Nacija - sociologija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,089
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Nacija - sociologija
Pojam i nastanak

Nacija je specifična društveno-ekonomska, kulturna i politička zajednica koja se javlja na prekretnici društvenog razvitka izmedju feudalizma i kapitalizma,(na osnovu društvene podele rada epohe kapitalizma, na povezanoj teritoriji i u okviru zajedničkog jezika i bliske etničke i kulturne srodnosti). Prva ideja nacije javlja se u Italiji u 8. veku, a na širem evropskom podrucju ovaj termin se sve češće javlja u 15. veku. U savremenom značenju gospodja De Stal ga je upotrebila tek 1810. godine.
Sam termin nacija ušao je 1893. godine u Rečnik Francuske akademije kad su ideje nacije i nacionalno-oslobodilačkih pokreta bile prodrle u naučno-filozofsku i političko-socijalnu literaturu. Devetnaesti vek je poznat kao era stvaranja i ujedinjavanja nacija i njihovog političkog konstituisanja u samostalne nacionalne države. U tadašnjoj Evropi uglavnom se završavao proces formiranja nacija, a u mnogonacionalnim državama (s porobljenim i razjedinjenim narodima) počelo je oštro ispoljavanje težnje za nacionalnom suverenošću i nezavisnošću. Taj istorijski tok nastavio se u XX veku, zahvatio sve kontinente (naročito Aziju, Afriku i Južnu Ameriku), a antikolonijalna revolucija, nacionalno-oslobodilački pokreti i ukupna borba za slobodan razvoj nacija postali su sastavni deo revolucionarnog preobražaja sveta. U istorijskom smislu, nacija je omogućila jedan viši stupanj kolektivne identifikacije, materijalne i kulturne civilizacije čovečanstva, ali je istovremeno razvila ranije šire političko-kulturne a ne samo religiozne celine prošlosti.

Odlučujući i odredjujući faktori u nastanku nacije


Razvijenija društvena podela rada i nove proizvodne, ekonomske i društvene snage, koje su stvarane na osnovu kapitalističkog načina proizvodnje, nisu mogle da podnose feudalni ekonomski, politički i kulturni partikularizam. Razvitak robne proizvodnje, industrije, trgovine, novčanog prometa i saobraćaja zahtevao je osvajanje, ujedinjavanje i proširivanje unutrašnjeg tržišta, slobodu trgovine i industrije. Dolazi do unutrašnjeg ekonomskog i kulturnog povezivanja naroda, do potrebe ujedinjavanja, feudalnim medjama rascepkanih, naroda istog jezika i srodnih etničkih karakteristika u šire nacionalne zajednice. Nastaje doba budjenja nacionalne svesti, burnog razmaha nacionalno-oslobodilačkih pokreta, nacionalnog ujedinjavanja i stvaranja samostalnih nacionalnih država sa stanovništvom koje pripada istoj nacionalnoj zajednici. (Buržoazija sve više i više savladjuje raštrkanost sredstava za proizvodnju, poseda i stanovništva... Nezavisne, gotovo samo savezom povezane provincije s različitim interesima, zakonima, vladama i carinama sabijene su u jednu naciju, jednu vladu, jedan zakon, jedan nacionalni klasni interes, jednu carinsku granicu) .


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sociologija porodice derrick 0 2,259 08-03-2014 11:49 PM
zadnja poruka: derrick
  Šta je sociologija derrick 0 1,565 21-09-2013 09:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Islam-sociologija derrick 0 2,187 08-01-2012 08:09 PM
zadnja poruka: derrick
  Država - Sociologija derrick 0 1,844 08-01-2012 07:41 PM
zadnja poruka: derrick
  Sociologija pojam sociologije i njen odnos sa drugim društvenim naukama Dzemala 0 2,567 18-08-2011 06:39 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: