Nabava na primeru preduzeca gavranović

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Nabava na primeru preduzeca gavranović
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Nabava se u prošlosti uglavnom bavila administrativnim poslovima naručivanja i reklamiranja nedostataka isporučene robe te skladištenja i izdavanja materijala prema zahtjevima korisnika.

Danas je nabava sve manje funkcija s taktičkim zadacima u svezi s izvršenjem zahtjeva za nabavu uz niske nabavne cijene. Nabava sve više postaje strategijska funkcija, koja svoje odluke temelji na filozofiji i politici stvaranja vrijednosti i sniženja ukupnih troškova u lancu opskrbe. S dobavljačima uspostavlja partnerstvo. Odnosi se s dobavljačima mijenjaju,a razlikuju se prema vrstama poslova.

Organiziranje je proces s precizno utvrđenim tijekom poslova putem kojega se odvija rad na stvaranju novog sustava organizacije. Pojmu organiziranje blizak je pojam «improvizacija». Improvizacijom se stvara također stanoviti red, ali rješenja dobivena improvizacijom su provizorna. Organizacijska rješenja su dogoročnija, ali ne i trajna pa ih u skladu s promjenema faktora o kojima ovise valja relativno često dotjerivati.

Da bi smo odlučili koji se problemi mogu rješavati procesom improvizavije, a koje moramo rješavati u okviru organizacije, treba uzeti u obzir značenje problema s funkcionalnog i financijskog aspekta te vrijeme i situaciju u kojoj problem treba riješiti.
POJAM NABAVE

Nabava je funkcija i djelatnost poduzeća i drugih poslovnih sustava, koja se brine o opskrbi materijalima, opremom, uslugama i energijom potrebnima za realizaciju ciljeva poslovnog sustava. Nabava se često poistovjećuje s kupnjom. U novije vrijeme često se s pojmom nabave zamjenjuju pojmovi materijalno poslovanje i logistika. Kao inačica pojmu nabava koristi se pojam opskrba. Razgraničenje navedenih pojmova potrebno je zbog velikog značenja nabave s aspekta troškova, uspostavljanja odnosa s tržištem nabave i sigurnosti odvijanja procesa protoka roba između tržišta nabave i potrošača. Pojam nabava upotrebljava se u poslovnoj praksi u užem i širem smislu s aspekta funkcija koje obuhvaća i s aspekta objekta nabave.

NABAVA U UŽEM SMISLU

S aspekta funkcija što ih sadrži, pod nabavom u užem smislu podrazumijeva se odvijanje operativnih poslova u procesu pribavljanja objekata nabave. To su poslovi koje je potrebno svakodnevno obavljati da bi se pravodobno realizirale definirane potrebe i zahtjevi opskrbe poslovnog sustava za objektima nabave odgovarajuće kakvoće, u potrebnoj količini, po primjerenim cijenama, rokovima, na određenom mjestu i uz odgovarajući servis.
.
Operativni funkcionalni poslovi nabave jesu:

-ispitivanje i objedinjavanje zahtjeva za nabavu,
-promatranje i praćenje tržišta nabave,
-izrada i postavljanje upita dobavljačima,
-prijam, ispitivanje i ocjena ponuda dobavljača,
-vođenje pregovora s dobavljačima,
-izbor najpovoljnije ponude i naručivanje,
-praćenje rokova isporuke,
-prijam i ispitivanje pošiljki,
-kontrola računa dobavljača,
-reklamacije,
-vođenje evidencija nabavePORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 12:50 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Programi lojalnosti na primeru hotelskog lanca „Best Western“ derrick 0 1,131 05-06-2013 08:01 AM
zadnja poruka: derrick
  Savremeni koncept Nove javne uprave sa posebnim osvrtom na javna preduzeca u R. S Maja 0 1,339 02-02-2012 12:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Revizija troškova na primjeru preduzeća Maja 0 1,441 02-02-2012 12:42 PM
zadnja poruka: Maja
  Revizija na primeru d.d Sarajevo Maja 0 1,210 02-02-2012 12:38 PM
zadnja poruka: Maja
  Organizacija preduzeća na primeru kompanije “Swisslion” vršac Maja 0 2,121 30-01-2012 06:28 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: