Morbili

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
VS1 Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 5,345
Pridružen: Aug 2009
Poruka: #1
Morbili
Maturski, maturalni, seminarski, diplomski i master radovi iz epidemiologije.

Virus Morbila spada u rod Morbillivirus, a u porodicu Paramyxoviridae. To su RNK virusi sa polimorfnim, po pravilu grubo jajastim, ali ponekad i filamentoznim virionom 150-300 nm u dijametru. Genom se sastoji od jednolančane RNK. Imaju dvoslojnu lipidnu membranu. Virus je neotporan u spoljašnjoj sredini i brzo ga uništavaju temperatura, strujanja vazduha, direktna sunčeva svetlost i hemijske supstance.
Morbili su jako zarazna, virusna infekciona bolest akutnog toka, karakterišu se temperaturom, kašljem, sekrecijom iz nosa, konjunktivitisom, enantemom na sluznici usne šupljine i šireći makulopapulozni osip po telu. Uzročnik bolesti ospica je virus morbila, koji pripada grupi paramiksovirusa. Virus je osetljiv na uslove van ljudskog organizma, te brzo biva izložen spoljnim uticajima.
Morbili su bolest čoveka, i to uglavnom dece. Isto tako, izvor infekcije za druge ljude najčešće je bolestan čovek. Virus je prisutan na sluznici disajnih puteva, odakle preko kapljica može zaraziti sve one koji dolaze u dodir sa zaraženom osobom. Bolesnik je najzarazniji tokom prvog, kataralnog stadijuma bolesti. Bolest je najčešća u uzrastu malog deteta. Zanimljivo je da dojenčad i novorođenčad do 6 meseci života ne oboljevaju od mobila ako je majka prebolela ovu bolest. Razlog imuniteta leži u prenosu antitela za virus sa majke na dete preko posteljice. Iz istog razloga, ako majka nije prebolela bolest, novorođenče može oboleti.
Danas, nakon uvođenja obaveznog vakcinisanja protiv ove bolesti, broj obolelih je opao za čak 95%.
Virus se prenosi kapljičnim putem, sa zaražene osobe na zdravu. Kada virus jednom dospe do sluzokože respiratornog sistema zdrave osobe, ulazi u ćelije sluznice i počinje se razmnožavati u njima. Nakon što dostigne dovoljan broj, virus odlazi u krv. U krvi se nalaze odbrambena bela krvna zrnca koja nakon što napadnu virus bivaju takođe inficirane. Upravo će leukociti pomoći virusu da se proširi po celom organizmu. Kada se virusi namnože i u limfocitima, ubijaju leukocite i opet dospevaju u krv. Smatra se da taj stadijum, koji počinje oko desetog dana od infekcije, ide paralelno sa početkom prvih kliničkih simptoma, a to su upala disajnih puteva, upala očne duplje i povišene telesne temperatura. Četiri dana pre i četiri dana nakon početka ospe, ulaskom jednog slučaja u neimunizovanu populaciju oboljeva od 17-20 osoba.
Osip se javlja kada se u krvi već mogu dokazati postojeća antitela na virus. Stoga se smatra da osip nastaje kao posledica reakcije preosetljivosti na virus. Nakon preboljenja bolesti morbila, ostaje trajan, doživotni imunitet na tu bolest.

Morbilli, male boginje, jesu virusno, veoma zarazno oboljenje iz grupe osipnih groznica, koje se klinički manifestuje zapaljenskim promenama na vežnjačama, sluzokoži disajnih organa i pojavom ospe koja se širi sukcesivno od lica i vrata, na trup i ekstremitete. Inkubacija kod morbila je ustaljenja i iznosi 10 - 11 dana. Protiče bez simptoma, a u poslednjoj trećini inkubacionog perioda bolesnik je infektivan. Bolest protiče kroz tri stadijuma:
• kataralni stadijum - predstavlja početak bolesti i odlikuje se kataralnim promenama na sluzokoži konjuktiva, nosa i nižih delova disajnih puteva. Traje 3-4 dana, počinje postepeno sa znacima opšte infekcije. Temperatura postepeno raste, bolesnik je malaksao, umoran, neraspoložen, bez apetita. Tegobe se svakog dana pojačavaju i pri kraju kataralnog stadijuma javljaju se specifični znaci bolesti. Koplikove mrlje se javljaju na bukalnoj sluzokoži i imaju izgled posutog griza na hiperemičnoj sluzokoži, neskidaju se i čvrsto su spojene sa sluzokožom. Javljaju se pri kraju kataralnog stadijuma, obično 36 časova pre pojave ospe, održavaju se 11-24 časa. Objektivnim pregledom, nalazi se konjuktivitis, rinitis, koža lica je bleda, sluzokoža ždrela i tonzila je hiperemična. Nije prisutna ospa po koži, ali ne mekom nepcu se može videti enantem.
• osipni stadijum - pri kraju kataralnog stadijuma nastaje kratkotrajno poboljšanje, a zatim pogoršanje sa porastom telesne temperature i opštim znacima bolesti. Ospa je vodeći klinički simptom. Javlja se najpre na koži glave iza ušiju, a zatim istog dana zahvata kožu lica i vrat. Širi se od glave prema donjim partijama tela kao kapi vode iz tuša, izbija dva do tri dana, eflorescencije su makule i papule, pojedinačne, a između eflorescencija vidi se nepromenjena koža. Koža je na dodir prijatna, topla, meka i vlažna, baršunasta. Nisu prisutne subjektivne smetnje. Povlači se istim redom kojim je izbijala, od glave i lica prema vratu, trupu, gornjim ekstremitetima i nogama, tako da se može dogoditi da na licu ospa bledi i povlači se a da na stopalima izbija. Bolesnik je visoko febrilan, adinamičan, rinitis je intezivniji. Oči su suzne sa izraženim konjuktivitisom. Lice je zažareno i opisuje se kao plačna maska ili facies morbillosa. Prisutno je pooštreno vezikularno disanje praćeno vlažnim bronhitičnim šušnjevima. Srčana radnja je ubrzana i prati visinu temperature. Osipni stadijum traje 5-6 dana, a zatim nastupa stišavanje bolesti u postepeni pad temperature.
• stadijum rekonvalescencije - se karakteriše povlačenjem ospe. Na mestima ospe se javlja prolazna hiperpigmentacija i brašnasto perutanje. Opšte stanje bolesnika se poboljšava i ovaj stadijum traje 4-5 dana, u zavisnosti je od pojave komplikacija. Morbili traju oko 2 nedelje, ali stadijum rekonvalescencije može se produžiti i na nekoliko nedelja.
Treba napomenuti da postoje više kliničkih oblika malih boginja kao i da u sklopu ove bolesti mogu nastati i različite komplikacije.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12-06-2010 02:12 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: