Monetarne i javne finansije - izvršenje budžeta.

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
zekan Nije na vezi
Senior Member
****

Poruka: 255
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Monetarne i javne finansije - izvršenje budžeta.
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz menadžmenta.

Svoje ime budžet vodi od starofrancuske riječi “ bougette ”, što u prevodu znači kožna torba. Obično se smatra da pravi, današnji, budžet vodi porijeklo iz Engleske i Francuske, dviju država koje su tokom svoje političke istorije utrle put ovoj ustanovi u Evropi, pa i ostalom svijetu. Mada je istaknuto da je budžet u svari starijeg datuma, samo je njegova prošlost maglovita i neizvjesna ( Atina, Rim ).
Može se reći da budžet u stvari predstavlja jedan računsko – pravni akt, koji od narodnog prestavništva dobija saglasnost i kojim se predviđaju i prethodno odobravaju prihodi i rashodi društveno – političke zajednice radi ostvarivanja kolektivnih ciljeva u prethodom peridu.
Jedna od etapa u budžetskom “ cirkulusu “ je izvršenje budžeta na koje se prelazi kad prestavničko tijelo odobri budžet.
Izvršenje budžeta znači, sa jedne strane, ostvarenje prihoda, sa duge, finansiranje potreba državnih odnosno komunalnih organa i institucija.

IZVRŠIOCI BUDŽETA

Izvršenje budžeta povjereno je organima uprave koji se, s obzirom na različite funkcije koje obavljaju u vezi sa ispunjenjem plana prihoda i rashoda, dijele na naredbodavce i računopolagače. Organi na koje pada odgovornost za izvršenje budžeta imaju za dužnost pored obaveze da prikupljaju prihode i pravo da ih troše za određene namjene, još i da vode evidenciju i polažu računa o naplati državnih prihoda i izvršenju rashoda. Sem toga oni i sami vrše kontrolu nad izvršenjem obaveza prema budžetu i nad pravilnošću trošenja državnih sredstava ( autokontrola ).
Cijeli proces izvršenja budžeta tačno je regulisan pravnim propisima radi obezbjeđenja pravilnog izvršenja budžetskog plana i sprečavanja nepravilnosti pri naplati prihoda i utroška rashoda.
Pravilo je da funkcije naredbodavca i računopolagača, u interesu pravilnog izvršenja budžeta i obezbjeđenja kontrole nad radom budžetkih izvršilaca, budu potpuno odvojene jedna od druge. Stoga ih treba posebno ispitati. Pošto naplata i trošenje društvenih sredstava počinju sa naredbodavcem, te najprije govorim o njemu.

http://www.maturskiradovi.net/eshop
03:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  JAVNE FINANSIJE U FUNKCIJI TURISTICKE PRIVREDE SRBIJE Dzemala 0 2,460 19-10-2010 10:02 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Finansije malih i srednjih preduzeca Vesnica 0 1,759 04-06-2010 04:18 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Ekonomski i pravni aspekt budžeta Vesnica 0 2,058 04-06-2010 12:06 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Javne isprave Vesnica 0 7,102 31-05-2010 05:38 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Monetarne i javne finansije Vesnica 0 2,580 25-05-2010 12:29 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: