Mjerenje ekonomičnosti u trgovinskim preduzećima

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,085
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Mjerenje ekonomičnosti u trgovinskim preduzećima
U trgovinskim preduzećima mjerenje ekonomičnosti utvrđuje se odnosom prihoda i rashoda. Prihod u sebi sadrži ostvareni promet po prodajnim cijenama, što je podudarno ukupnom prihodu, pa se i ta veličina koristi za izračunavanje ukupne ekonomičnosti na razini trgovinskog preduzeča.
Rashodi u sebi sadrže sve troškove i rashode poslovanja, pa se ukupni rashodi koriste pri izračunavanju ukupne ekonomičnosti.
Obrazac za izračunavanje ekonomičnosti u trgovinskim preduzećima je:


Ekonomičnost poslovanja može imati tri osnovna značenja:

• Ekonomičnost je veća od 1 (E>1) ako su prihodi veći od rashoda i u tom slučaju preduzeće posluje ekonomično i sa dobiti
• Ekonomičnost je jednaka 1 (E=1) ako su prihodi jednaki rashodima i u tom slučaju preduzeće posluje ekonimično ali na granici bez dobiti i gubitaka
• Ekonomičnost je manja od 1 (E<1) ako su prihodi manji od rashoda i u tom slučaju preduzeće posluje neekonomično i s gubitkom.

Za mjerenje ekonomičnosti rada u trgovinskim preduzećima koristi se ukupan prihod u koji su uključene prodajne cijene. Na taj način kretanje ukupnog prihoda je uvjetovano kretanjem fizičkog prometa, ali i razinom prodajnih cijena. U slučaju mjerenja ekonomičnosti, za promet je presudno uključiti tekuće prodajne cijene jer one najznačajnije djeluju na kretanje ekonomičnosti rada. Sama priroda prometa zahtijeva da se u mjerenje ekonomičnosti trgovinskih preduzeća na strani prihoda ukljuće prodajne cijene, a na strani rashoda nabavne cijene. Cilj poslovanja je ostvarivanje pozitivne razlike između nabavnih i prodajnih cijena.
Razlika između prodajne i nabavne cijene uvećane za opće i zajedničke troškove prometa pokazuje stepen ekonomičnosti poslovanja. Što je ekonomičnost veća od 1, to je poslovanje ekonomičnije i dobit veća, obratno, što je pokazatelj ekonomičnosti manji od jedan, to je poslovanje neekonomičnije i gubitak je veći.

Za mjerenje parcijalne ekonomičnosti koristimo:

•Ekonomičnost predmeta rada (robe)


Ova mjera ekonomičnosti u trgovinskim preduzećima se naziva marža

Za mjerenje ekonomičnosti predmeta rada možemo koristiti i obrazac:


Ovaj obrazac daje potpuniju predstavu ekonomičnosti predmeta rada jer uključuje i sve opće troškove trgovinskog preduzeća koji se odnosi na prodaju konkretne robe.

• Ekonomičnost sredstava za rad

• Ekonomičnost rada

Parcijalna ekonomičnost rada predstavlja produktivnost rada. Ovako iskazana ekonomičnost ima ograničavajući značaj jer ne uključuje ostale troškove poslovanja.

• Ekonomičnost organizacijskih dijelova (prodavnice, skladište, sektor i sl.)


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
22-01-2010 06:49 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Mjerenje ekonomičnosti u trgovinskim preduzećima Vesnica 0 1,081 06-05-2010 12:49 AM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: