Nastanak i funkcije Međunarodnog monetarnog fonda

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Nastanak i funkcije Međunarodnog monetarnog fonda
UVOD

Gotovo svako veliko društveno previranje, kao što su ratni sukobi i gradjanske revolucije, usko je povezano sa radjanjem ideja o stvaranju novog, pravednijeg poretka, zasnovanog na jednakosti, bratstvu i slobodi.

Krajem drugog svetskog rata, u svitanje jednog takvog poretka, nastao je znatan broj medjunarodnih organizacija usmerenih ka uspostavljanju saradnje i fer poretka u kome «slabi» imaju jednaka prava kao i «jaki».

Međunarodne finansijske institucije se osnivaju međudržavnim ugovorom ili sporazumom većeg ili manjeg broja suverenih zemalja u cilju rešavanja razvojnih, stabilizacionih, finansijskih, monetarnih i drugih sličnih problema zemalja članica.

Nastanak ovih institucija započinje za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata, sa ciljem eliminisanja postojećih konflikata između pojedinih grupacija zemalja, kao i sa ciljem izgradnje jednog efektivnog sistema međunarodnih prava i dužnosti,pre svega u oblasti ekonomije. Ovo je zbog toga što su upravo ekonomske krize u prošlosti često dovodile do lokalne i međunarodne političke nestabilnosti, pa i ratova. Velika ekonomska kriza u predratnoj Nemačkoj imala je za posledicu nastanak i uspon fašizma, a duboka depresija američke i celokupne evropske privrede krajem devedesetih i tokom tridesetih godina dvadesetog veka, do velike nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti koja je pretila da uruši kompletnu svetsku ekonomiju. Zato se javila potreba za stvaranjem međunarodnih institucija kako bi različite zemlje mogle preko njih međusobno da sarađuju u raznim oblastima i pomažu jedna drugoj. Takođe, njihova svrha je bila i ublažavaje tenzija između pojedinih zamelja kako bi se obezbedio mir u svetu. Smatralo se da se to najbolje može postići kroz ekonomski prosperitet svih ili velike većine zemalja, a međunarodne finansijske institucije su tebale da imaju značajnu ulogu u ostvarivanju takvog prosperiteta.

SADRŽAJ

1 UVOD 3
2 MEĐUNARODNI MONETARNI FOND 4
2.1 NAJZNAČAJNIJI MOMENTI U ISTORIJI MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 4
2.2 ORGANIZACIJA I FUNKCIONISANJE MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 9
2.3 USLOVI ZA STICANJE ČLANSTVA U MEĐUNARODNOM MONETARNOM FONDU 11
3 FUNKCIJE MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 12
3.1 FUNKCIJA NADGLEDANJA 13
3.2 FUNKCIJA TEHNIČKE PODRŠKE 14
3.3 FUNKCIJA POZAJMLJIVANJA 15
4 ZAKLJUČAK 15
5 LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:11 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Matematičko-ekonomske funkcije derrick 0 1,472 05-02-2014 11:33 PM
zadnja poruka: derrick
  Ekonomske i socijalne funkcije finansija VS1 0 1,321 18-02-2012 01:13 PM
zadnja poruka: VS1
  Nastanak i razvoj novca VS1 0 1,535 18-02-2012 12:59 PM
zadnja poruka: VS1
  Funkcije novca VS1 0 2,453 18-02-2012 12:56 PM
zadnja poruka: VS1
  Funkcije poslovnih finansija VS1 0 1,845 18-02-2012 12:04 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: