Nasilje u kući - ij

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nasilje u kući - ij
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Nasilje u porodici i drušvu problem je sa kojim se susreću sve zemlje svijeta. Razlika je u volji pojedinih zemalja i njihovim mogučnostima da se uhvate ukoštac sa ovim problemom. Seksualno zlostavljanje djece, nasilje muževa nad suprugama, silovanja, pedofilija, incesti, trgovina ljudima... sve su to problemi za koje i u Bosni i Hercegovini postoje konkretni primjeri. No, u zemlji koja je tek nedavno izašla iz rata koji je opustošio stotine hiljada domova, u kome je poginulo isto toliko ljudi, gdje su desetine hiljada izbjeglica, hiljade nestalih, nezaposlenih, malo ko od predstavnika vlasti smatra da je nasilje u porodici i društvu prioritet na koji društvo treba organizirano reagirati. Dosadašnja istraživanja u zemljama koje se ozbiljno bave ovom problematikom pokazala su da je minimalan broj djece koja su izmislila tragičnu priču u kojoj su žrtve seksualnog nasilja. U svijetu je danas trend da se djeca što više obuče i da znaju na koje sve načine mogu biti seksualno zloupotrijebljena. Osnovani su centri sa SOS telefonima na koje se djeca u svakom trenutku mogu javiti, a takvi centri mogu odmah poduzeti sve potrebne mjere - od alarmiranja policije do odvođenja djeteta iz takve sredine.

Konkretizacija djela

(1) Ko nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost ili psihičko zdravlje člana svoje porodice, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.
(2) Ko krivično djelo iz stava 1. ovog člana učini prema članu porodice s kojim živi u zajedničkom kućanstvu, kaznit će se novčanom kaznom ili kaznom zatvora do tri godine.
(3) Ako je pri učinjenju krivičnog djela iz st. 1. i 2. ovog člana upotrijebljeno oružje, opasno oruđe ili drugo sredstvo prikladno teško ozlijediti tijelo ili narušiti zdravlje, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od tri mjeseca do tri godine.
(4) Ako je krivičnim djelom iz st. od 1. do 3. ovog člana član porodice teško tjelesno ozlijeđen ili mu je zdravlje teško narušeno, ili ako je krivično djelo iz st. od 1. do 3. ovog člana učinjeno prema djetetu ili maloljetniku, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do pet godina.
(5) Ako je krivičnim djelom iz st. od 1. do 4. ovog člana prouzrokovana smrt člana porodice, učinitelj će se kazniti kaznom zatvora od dvije do petnaest godina.
(6) Ko usmrti člana i kojeg je prethodno zlostavljao, kaznit će se kaznom zatvora najmanje deset godina ili kaznom dugotrajnog zatvora.

Ovo krivično djelo pored osnovnog oblika ima i pet kvalificiranih oblika.
Prema odredbi stava 1., ovo krivično djelo čini onaj ko nasiljem, drskim ili bezobzirnim ponašanjem ugrožava mir, tjelesnu cjelovitost i psihičko zdravlje člana svoje porodice.
Učinitelj djela može da bude samo član porodice i koji svoju radnju preduzima prema članu porodice. To znači da i učinitelj i pasivni subjekt mogu da budu samo članovi porodice. Iz razloga poštivanja zahtjeva za određenošćuzakonskog bića krivičnog djela zakonodavac je u čl. 2 st 20 KZ-a kroz posebnu odrednicu dao pojam kojim je definirao članove porodice. Prema toj zakonskoj odredbi, članovi porodice, u smislu tog zakona, su bračni i vanbračni drug, bivši bračni i vanbračni drug, krvni rođak u ravnoj liniji, usvojitelj i usvojenik, rođak po pobočnoj liniji do trećeg stepena zaključno i srodnik po tazbini do drugog stepena zaključno...


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:58 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nasilje i agresija u sportu derrick 0 1,673 09-03-2014 01:48 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje nad ženama - istraživanje - hr derrick 0 1,525 09-03-2014 01:46 AM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje u porodici 2 derrick 0 1,396 21-09-2013 12:36 PM
zadnja poruka: derrick
  Nasilje nad djecom i maloljetnička delikvencija derrick 0 1,509 03-02-2013 03:57 PM
zadnja poruka: derrick
  Optužba za nasilje u porodici Dzemala 0 1,481 18-08-2011 03:07 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: