Nadležnost, ovlašćenje, moć i uticaj -Upravljanje promenama (menadžment)

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Nadležnost, ovlašćenje, moć i uticaj -Upravljanje promenama (menadžment)
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta.

Poslednjih 200 godina primena novih tehnologija igrala je vodecu ulogu u spektakularnom rastu i transformaciji strukture razvijenih, a u novije vreme, i manje razvijenih zemalja. Inicijalne promene u tehnološkom domenu ne mogu se odvojeno posmatrati od promena ekonomskog i društvenog sistema. Dugorocne implikacije tehnoloških promena, posebno njihov uticaj na zaposlenost i zarade bili su predmet interesovanja od samog pocetka intenzivnijeg tehnološkog razvoja i industrijalizacije. Kao ilustrativni primer može da se navede ekstremni slucaj ocajnih i razgnevljenih tekstilnih radnika u Notingemu u Engleskoj koje je vodio Net Lud, a koji su razarali tek postavljene, nove mašine za pletenje za koje su smatrali da ugrožavaju njihovu egzistenciju.

S obzirom na znacaj koji promene u domenu tehnologije imaju za razvoj i promene organizacije u celini, pitanja uspešnog upravljanja dinamikom tehnologije u preduzeću u žiži su interesovanja celovite problematike upravljanja promenama.

Menadžment tehnologije i razvoja, strateški pristup tehnološkom menadžmentu, predstavljaju oblasti od posebnog interesovanja savremene naucne teorije i prakse organizacije i menadžmenta. Posebna naucna disciplina Menadžment tehnologije i razvoja, svoje korene nalazi u ekonomskoj nauci, analizi tehnološkog procesa, teoriji tehnoloških inovacija, modelima naucno-istraživackog rada i razvoja, koji se tu razvijaju. Njene osnove nalaze se i u inženjerskim naukama, fundamentalnim postavkama i znanjima o tehnologijama proisteklim iz osnova fizike, hemije, inženjerske mehanike, mašinstva. Svoj puni smisao i razvoj, disciplina Menadžment tehnologije i razvoja nalazi u okvirima organizacionih nauka, menadžment nauke u okviru koje se nalazi osnov za multidisciplinarni pristup, za teorijsko i prakticno sagledavanje i rešavanje problema tehnologije, procesa, proizvoda i informacionih tehnologija, polazeci pre svega od savremenih proizvodnih tehnologija i tehnoloških sistema u proizvodnji.

Prihvatanje i primena novih tehnologija iziskuje suštinske promene organizacije i upravljanja u preduzecu. Pokazatelji govore o tome da su mnoge organizacije zakljucile da ne samo i jedino tehnologija, vec i upravljanje i organizacija predstavljaju kriticne faktore za uspešnost njihovog sveukupnog tržišnog nastupa i uspešnosti u poslovanju. Dok su 1985-ih menadžeri svoje snage usmeravali ka rešavanju "hardverskih pitanja", oni sada smatraju da je "softverska strana" kriticna u ostvarivanju integralno uspešnog preduzetnickog napora. Ono se može uporediti sa svojevrsnim prelaskom od kvantitativnog ka kvalitativnom aspektu menadžmenta. Utoliko disciplina "menadžment tehnologije" sve više i sama postaje interdisciplinarna.

Upravljanje promenama – Change managment

Zbog karaktera savremenog poslovnog okruženja sposobnost upravljanja promenama sve više dobija na značaju. Karakteristike novog poslovnog okruženja moguće je analizirati sa stanovišta najznačajnijih pokretača promena, implikacija njihovog uticaja i kritičnih faktora uspeha. Upravljanje promenama predstavlja sistematski i strukturirani pristup u stvaranju održive promene ponašanja zaposlenih unutar jedne organizacije. Upravljanju promenama imanentno je: a) nezadovoljstvo ostvarenim performansama i korišćenim strategijama; b) postojanje vizije bolje alternative koja može da se saopšti i objasni drugima; c) postojanje strategije za implementaciju promene i ostvarenje željenog stanja; i d) otpor sprovođenju promena. Poznavanje same prirode promene je kritično za planiranje procesa promena.

SADRŽAJ

1 Uvod 3
2 Upravljanje promenama – Change managment 3
2.1 Promene kao uzrok konflikta 4
2.2 Odgovornost, Autoritet, Moć i Uticaj 7
2.3 Različiti stilovi upravljanja i poslovanja mogu da doprinesu ne razumevanju sagovornika 8
2.4 Uzajamno poverenje i poštovanje 9
2.5 Timski rad 11
3 Zaključak 13
4 Literatura 14

http://www.maturskiradovi.net/eshop
03:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Savetodavne službe u poljoprivredi i njihov uticaj na razvoj menadžmenta MSP u agrobi derrick 0 2,685 24-02-2014 04:19 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje biznis projektima derrick 0 2,271 24-02-2014 04:03 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje kvalitetom projekta derrick 0 2,312 24-02-2014 04:01 PM
zadnja poruka: derrick
  Menadžment malog biznisa - strategijski menadžment derrick 0 2,554 17-09-2013 09:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje rizikom - neizvesnost, rizik i verovatnoća derrick 0 2,406 14-09-2013 03:13 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: