Modeli e-governmenta

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Modeli e-governmenta
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Sve veća upotreba informacionih i komunikacionih tehnologija i napredak Interneta stavili su veoma moćne alate na raspolaganje gradjanima, državnim administracijama, i velikim i malim preduzećima širom sveta. Kao rezultat toga, dolazi do dalekosežnih promena u unutrašnjoj organizaciji državnih administracija i preduzeća. Promene nastaju u pogledu neophodnih znanja, veština i organizacije rada, kao i u odnosima izmedju preduzeća, gradjana i državne administracije.

Informacione i komunikacione tehnologije ostvaruju značajan uticaj na ukupnu privredu i politiku, imaju odlučujuću ulogu u modernizaciji ekonomije, i doprinose korišćenju novih mogućnosti za stvaranje radnih mesta i uključivanju u novi sistem globalne ekonomije.

Doprinoseći transformisanju organizacije javnog sektora, informacione i komunikacione tehnologije mogu da poboljšaju javne usluge, čineći ih bržim, daleko dostupnijim i efikasnijim.

Putem korišćenja Interneta, elektronska državna administracija čini svoje poslovanje bližim građanima i preduzećima. Elektronska državna administracija može da pruži veiliki doprinos ubrzavanju tranzicije ka ekonomiji zasnovanoj na znanju, stimulisanjem pristupa i lakšim korišćenjem osnovnih usluga državne administracije.

Preduzeća imaju koristi od manjeg administrativnog napora, što doprinosi efikasnosti i ekonomskom razvoju. Što je još važnije, otvorenija i interaktivnija državna administracija može da stimuliše i učešće građana u demokratskom procesu.

Prelazak na elektronsko poslovanje podrazumeva i krupne promene unutrašnjih procedura rada administracija, koje mogu biti veoma komplikovane za sprovodjenje. Stoga je izazov za administracije da se prilagode i uvedu inovativne načine rada, uključujući zdrava i stabilna partnerstva sa privatnim sektorom.

E-Uprava (E-Government) je čudna skraćenica nastala od elektronska uprava, mada se neki put upotrebljavaju izrazi kao digitalna uprava, on-lajn ili internet uprava. Sam pojam se odnosi u širem smislu na olakšavanje procesa informacije, komunikacije i transakcije između i unutar državnih institucija. E-Uprava istovremeno pokriva olakšavanje procesa informacije, komunikacije i transakcije između državnih institucija, građana i preduzeća.

Da bi se olakšao taj proces interakcije misli se pre svega na korišćenje elektronskih informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Proces informacije se definiše kao jednosmerno dobijanje informativnih podataka. O komunikaciji se govori kada postoji dvosmerna razmena informacija. Transakcija je prenos objekta ili prava između dva u komunikacionom procesu participirajuća subjekta.

E-Uprava kao svoje delove ima E-Administraciju (E-Administration), E-Demokratiju (E-Democracy) i E-Pravo (E-Justice). "E" u ovim nazivima stoji za "elektronsko" odvijanje postupka. E-Administracija (elektronska administracija) je u stvari po definiciji E-Uprava u užem smislu jer se radi prvobitno o administrativnim postupcima i njihovom olakšavanju. E-Demokratija bi bilo na primer glasanje na izborima putem interneta ili mobilnog telefona putem SMS poruke bez potrebe da se poseti izborno mesto. A E-Pravo bi na primer bilo vođenje sudskog procesa putem elektronske komunikacije. Umesto da se tužba napiše, štampa i odnese u sud ona se direktno šalje putem elektronske pošte ili putem sudskog portala. Sudski portal je specijalni interfejs suda na internetu kojim se vrši komunikacija. Tu se evidentira i advokat dobije potvrdu putem elektronske komunikacije da je njegov slučaj u toku. Komunikacija se pretežno vrši elektronskim putem....

S A D R Ž A J:

UVOD 4
1 E-GOVERNMENT 5
1.1 Vrste e-government-a 5
1.1.1 G2B (Government to Business) 5
1.1.2 G2C (Government to Consumer) 7
1.1.3 G2G (Government to Government) 7
1.1.4 G2E (Government to Employees) 8
2 POSLOVNI MODEL 8
2.1 Procesni dijagram toka 9
2.1.1 Primer procesnog dijagrama 9
2.2 Tehnika EPC 10
3 MODEL SISTEMA 10
3.1 UML primeri upotrebe ili „Use case“ dijagram 11
3.1.1 Elementi – primer upotrebe 12
3.1.2 Veze i njegova upotreba u dijagramu primera upotrebe 12
3.1.3 Sistem ili podsistem 12
4 DIJAGRAM MODELA OBJEKTI VEZE (ER DIJAGRAM) 13
5 MODEL TEHNOLOGIJE 13
5.1 Arhitekturni dijagram 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Ekonomski i socijalni modeli u Evropi i važnost reforme Maja 0 995 27-07-2012 04:20 PM
zadnja poruka: Maja
  Klasteri i zadruge kao modeli povezivanja u agroturizmu i poljoprivredi Maja 0 1,225 27-07-2012 03:39 PM
zadnja poruka: Maja
  Master rad - Modeli ponašanja potrošača erik_bananamen 0 2,926 26-05-2011 12:06 AM
zadnja poruka: erik_bananamen

Skoči na forum: