Nefritisi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nefritisi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Bubrezi su parni ekstatorni organi smje{teni u retroperitonealnom prostoru sa obe strane ki~menog stuba. Du`ina im je oko 11 cm, {irina 5,5-7,5 cm. Te`ina bibrega iznosi 120-170 gr.
Gornji polovi bubrega se nalaze u visini XII grudnog pr{ljena , a donji u visini III slabinskog pr{ljena. Nijesu paralelni sa ki~mom. Gornji polovi bubrega bli`i su ki~menom stubu i sa njim prave ugao.
Na unutra{njoj strani bubrega nalazi se centralno postavlje hilus bubrega. To je mjesto ulaza arterija i vena, nervnih spletova i limfnih sudova u bubreg. Bubre`no tkivo je pokriveno fibroznom opnom koja je srasla sa parenhimom.
Na popre~nom presjeku bubrega ispod fibrozne opne razlikuje se spolja{nji dio-kora (kortex), debljine 1,5 cm, i unutra{nji dio-sr` (medula).
U sr`i se nalaze papile Malpighiae, trouglastog oblika, sa bazom na granici izme|u kore i sr`i a ~iji vrhovi {tr~e u ~a{icama bubre`ne karlice.
Piramide su odvojene jedna od druge prostorijama svjetlije boje, koji se nazivaju Bertinijevi stubi}i (Columnae Bertini).
U sr`i bubrega nalaze se oko 10 piramida, opkoljene ~a{icama (calices) koje su produ`eci bubre`ne karlice.

Krvni sudovi bubrega. – Bubrezi su izvanredno vaskularizovani. Ja~ina bubre`nog protoka krvi iznosi 1200 ml/mol, odnosno 1/5 minutnog volumena srca. Oko 90 % od ja~ine bubre`nog protoka krvi proti~e kroz koru bubrega, a znatno manja zapremina dospijeva u sr`. Glavna bubre`na arterija uti~e na nilus bubrega i grana se u prednju (ventralnu) i zadnju (dorzalnu) granu.
Ventralna grana se dijeli u tri interlobarne arterije koje snabdijevaju gornji, srednji i donji dio prednje povr{ine bubrega.
Dorzalna strana se tako|e dijeli na tri segmentalne arterije za apikalni, zadnji i donji segment bubrega.
Ne postoji kolateralna cirkulacija izme|u lobarnih arterija i njihovih grana. U prostoru kore bubrega iz interlobarnih arterija odvajaju sa aferentne arteriole cijelom njihovom du`inom.
Aferentne arteriole ~itavom du`inom sadr`e mi{i}na vlakna, a na kraju i mioepitelne }elije u kontaktu sa macula densa.
Preko grana lu~ne arterije (a.arcuatae) – a. rectavera ili na rectae spuriae sr` bubrega dobija krv.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:46 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: