Momenti koriscenja javnih baza podataka od strane preduzeca

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Momenti koriscenja javnih baza podataka od strane preduzeca
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz menadzmenta proizvodnje.

Baze podataka su jedna od najstabilnijih disciplina u sve široj oblasti informaciono komunikacionih tehnologija.Razlog za to je pre svega njihova dobra teorijska zasnovanost, a zatim i činjenica da se teorija i praksa baza podataka već veoma dugo razvijaju.Ipak, i u bazama podataka su promene stalne, stalno se dodaju novi sadržaji, a neki teorijski modeli i na njima zasnovane tehnologije polako zastarevaju.
Baza podataka se najopštije može definisati kao dobro struktuirana kolekcija podataka koja postoji relativno dugo i koju koristi i održava više korisnika, odnosno programa (aplikacija).U bazi podataka, podaci su integrisani i povezani tako da jedan skup softvera obezbedjuje pristup svim podacima.Izučavanju baza podataka može se pristupiti sa dva različita, medjusobno povezana aspekta u kojima se one tretiraju kao
- Sistemi za upravljanje bazom podataka, specifična tehnologija obrade podataka, odnosno softverski sistem koji obezbedjuje osnovne funkcije obrade velike količine podataka, višestruko paralelno korišćenje istog skupa podataka, pouzdanost i sigurnost, ili kao
- Modeli podataka, odnosno specifične teorije pomoću kojih se specifikuje i projektuje konkretna baza podataka ili informacioni sistem uopšte.

Sistem za upravljanje bazom podataka se obično zasniva na nekom teorijskom modelu podataka.
I jedan i drugi aspekt imaju izuzetno veliki značaj za razvoj informacionih tehnologija.Istorijski, sistemi za upravljanje bazom podataka predstavljali su revoluciju u tehnologiji obrade podataka, a modeli podataka revoluciju u metodološkim pristupima razvoju informacionih sistema.

Baza podataka je organizirana zbirka podataka. Termin je izvorno nastao unutar računalne industrije, a njegovo se značenje proširilo popularnom upotrebom toliko da Europska direktiva za baze podataka (koja za baze podataka donosi prava za intelektualno vlasništvo) uključuje i neelektronske baze podataka unutar svoje definicije. Ovaj članak je ograničen više na tehničku upotrebu termina, iako čak i među računalnim profesionalcima neki pripisuju mnogo šire značenje riječi od drugih.

Jedna od mogućih definicija baze podataka glasi da je to zbirka zapisa pohranjenih u računalu na sustavni način, takav da joj se računalni program može obratiti prilikom odgovaranja na problem. Svaki se zapis za bolji povratak i razvrstavanje obično prepoznaje kao skup elemenata (činjenica) podataka. Predmeti vraćeni u odgovoru na upitnike postaju informacije koje se mogu koristiti za stvaranje odluka koje bi inače mogle biti mnogo teže ili nemoguće za stvaranje. Računalni program korišten za upravljanje i ispitivanje baze podataka nazvan je sustav upravljanja bazom podataka (SUBP). Svojstva i dizajn sustava baze podataka uključeni su u proučavanje informatičke znanosti.

Središnji koncept baze podataka je jednak onome od zbirke zapisâ ili dijelova znanja. Za danu bazu podataka tipično postoji strukturni opis vrste činjenica sadržanih u toj bazi podataka: taj opis naziva se shema. Shema opisuje predmete koji su prikazani u bazi podataka, te odnose među njima. Postoje brojni različiti načini organiziranja sheme, to jest od modeliranja strukture baze podataka: oni se zovu modeli baza podataka (ili modeli podataka). Model u najraširenijoj upotrebi danas je odnosni model, koji laički rečeno prikazuje sve informacije u obliku mnogostrukih odnosnih tablica od kojih se svaka sastoji od redova i stupaca (prava definicija koristi matematičku terminologiju). Ovaj model prikazuje odnose upotrebom vrijednosti koje su zajedničke za više od jedne tablice. Ostali modeli poput hijerarhijskog modela i mrežnog modela koriste prikaze i odnose koji su mnogo eksplicitniji.

Naziv baza podataka se strogo govoreći odnosi na zbirku zapisa, a na softver bi se trebalo odnositi kao na sustav upravljanja bazom podataka ili SUBP. Kada je kontekst nedvojben, mnogi administratori za baze podataka i programeri ipak koriste termin baza podataka da pokriju oba značenja.

Mnogi profesionalci će smatrati da zbirka podataka stvara bazu podataka jedino ako ima određena svojstva: primjerice, ako se podacima upravlja kako bi osigurali svoj integritet i kvalitetu, ako omogućuje zajednički pristup nekoj zajedinici korisnika, ako ima shemu, ili ako podržava upitni jezik. Ipak dogovorena definicija ovih svojstava ne postoji.

Sustavi upravljanja bazom podataka obično se kategoriziraju prema modelu podataka koji podržavaju: odnosni, orijentirani prema objektu, mrežni i tako dalje. Veliki dio internog inženjerstva SUBP-a, iapk je neovisan o modelu podataka, te je zaokupljen upravljanjem faktorima poput performansi, podudarnosti, integriteta i obnove nakon hardverskih propusta. U ovim područjima postoje velike razlike među proizvodima.

1 UVOD 3
2 Standardni upitni jezik SQL 5
2.1 Istorija 5
3 Momenti koriscenja javnih baza podataka od strane preduzeca 6
4 Modeli baza podataka 7
4.1 Ravni model 8
4.2 Mrežni model 8
4.3 Relacioni model 9
4.3.1 Odnosne operacije 9
4.4 Dimenzijski model 11
4.5 Komande i indeksiranje 11
4.6 Kartiranje predmeta u bazama podataka 12
5 Primene baza podataka 13
5.1 Transakcije i podudarnost 13
6 Zaključak 14
7 Literatura 15


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:31 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Organizacije preduzeca Vesnica 0 2,280 01-07-2010 10:19 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Sredstva poslovanja preduzeca Vesnica 0 1,580 30-06-2010 08:49 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: