Monetarno-kreditna multiplikacija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Monetarno-kreditna multiplikacija
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

UVOD


Glavni zadatak savremene ekonomske politike jeste da održava monetarnu ravnotežu tj. stabilan nivo cena kao sintetički izraz opšte ekonomske ravnoteže. Istovremeno, ovo predstavlja osnovnu ulogu politike novca i kredita koja ovom cilju teži delovanjem faktora kojima se stvara, poništava i raspodeljuje novčana masa, odnosno reguliše i kontroliše novčani opticaj. Imajući u vidu politiku novca i kredita treba reći da se radi o veoma heterogenom i kompleksnom pojmu koji se danas naziva i različitim imenima kao što su: monetarna politika, emisiona politika, novčana politika i sl.
Treba posebno istaći da je politika monetarnih finansija danas sastavni deo ukupne ekonomske politike i da u sklopu toga ona ima specijalno teorijsko opravdanje, svoje determinante i indikatore, svoje objekte i svoje instrumente. Dakle, to je potpuno zaokružen i konzistentan deo ekonomske politike koji ima i uzornu prošlost i bogatu sadašnjost, a iznad svega i značajnu budućnost.
Monetarnu politiku treba posmatrati kao onu politiku države koja ima zadatak da reguliše količinu novca u opticaju različitim emisionim, kreditnim i deviznim instrumentima, koje propisuje država, odnosno centralna banka, a u cilju održavanja dinamičke monetarne ravnoteže kao osnovnog cilja savremene ekonomske politike svake zemlje.
Instrumenti monetarne politike nisu statička kategorija, već predstavljaju veoma fleksibilan instrumentarijum, koji se razvija i modifikuje u zavisnosti od preomene uslova u ekonomskom sistemu. Instrumenti monetarne politike mogu se podeliti u dve osnovne grupe: prvo, kvantitativni (indirektni) instrumenti, i drugo, kvalitativni (selektivni) instrumenti. Kvantitativni instrumenti monetarne politike treba da deluju samo globalno na nivou ukupne privrede, dok kvalitativni instrumenti treba da deluju selektivno u pogledu vrste kredita, korisnika, namena, načina korišćenja, itd.
Savremeni proces razvoja sistema monetarnog regulisanja nosi karakteristike jačanja instrumenata monetarne politike koji se zasnivaju na uticaju ponude kredita i slabljenju uticaja na potražnju kredita.


Sadržaj

UVOD
1 Monetarno kreditna multiplikacija 4
1.1 Model multiplikatora 5
1.2 Određivanje proizvodnje s uključenom štednjom i investicijama 6
1.2.1 Značenje ravnoteže 6
1.3 Određivanje proizvodnje pomoću lične potrošnje i investicija 7
1.4 Izračunavanje i grafički prikaz multiplikatora 9
1.5 Dijagram multiplikatora 10
1.6 Vrste modela multiplikatora 10
1.7 Multiplikator u okviru AS i AD 12
1.8 Fiskalna politika u okviru multiplikatora 13
1.9 Multiplikator državne potrošnje 13
1.9.1 Uticaj poreza 13
1.10 Spoljna trgovina u modelu multiplikatora 14
1.11 Dometi multiplikatora 15
1.12 Ograničenja multiplikatora 16
ZAKLJUČAK 18
LITERATURA 19


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:19 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: