Naknada iz osiguranja

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Naknada iz osiguranja
Maturski, Seminarski , Maturalni ,Masters i Diplomski radovi iz Ekonomije, Finansija, Ekonomike ,Elektronsko poslovanje i Osiguranja.


Osnovna logika osiguranja


Osnovna ideja koja leži iza osiguranja je povezivanje rizika velikog broja sličnih agenata u jedan fond, tako da zakon verovatnoće/zakon velikih brojeva obezbedi da se samo relativno mali broj nepovoljnih događaja ostvari u jednoj godini. Trošak tog malog broja događaja može lako biti podnet od strane velikog vroja osiguranika. Na primer, pojedinci znaju da je rizik požara u njihovoj kući mali, ali ga se boje zato što bi posledice bile veoma nepovoljne; stoga su spremni da plate osiguranje protiv požara; osiguravajuća društva primaju uplatu premija zašto što znaju, a na osnovu statistike, da će se kod velike grupe agenata dogoditi mali broj požara; stoga je i osiguravajuća premija za požare obično niska.

Osiguranje, izbegavanje, ublažavanje i prenos rizika, smanjuju neizvesnost pojedinca i organizacija. Osiguranjem se omogućava inteligentno upravljanje rizikom, postizanje stabilnosti i razvoja.

Pravni odnos osiguranja nastaje zaključenjem ugovora o osiguranju. Ugovor o osiguranju je dvostrano obavezni (sinalmatičan) ugovor. Obaveze jedne od ugovornih strana, osiguratelja, mogu se podeliti na one koje trebaju biti ispunjene u trenutku zaključenja ugovora, na one koje trebaju biti ispunjene za vreme trajanja ugovora, i one koje trebaju biti ispunjene kada se ostvari osigurani slučaj: isplate štete ili isplate naknade iz osiguranja odnosno ugovorene svote. To je glavna obaveza osiguratelja, bez koje nema ni osiguranja.

Osiguravatelejvo shvatanje štete, u praksi se, vrlo često upoređuje sa pravnim pojmom štete, a isti je slučaj i sa naknadom iz osiguranja, koja se, u praksi, upoređuje sa naknadom štete. Kako se u konkretnom slučaju ne radi o pojmovnom i stvarnom indentitetu, rezultat su “nesporazumi” i/ili sporovi, između osiguratelja, sa jedne strane, i osiguranika, odnosno oštećenika, sa druge strane.

Do razmimoilaženja u shvatanju, najčešće dolazi u dva slučaja:
- prilikom utvrđivanja štete obuhvaćene osiguranjem,
- prilikom utvrđivanja naknade iz osiguranja.

Tipovi osiguranja

Postoje brojni tipovi osiguranja. Najvažnija podela je na:

• životno osiguranje (osiguranje života, rentno, dopunsko osiguranje uz osiguranje života, dobrovoljno penzijsko osiguranje i druge vrste životnih osiguranja) i
• neživotno osiguranje (osiguranje od posledica nezgode, dobrovoljno penzijsko osiguranje, osiguranje motornih vozila, osiguranje imovine od požara i drugih opasnosti, ostala osiguranja imovine, osiguranje od odgovornosti zbog upotrebe motornih vozila i osiguranje od opšte odgovornosti za imovinu)...

SADRŽAJ


1 Uvod 3
1.1 Osnovna logika osiguranja 3
1.2 Tipovi osiguranja 3
1.3 Osiguranje i igre na sreću 4
2 Naknada iz osiguranja 5
2.1 NAKNADA IZ OSIGURANJA U OSIGURANJU STVARI - IMOVINE U UŽEM SMISLU 5
2.2 VISINA NAKNADE IZ OSIGURANJA U OSIGURANJU STVARI 6
2.3 Unutrašnje i spoljašnje osiguranje 9
2.4 Saosiguranje 9
2.5 Reosiguranje 10
2.6 Retrocesija 11
2.7 Premijsko i uzajamno osiguranje 11
2.8 Individualno i kolektivno osiguranje 11
2.9 Višestruko osiguranje 12
2.10 Dvostruko osiguranje 12
2.11 Nadosiguranje 13
2.12 Podosiguranje 14
3 Zaključak 14
4 Literatura 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:16 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Vrste i elementi osiguranja Maja 0 4,832 23-03-2012 12:06 AM
zadnja poruka: Maja
  Tehnički rezultat osiguranja Maja 0 3,141 23-03-2012 12:04 AM
zadnja poruka: Maja
  Sistem osiguranja u Crnoj Gori Maja 0 2,663 23-03-2012 12:00 AM
zadnja poruka: Maja
  Organizacija i funkcionisanje tržišta pomorskog osiguranja - ij Maja 0 2,364 22-03-2012 11:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Životna osiguranja Dzemala 0 3,096 15-08-2011 08:30 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: