Monarhija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Monarhija
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz istorije.

Izraz monarhija potiče od grčke rječi Mon-archos – vladalac, samodržalac, samovladar, monarhija – vlada jednog čovjeka. Ovaj naziv predstavlja zajednički nazivnik za sve one oblike vladavine u kojima je glava države lice sa posebnim i striktno izdvojenim privilegijama. U širem i političko-pravnom smislu, političkih oblika monarhija je oblik u kome osnovnu vlast vrši jedan čovijek. Funkciju šefa države vrši jedna ličnost koja ne podlježe pravnoj odgovornosti i koja radi svoj posao kako hoće, funkcijo, doživotno i po pravilu nasljedno.
Monarhija može da se pojavi u više različitih oblika i to: carevina, kranjevina, despotija, kneževina i vojvodstvo. Neke velike monarhije kao što su bile npr. rimska, turska, austrougarska nazivaju se imperijama.
Iako monarhije mogu biti različite, i iako se u teoriji države vrši klasifikacija na neograničene i ograničene monarhije, može se reći da je za sve njih karakteridtično da se na čelu države nalazi osoba koja je iznad pravnog poretka, koja ima takozvani metajuridički položaj. Ovaj položaj podrazumijeva i neke privilegije. Te privilehije vezane su za ličnost monarha.
Slobodan Jovanović kada govori o monarhiji on ističe da je za pravni položaj monarha karakteristično sledeće:
1.monarh nije postavljen na svoj položaj od strane nekog drugog organa, on vlada na osnovu ustava;
2.monarh stavlja u pokret sve tri vlasti
3.monarh nije samo šef upravne vlasti, on ina učešća i u poslovim druge dvije vlasti;
4.monarh ne odgovara ni politički ni krivično.
Način konstituisanja šefa države kod monarhije može biti različit: 1)Nasljednim putem. Pravilo je da posle smrti ili abdikacije monarha naslijedi sin, kći ili brat, tj. polazi se od najužeg srodstva pa do pobočne rodbinske linije. U stvari, red i način nasljeđivanja utvrđuje se po nekim pravilima ( tradicija, običaji, pravni akti ili volja ranijeg monarha). 2) Izborom monarha. To je obično prvi izabrani monarh u jednoj državi, a zatim prvog monarha nasljeđuju utvrđenim redom. Monarha su najčešće birale staleške vođe državica, pokrajina i slično, a narod nema nikakve veze sa izorom. 3) Uvođenjem – samoizborom. Na ovaj način monarh postaje određena ličnost nakon državnog udara, puča ili drugih nasilnih promjena na vrhu države. Takve promjene su česte u nekim zemljama Azije i Južne Amerike .

Istorijski razvoj monarhije

Monarija predstavlja jedan od najstarijih tradicionalnih oblika vladavine. U izvjesnom smislu može se reći da je monarhijski oblik vladavine star koloko i sama država, s obzirom da se predmonarhijski oblici vladavine politizovanog roda još uvijek ne mogu smatrati državom u pravnom smislu te rječi. Proces postanka države okončava se tek nastankom monarhije u kojoj se institucionalizuje monopol političke vlasti određene porodice koja pripada jednom od dominantnih politizivanih rodova .
Klasici antičke političke teorije Platon i Aristotel smatraju monarhiju jednim od tri pozitivna politička oblika, pored aristokratije i demokratije. Monarhija je po njima takav oblik vladavine u kojima jedno lice vlada pridržavajući se zakona i rukovodeći se opštim interesima zajednice. Nasuprot monarhiji kao pozitivnom obliku vladavine jednog lica, Platon i Aristotel razlikuju tiraniju kao negativan politički oblik iskvarene monarhijske vladavine. Tiranija se karakteriše odsustvom zakonitosti, arbitranom i nasilnom vladavinom u korist tiranina. Prema svom klasičnom antičkom uređenju monarhija ne ulazi u red apsolutističkih oblika vladavine s obzirom da je vlast monarha ograničena zakonom i opštim interesima političke zajednice. Nasuprot monarhiji tiranija kao iskvareni oblik vladavine predstavlja oblik apsolutističke vlasti.
Tokom starog i srednjeg vijeka u praksi srećemo kako i apsolutističke tako i ograničene monarhije. Monarsi su u različitim zemljama nosili različite titule i to: cara, kralja, imperatora, sultana, šaha, velikog kneza, kneza, vojvode, beja itd.

Vrste monarhije

Prvobitne evropske monarhije imale su karakter ograničenih monarhija. U njima je monarh svoju vlast djelio sa narodnim skupštinama i savjetima kao oblicima rodovsko – plemenske demokratije koji su u prvima fazama razvoja monarhije još uvijek zadržali svoj politički položaj. Tako, prvobitne ograničene monarhije srećemo u prvim Grčkim monarhijama, u početcima razvoja rima i u


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:41 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Monarhija 2 derrick 0 745 08-09-2013 03:40 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: