Natrijum i njegova jedinjenja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Natrijum i njegova jedinjenja
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz hemije.

Natrijum se nalazi u prvoj grupi periodnog sistema elemenata.
U ovoj grupi se pored natrijuma nalaze i:
- litijum ( Li)
- kalijum ( K)
- rubidijum ( Rb)
- cezijum ( Cs) i
- francijum (Fr).
Grupa ovih elemenata dobila je naziv alkalni metali po tome što njihovi oksidi energično reaguju sa vodom dajući jake rastvorne baze – alkalije ( reč alkali potiče od arapskih reči al kaljun što u prevodu znači biljni pepeo).
Alkalni metali spadaju u najelektropozitivnije elemente, elemente kod kojih su metalne osobine najjače izražene od svih ostalih metala, imaju najmanju prosečnu kako jonizacionu energiju tako i elektronegativnost od elemenata svih ostalih grupa. Oni, naime, sadrže u spoljašnjem elektonskom sloju po jedan s – elektron. Zato ovi metali grade pozitivne jednovalentne jonove otpuštanjem svog jedinog s – elektrona iz spoljnog sloja, pri čemu dobivaju stabilnu elektronsku konfiguraciju najbližeg plemenitog gasa. Ovaj s – elektron je utoliko udaljeniji od pozitvno naelektrisanog jezgra ukoliko je atomski poluprečnik metala veći, pa će se zato on lakše i odvojiti od jezgra.
Uopšte, alkalni metali imaju najveće atomske poluprečnike.
Reaktivnost alkalnih metala, raste, sa porastom njihove relativne atomske mase, kao posledica lakšeg otpuštanja elektrona iz njihovih spoljnih s – orbitala. Pošto svi ovi elementi sadže pored, elektronske konfiguracije plemenitih gasova, još svega po jedan s – elektron, u najvišoj energetskoj orbitala dobili su naziv s – elementi.
Alkalni metali uopšte ne mogu da primaju elektrone od drugih elemenata, pa zbog toga i ne grade negativne jonove.
S obzirom da imaju malu jonizacionu energiju to pod raznim uticajima mogu da otpuste svoje s – elektrone iz spoljnog sloja.
Svi jonovi alkalnih metala su bezbojni.
Alkalni metali su vrlo meki, i sem litijuma koji je nešto tvrđi sve se ostali mogu seći nožem. Ovi metali, imaju u poređenju sa drugim metalima, vrlo niske tačke topljenja i ključanja.
Svi alkalni metali su jaka redukciona sredstva jer lako otpuštaju elektrone.
Električna provodljivost im je velika, mada ne tako kao kod srebra, koji je na običnoj temperaturi najbolji provodnik.
Para alkalnih metala sadrži jednoatomske molekule.
Alkalni metali su vrlo nepostojani ( neplemeniti ) metali, lako se oksiduju – zato moraju da se čuvaju u odsustvu vazduha u petroleumu. Njihovo oksidaciono stanje je +1. Oni s vodom energično reaguju na običnoj temperaturi gradeći hidrokside koji su u vodi rastvorni. Rastvorljivost alkalnih hidroksida raste od Li prema Cs.
Alkalni metali spadaju u najreaktivnije metale, reaktivnost im raste sa veličinom relativne atomske mase.
Alkalni metali se u prirodi nalaze isključivo u vezanom stanju, u jedinjenjima kao jednovalentni pozitivni jonovi. Natrijum i kalijum spadaju u grupu najobilnijih elemenata.
Predmet ovog rada biće natrijum i njegova jedinjenja.

Natrijum i njegova jedinjenja

Natrijum (natrium) spada u jako rasprostranjene elemente, javlja se samo u obliku jedinjenja, a nikako u slobodnom stanju.
Najrasprostranjeniji silikatni minerali natrijuma jesu:
- albit, Na (AlSi O ) i
- oligoklas, Na(AlSi O ) Ca(Al Si O ).
Raspadanjem ovih minerala natrijum dolazi u oraću zemlju, odatle ga uzimaju biljke i na kraju dolazi i u životinjski organizam.
U prirodi se na izvesnim mestima nalaze velike naslage kamene soli, NaCl, i natrijum-nitrata, NaNO (čilske šalitre); velike količine kriolita, Na (AlF ) nalaze se na Grenlandu. Natrijum - hlorida ima dosta u morskoj vodi. On predstavlja glavnu količinu soli koje se nalaze u morskoj vodi.
U prirodi se nalaze i neka druga natrijumova jedinjenja, na primer: Na SO • 10H O itd.
Najveća ležišta natrijuma, u obliku natrijum - hlorida, nalaze se u SAD, SSSR-u, Nemačkoj, Kini, Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Poljskoj i Rumuniji.
U našoj zemlji ove soli najviše ima u Bosni (Kreka), a zatim u morskoj vodi.
Natrijum je prvi dobio Devi (H. Davy, 1778— 1829) 1807. godine, elektrolizom slabo ovlažene sode.
Danas se natrijum najviše proizvodi elektrolizom istopljenog natrijum-hlorida, a manje iz istopljenog NaOH. Devi je ovaj metal nazvao sodium (po egipatskoj reči za sodu) a Bercelijus mu (1811. godine) daje ime natrijum prema arapskoj reči natron (koja se najverovatnije odnosi na supstancu za pranje, sodu).


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Azot i njegova jedinjenja Maja 0 4,689 02-08-2012 05:28 PM
zadnja poruka: Maja
  Dobijanje, osobine i značaj hroma i njegovih jedinjenja Dzemala 0 4,134 27-08-2010 04:15 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Dobijanje, osobine, značaj hroma i njegovih jedinjenja VS1 0 5,658 01-06-2010 07:36 PM
zadnja poruka: VS1
  Vrste neorganskih jedinjenja Vesnica 0 4,240 17-05-2010 11:08 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: