knjiga nemačkih protestantskih pripovedaka iz 1595.godine.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
18-05-2010 10:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kralj Nikola I Petrović derrick 0 979 09-02-2014 12:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Kralj Nikola Petrovic Dzemala 0 1,360 29-08-2010 11:27 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kralj Nikola Petrović VS1 0 2,169 04-06-2010 02:01 PM
zadnja poruka: VS1
  Nikola Tesla” Vesnica 0 2,057 19-05-2010 07:27 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Nikola Tesla - istorija umjetnosti i kultura Vesnica 0 1,960 18-05-2010 10:26 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: