Motivacija zaposlenih-ek

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Motivacija zaposlenih-ek
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta.

U menadžerskoj teoriji je velika pozornost posvećena poticanju zaposlenih na bolje rezultate jer jedino sa izgradnjom kvalitetnog motivacijskog sistema se može pomoći organizaciji da poveća svoju konkurentsku sposobnost i vrijednost.
Veliki interes za motivaciju u osnovi ima tri razloga: poboljšanje proizvodnosti, efikasnosti i kreativnosti rada; poboljšanje kvalitete radnog života u organizacijama; jačanje konkurentske sposobnosti i uspešnosti preduzeća.

Motivacija je opšti pojam koji se odnosi na cijeli skup nagona, zahtjeva, potreba, želja i sličnih sila. Pojam motivacije dolazi od latinske riječi motus što znači kretnja. Iz toga možemo zaključiti da se radi o poticajnom razlogu, povodu, pobudi za neko djelovanje.
Motivacija je ono što potiće ljude da se u određenoj situaciji ponašaju na određeni način. Motivacija u preduzeću podrazumeva faktore koji podstiču ljude da rade svoj posao na najbolji mogući način.

Motivisanje zaposlenih je jedan od klučnih zadataka i funkcija menadžera. Temeljno je da se motivacija mora temeljiti na onome što se želi postići, znači treba nagrađivati ono čega želimo da bude više, odnosno poticati one oblike ponašanja koji vode ostvarivanju ciljeva organizacije.
Uzrok određenog ponašanja čovjeka jesu unutarnji psihološki pokretači koji ga tjeraju na neku aktivnost, pa učinak nekog pojedinca ne ovisi samo o njegovoj sposobnosti već i o motivaciji. Zadatak (obveza) menedžera je da shvate ljudsku složenost i osobnost, motivacijske teorije te da u zavisnosti od specifičnih okolnosti u kojima preduzeće posluje izaberu i primenjuju materijalne i nematerijalne motivacijske tehnike.


Motivatori –koji deluju na motivacije pojedinca

Motivatori su stvari koje pojedinca uslovljavaju delovanje. Iako motivatori održavaju želje, oni su određene nagrade ili poticaji koji pojačavaju žudnju za zadovoljenjem želja. Motivatori su i sredstva pomoću kojih se mogu pomiriti sukobljene potrebe ili naglasiti jedna potreba na način da joj se prideli prioritet nad drugim potrebama.

Ako analiziramo čovjeka unutar organizacije možemo zapaziti njegove individualne karakteristike koje se mogu podeliti u četiri grupe motivatora:
o biloško-biografske karakteristike: u biološke karakteristike se ubrajaju tjelesna građa, izgled i zdrastveno stanje. Biografske su dob, pol, porodična i životna okolina.
o sposobnost, znanje i veštine: sposobnost određuje stepen uspešnosti pojedinca u obavljanju raznih poslova. Znanje je sposobnost usvajanja brojnih operacija i pojmova, dok veština podrazumeva sposobnost da pojedinac lakše i uspešnije obavlja određene radnje.
o potrebe i preferencije: potreba je osjećaj nedostatka koji čovjek nastoji ukloniti tako da je pokuša zadovoljiti. Postoje različite vrste potreba: fiziološke potrebe, potrebe za sigurnošću, za poštovanjem, samopotvrđivanjem.
o percepcija i očekivanje: percepcije su stavovi koje pojedinac ima u određenim situacijama, a koji se stvaraju na temelju informacija koje pojedinac dobiva iz svoje okoline.

Teorije motivacije

Motivacija je unutrašnja (interna) varijabla koju menedžeri ne mogu vidjeti izvana već samo mogu pretpostaviti da je zaposlenik motivsan ako dobro obavlja svoj posao.

Od brojnih teorija motivacije ističu se tri osnove teorije motivacije:

http://www.maturskiradovi.net/eshop
03:32 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Obuka i usavršavanje zaposlenih derrick 0 2,448 26-02-2014 12:03 AM
zadnja poruka: derrick
  Obuka zaposlenih 2 derrick 0 1,335 18-01-2013 05:25 PM
zadnja poruka: derrick
  Upravljanje karijernim razvojem zaposlenih u oblasti bezbednosti derrick 0 1,301 18-01-2013 02:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Obuka zaposlenih Maja 0 1,878 22-03-2012 05:22 PM
zadnja poruka: Maja
  Motivisanje i nagrađivanje zaposlenih Maja 0 2,324 22-03-2012 05:10 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: