Najnovija etička učenja Maksa i Engelsa – Hajdegera - Lenjina

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Najnovija etička učenja Maksa i Engelsa – Hajdegera - Lenjina
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Etika je nauka o moralu ili nauka o ispitivanju morala. Sam termin etika i osamostaljenje etike kao posebne filozofske discipline vezani su za Aristotela. On je deleći ljudsku psihičku delatnost na dve oblasti:
- na razumski, logički i
- nerazumski ili alogički deo (htenje, požude) podelio i ljudske vrline i umešnosti koje tim oblastima odgovaraju.
One koje odgovaraju razumskom delu (znanje, moć shvatanja, pamet) nazvao je dianoetičkim (intelektualnim) a one koje se odnose na alogički deo – etičkim (moralnim). U ovu drugu grupu svojstava, odnosno vrlina spadaju na primer, hrabrost, ponos, umerenost itd. Poslednju oznaku etički primenila je njegova škola na učiteljeve spise koji tretiraju moral i konačno na samu disciplinu. Tako je nastala reč etika.
Ova odredba etike je terminološka i formalna; jedini njen sadržajni momenat je ukazivanje na predmet etike kao naučne discipline. Da bi smo dobili sadržajniji odredbu etike, potrebno je da govorimo o njenim zadacima u ispitivanju morala, o metodima njenim kao i o njenom mestu među drugim naukama. . .


Najnovija etička učenja

Etičko učenje Maksa i Engelsa


Pre svega se nameće pitanje: da li marksizam uopšte ima svoju etiku? Ovo pitanje je nužno raspraviti zato što kod samog Marksa i Engelsa nalazimo neke izjave o moralu koje, kad bismo ih uzeli izolovano, mogle bi navesti na misao da oni zastupaju neku vrstu moralnog nihilizma i da potpuno podređuje moral politici. Tako, na primer, u pismu Engelsu od 4. novembra 1864. godine, Marks kaže da je bio prinuđen od strane macinijevskih elemenata da u uvodu ustava Internacionale unese reči o »dužnosti« i »pravu«, »a takođe i o istini, moralnosti i pravičnosti« kao osnovi međusobnih odnosa u Internacionali i prema svim drugim ljudima. Marks u ovom pismu dodaje i to da su ta mesta uneta tako, da ne mogu naneti ni¬kakve štete. . .


S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Najnovija etička učenja 4
1.1 Etičko učenje Maksa i Engelsa 4
1.2 Etičko učenje Hajdegera 9
1.3 Etičko učenje Lenjina 14
ZAKLJUČAK 16
LITERATURA 17PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:47 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Metodologija Maksa Vebera derrick 0 1,818 09-03-2014 01:50 AM
zadnja poruka: derrick
  Sociologija Maksa Vebera - Uvod u sociologiju (2) Dzemala 0 3,137 17-04-2011 07:19 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: