Motivacija, učinak i nagrađivanje zaposlenih

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Goran Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 318
Pridružen: Jan 2010
Poruka: #1
Motivacija, učinak i nagrađivanje zaposlenih
Nema sumnje da je novac najstariji i univerzalan mehanizam motivisanja za rad, ali se takođe postavlja pitanje da li je i jedini odnosno dovoljan motivator. Osnovna pretpostavka uspeha različitih koncepata, tehnika i pristupa motivaciji zaposlenih jeste postojanje motivacionog ambijenta. Moraju se pre svega utvrditi:
*opšta pravila i principi organizovanja radnog mesta
*stil i pravila rukovođenja
*sistem komunikacije i internog informisanja
*oblici participacije
*timski rad i dr.

Važnu dimenziju motivacionog ambijenta čine i organizacioni sistemi:
*sistem planiranja,
*informacioni sistem
*sistem raspoređivanja i napredovanja
*sistem raspodele zarada.

Nagrađivanje zaposlenih je stalna funkcija menadžmenta ljudskih resursa kako bi se ostvarili ciljevi biznis plana i organizacije kao celine. Od momenta ulaska u organizaciju pa do izlaska iz nje svaki zaposleni podložan je ocenjivanju i proveri svojih psihofizičkih i radnih sposobnosti. Sistem nagrađivanja obuhvata novac, dobra ili usluge koje poslodavac daje zaposlenima u zamenu za uloženi rad. Između zaposlenih i poslodavca postoji odnos razmene - zaposleni nude željeno ponašanje u zamenu za novac. Cilj nagrađivanja zaposlenih jeste upravo usklađivanje individualnih interesa zaposlenih i strategijskih ciljeva kompanije. Najvažniji instrumenti nagrađivanja su materijalne i nematerijalne nagrade. Najznačajnija materijalna nagrada i direktni oblik zarade je novac.

Menadžment kompanije može, pod povoljnim cenama prodati ili ustupiti deo akcija visokostručnim radnicima kao vid nagrade. Na ovaj način se visokostručni kadar dugoročnije vezuje za firmu; umanjuju se mogućnosti za stvaranje konflikata, nesporazuma i nesuglasica uzrokovanih različitim ličnim interesima. Participacija radnika u upravljanju i donošenju odluka je jedan od načina nagrađivanja.

Najvažnija nematerijalna nagrada je poštovanje a indirektni oblici zarade, recimo:
*zdravstveno
*penziono
*invalidsko osiguranje i sl.

Ostali sistemi zarade koji mogu imati značajnog uticaja na motivaciju zaposlenih mogu biti na primer:
*besplatna ishrana
*korišćenje službenog automobila
*druge nematerijalne pogodnosti i olakšice.

Savremeni uslovi privređivanja, dinamičnost, multidisciplinarnost jesu samo neki od faktora koji vode usložnjavanju procesa rada i zahteva, koji se postavljaju pred zaposlene. Upravo zbog svega navedenog možemo reći da je danas, novac nezaobilazan, ali ne i dovoljan motivator, niti podjednako važan za sve zaposlene i u svakoj situaciji.

Mora se imati u vidu činjenica da postoje značajne razlike u potrebama, ambicijama, motivima pojedinaca. Neophodno je prekinuti sa praksom egalitarizma, već treba negovati odnose i klimu „jednakih šansi“ za sve kao i diferenciran pristup motivisanju.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
11:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Motivacija zaposlenih u biblioteci VS1 0 2,061 02-07-2010 04:58 PM
zadnja poruka: VS1
  Analiza motivacione strukture zaposlenih VS1 0 4,839 23-04-2010 07:51 PM
zadnja poruka: VS1
  MOTIVACIJA ZAPOSLENIKA VS1 0 7,895 27-03-2010 05:04 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: