Mmf znacaj organizacija i funkcionisanje

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Mmf znacaj organizacija i funkcionisanje
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

1 UVOD

Gotovo svako veliko društveno previranje, kao što su ratni sukobi i gradjanske revolucije, usko je povezano sa radjanjem ideja o stvaranju novog, pravednijeg poretka, zasnovanog na jednakosti, bratstvu i slobodi. Krajem drugog svetskog rata, u svitanje jednog takvog poretka, nastao je znatan broj medjunarodnih organizacija usmerenih ka uspostavljanju saradnje i fer poretka u kome «slabi» imaju jednaka prava kao i «jaki». Međunarodne finansijske institucije se osnivaju međudržavnim ugovorom ili sporazumom većeg ili manjeg broja suverenih zemalja u cilju rešavanja razvojnih, stabilizacionih, finansijskih, monetarnih i drugih sličnih problema zemalja članica. Nastanak ovih institucija započinje za vreme i neposredno posle Drugog svetskog rata, sa ciljem eliminisanja postojećih konflikata između pojedinih grupacija zemalja, kao i sa ciljem izgradnje jednog efektivnog sistema međunarodnih prava i dužnosti,pre svega u oblasti ekonomije. Ovo je zbog toga što su upravo ekonomske krize u prošlosti često dovodile do lokalne i međunarodne političke nestabilnosti, pa i ratova. Velika ekonomska kriza u predratnoj Nemačkoj imala je za posledicu nastanak i uspon fašizma, a duboka depresija američke i celokupne evropske privrede krajem devedesetih i tokom tridesetih godina dvadesetog veka, do velike nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti koja je pretila da uruši kompletnu svetsku ekonomiju. Zato se javila potreba za stvaranjem međunarodnih institucija kako bi različite zemlje mogle preko njih međusobno da sarađuju u raznim oblastima i pomažu jedna drugoj. Takođe, njihova svrha je bila i ublažavaje tenzija između pojedinih zamelja kako bi se obezbedio mir u svetu. Smatralo se da se to najbolje može postići kroz ekonomski prosperitet svih ili velike većine zemalja, a međunarodne finansijske institucije su tebale da imaju značajnu ulogu u ostvarivanju takvog prosperiteta.

Kao rezultat nastojanja da se unapredi međunarodno finansiranje i ubrza proces obnove i rakonstrukcije, kao i dalji razvoj, nakon Drugog svetskog rata osnovano je nekoliko bankarskih i finansijskih međunarodnih organizacija, među kojima je najznačajnija kreditna organizacija- Međunarodna banka za obnovu i razvoj, odnosno Svetska banka. Jednu od tih organizacija, Međunarodni monetarni fond, je na samom početku krasio ugled i poverenje zajednice, ali s vremenom je postao jedna od organizacija u čije se «dobre namere» veoma često sumnja, jer iako je uspostavljen u cilju negovanja slobodne trgovine i jednakosti, Međunarodni monetarni fond je tu slobodu često gušio, a sve u službi «jačih» država, što je naročito bilo vidno u odnosu izmedju Međunarodnog monetarnog fonda i Sjedinjenih američkih država. Naravno, postavlja se pitanje: da li postoji opšti, zajednički interes, ili je celokupna «priča» proizvod demagogije? Ekonomisti često odmahuju glavom, tvrdeći da je Medjunarodni monetarni fond osmišljen u cilju prelivanja viška monetarne mase, koja bi neplasirana uzrokovala ozbiljne ekonomske poteškoće zemlji koja ga poseduje. Poznato je da su intervencije Medjunarodnog monetarnog fonda znatan broj puta bile kontraproduktivne, i da je MMF iz istog razloga, rame uz rame sa brojnim organizacijama, na meti antiglobalizacionog pokreta.


SADRŽAJ:

1 UVOD 2
2 MEĐUNARODNI MONETARNI FOND 4
2.1 HRONOLOŠKI PRIKAZ NAJZNAČAJNIJIH MOMENATA U ISTORIJI MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 4
2.2 ORGANIZACIJA I SMISAO POSTOJANJA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 9
2.3 USLOVI ZA STICANJE ČLANSTVA U MEĐUNARODNOM MONETARNOM FONDU 11
3 ORGANIZACIJA I SMISAO POSTOJANJA MEĐUNARODNOG MONETARNOG FONDA 11
3.1 FUNKCIJE MEĐUNARODNOG MONETARNOG FOND-a 13
3.1.1 FUNKCIJA NADGLEDANJA 13
3.1.2 FUNKCIJA TEHNIČKE PODRŠKE 14
3.1.3 FUNKCIJA POZAJMLJIVANJA 14
4 ZAKLJUČAK 15
5 LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:11 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krediti MMF – a i Svetske banke - Seminarski rad derrick 0 1,337 03-02-2014 01:11 AM
zadnja poruka: derrick
  Učesnici u berzanskom trgovanju - značaj investicionih banaka derrick 0 1,075 03-02-2014 01:03 AM
zadnja poruka: derrick
  Značaj i intervencija centralne banke na deviznom tržištu derrick 0 1,547 02-06-2013 12:42 PM
zadnja poruka: derrick
  Centralno bankarsto i monetarna politika s akcentom na funkcionisanje centralne BiH derrick 0 1,537 13-11-2012 11:17 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga mmf-a u svetskom monetarnom poretku mat.dipl5 0 1,502 09-09-2010 02:05 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: