Nikaragva

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nikaragva
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz geografije.

Socio-ekonomski fakori su faktori koji utiču na celokupno funkcionisanje društva na određenoj teritoriji. Pod njima se podrazumevaju svi politički, ekonomski i društveni faktori koji mogu pozitivno i negativno uticati na odnose u društvu. Turizam kao osetljiva privredna delatnost je veoma podložna uticajima socio-ekonomskih faktora i u velikoj meri zavisi od njih. Stabilna politička situacija i ekonomski prosperitet obezbeđuju pogodnu priliku za razvoj privrede pa samim tim i turizma. Politički stabilne i ekonomski razvijene zemlje su privlačne turistima zbog osećaja sigurnosti koji takve države pružaju. Sigurno je da je turistima veoma bitno da mogu slobodno i bezbedno da provode odmor na turističkoj destinaciji koji su izabrali i da to ima veliki uticaj na izbor turista da li će se odlučiti na putovanje u određenu zemlju. Usled političkih i ekonomskih nestabilnosti prouzrokovanih ratovima, terorizmom i lošim finansijskim upravljanjem državom, turisti gube interesovanje za takva područja i želeće da izaberu sigurnija mesta za putovanja što negativno utiče na prihode od turizma koji spadaju u jedne od najbitnijih prihoda u privredi svake zemlje. Zbog toga je svakoj državi potrebna mirna i stabilna društvena i ekonomska situacija kako bi mogla da ostvaruje privredni razvoj što ujedno dovodi i do razvoja turizma koji, kao veoma zahvalna privredna grana, višestruko vraća uložena sredstva i tako predstavlja važan izvor prihoda za budžet svake države.

Geografski položaj Nikaragve

Nikaragva je zemlja Centralne Amerike sa veoma povoljnim geografskim položajem. Nalazi se između Karipskog mora na severoistoku i Tihog okeana na jugozapadu. Velikim planinskim lancem zemlja se deli na veći karipski deo i manji tihookeanski deo. Ukupna površina Nikaragve je 130 373 km², a ukupna dužina granice je 1 231 km (od toga, granica sa Hondurasom je 922 km, a sa Kosta Rikom 309 km).Pored toga što je po teritoriji najprostranija zemlja Centralne Amerike, ima najveću
zapreminu vode unutar teritorije zahvaljujući jezerima Nikaragva i Managva koja se nalaze u 500 km dugačkom rovu koji se spušta sa centralne planine od zaliva Fonseka na severozapadu do karipske obale u susednoj Kosta Riki. To ujedno predstavla privredno i populaciono jezgro ove centralnoameričke države. Nikaragvi pripadaju i Kukuruzna ostrva koja se nalaze u Karipskom moru, udaljena 60 km od nikaragvanske obale.U periodu nakon Prvog svetskog rata pripadala su SAD, ali su 1972. priključena Nikaragvi.

Stanovništvo Nikaragve

Nikaragva ima 5 570 129 stanovnika i sa 42 st/km² je najređe naseljena zemlja Centralne Amerike. To je posebno izraženo na jugu Karipske obale, gde je naseljenost samo od 5 do 10 stanovnika na km².
Stanovništvo Nikaragve čini 69% Mesteka , 17% belaca, 9% crnaca i 5% Moskito Indijanaca, po kojima je nazvana istočna obala Nikaragve čiji su oni autohorni stanovnici.
Službeni jezik je španski, kao posledica španske kolonizacije.

Više od 80% stanovnika živi na svega 15% teritorije u centralnoj udolini, a najveća naseljenost je na području glavnog grada Mangva (1,1 milion). Broj stanovnika je u konstantnom porastu, uprkos velikom građanskom ratu koji je odneo preko 50 000 života.
Razlog porasta broja stanovnika je visok prirodni priraštaj od čak 27‰. Tako visokom prirodnom priraštaju doprinela je zabrana abortusa u Nikaragvi na koju je uticala katolička crkva, koja je i dalje moćna i od koje zavise mnoge odluke svake vlade u Nikaragvi i čiji je konzervativni lobi oslonac svake vlade.

Katolička crkva, ranije apsolutni religiozni i moralni autoritet, polako prepušta teren motivisanim i snažnim evangelističkim pokretima iz Severne Amerike. Oko 80% stanovnika je katoličke veroispovesti, evangelistički pokret podržava oko 17% stanovništva, dok je manji procenat budista (Kineza) i Jevreje koji su u Nikaragvu stigli zbog toga što su prepoznali trgovački potencijal ove zemlje.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:03 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: