Mitski talog - Betmen

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Mitski talog - Betmen
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Superheroj koji nema ni jednu super-moć, što ga i čini zanimljivim je Betmen, ali njegova inteligencija, godine napornih treninga i pronicljivost nadoknađuju nedostatak super-moći.
Betmen je lik iz stripova i jedan je od najprepoznatljivijih izmišljenih likova današnjice. Iza maske Betmena krije se Brus Vejn,multimilioner industrijalac i jedan od najuticanijih ljudi Gotama. Njega je stvorio Bob Kejn, a glavni scenarista bio je Bil Finger. Priču su počeli kada Brus Vejn, kao osmogodišnjak,ostaje bez oba roditelja. Naime,po povratku iz bioskopa ih je presreo ulicni razbojnik Džo Čil i ubio dečakove roditelje. Brus se zaklinje na osvetu, a o njemu nastavlja da se brine batler Alfred.
Posle odredjenog vremena spreman je za osvetu i prvi put oblači taman kostim,na kojem se nalazi prikaz slepog miša. Počinje da se bori protiv kriminala,time je stvorio razne neprijatelje od kojih su najpoznatiji Dzoker,Pingvin, Otrovna Ajvi, Gospodin Ledeni i Zena-mačka.Njegov najbolji prijatelj je Robin.

Početak Betmena

Betmenovo prvo izdanje bilo je u maju 1939. godine i nedugo zatim stekao je dotad nevidjenu popularnost. U to vreme su izdavani Detektivski stripovi u kojima je glavni lik bio Betmen i Akcioni stripovi sa Supermenom kao glavnim herojem i ta dva serijala su najduže serije ikad pokrenute(koje izlaze i danas svakog meseca). Ubrzo nakon toga pokreće se zaseban serijal stripova o Betmenu. Prvi broj Betmena izašao je u proleće 1940. kada je ujedno predstavljen i njegov najveci protivnik Džoker.Te stripove izdaje DC Comics,jedna od tri najveće strip kuce u Americi.
Na ideju o Betmenu dosao je Bob Krejn ,ali za današnji izgled zaslužan je scenarista Bil Finger.Krejn je Betmena zamislio kao heroja koji po mnogo cemu podseca na Supermena, ali kostim mu nije bio ni približno mracan kao sada, čak je imao i različite nijanse crvene boje na sebi. Betmen je imao uprošćenu masku, a umesto plašta imao je krila slepog miša i nosio je rukavice. Bil Finger je savetovao Krejnu da ukloni krila i stavi plast i masku,koja mu je prekrivala celu glavu sem usana i brade, a takođe da ukloni crvene nijanse sa kostima. Tako je nastao betmenov mracni i konačni izgled. Budući da je Krejn došao na ideju o stvaranju tog super heroja samo njemu pripadaju autorska prava. Krejn je kasnije priznao i Fingerov doprinos u stvaranju Betmena , ali Finger nije imao nikakve koristi od toga.
Betmen se kroz istoriju menjao,nekad malo,nekad drasticno. Možemo izdvojiti tri doba u razvoju lika: Zlatno doba, Srebrno doba i Moderno doba.

Zlatno doba

Brus se zaklinje da će očistiti Gotam od kriminala i počinje naporne fizičke i mentalne treninge kao i učenje fizike, hemije, matematike i borilačke veštine, ali shvata da će mu trebati nešto čega će se svi plašiti i po čemu će ga svi prepoznavati. Razmišljajući,slepi miš uleće mu u sobu i on to shvata kao znak. Postaće čovek-slepi-miš-Betmen (Batman). U početku policija mu nije bila blagonaklona. Brus Vejn, u to vreme, ima verenicu Džuli Medison. Takodje, Brus usvaja siroče, cirkuskog akrobatu, Dika Grejsona koji postaje Robin- Betmenov najbolji prijatelj i pomoćnik.
Poboljšava se Betmenov odnos sa policijom, čak postaje i počasni član gotamske policije. Uvodi se i sprava Bet-signal koju policija Gotama koristi kako bi pozvala Betmena u pomoć. To je veliki raflektor koji, kad se upali, na nebu iscrtava Betmenov simbol.
Pored toga, pojavljuje se nov lik Alfred, koji se pridružuje timu.
Do pedesetih godina predstavljena je većina elemenata od kojih se sastoji mit o Betmenu.

Srebrno doba

Srebrno doba počinje 1956. godine i Betmen se nije mnogo promenio sve do kasnih pedesetih. Ovaj period zovu i Zemlja-prva. Tek 1964. godine lik Betmena se menja kada se vraća detektivskim korenima, a naučna fantastika biva potpuno izbačena iz stripa.
Oko 1960. godine predstvljen je Betmen iz Zemlje-druge. To je paralelni svet i u njemu je stvaraocima dozvoljeno da ubacuju ono što nikad ne bi mogli, Čak i da menjaju istoriju i poreklo glavnih likova.
Betmen često sarađuje sa drugim superherojima,najčešće sa Supermenom. U nizu World's Finest stripova počeo je redovno sa njim da sarađuje od 1954. do 1986. godine.
Di-Si 1969.godine revitalizuje Betmenove stripove i Dik Grejson (Robin) odlazi na falkutet, a Betmen se seli iz zamka u stan na vrhu glavne zgrade Vejnovih koja se nalazi u centru grada, kako bi mogao brže intervenisati. Tokom '70-ih i '80-ih priče postaju dosta mračnije i sa mnogo nasilja, a Betmen radi sam sa povremenim pojavljivanjem Robina i Betgerl.
Opet se pojavljuje Džoker.

Moderno doba

U modernom dobu Di-Si stripovi redefinišu biografije većine superheroja kako bi ih prilagodili savremenoj publici. Ovog puta Frenk Miler je ispričao poreklo Betmena u priči Betmen:Godina prva.
Prošlost i poreklo Betmena su u osnovi ostali isti sa manjim promenama, a biografija Dika Grejsona, Robina, ostaje ista. Betmen iz Zemlje-druge biva potpuno izbrisan. Ostale su samo neke priče iz Srebrnog doba i predstavljaju osnov post-kriznog perioda.
Gotamska policija je mnogo korumpirana i Betmen je sve potrebniji.
Priče iz Modernog doba su vrlo mračne i mnogo komplikovanje nego ranije.

Betmenov kostim i oprema

Kostim Betmena je, tokom godina, stalno trpeo promene dok konačno nije dobio krajnji izgled: maska koja prekriva veći deo njegovog lica i ima šiljate uši slepog miša i veliki,tamni plašt. Telo je prekriveno tamno sivim kostimom sa simbolim slepog miša na grudima koji je ugraviran u žutu elipsastu podlogu.
Potrebnu opremu, Betmen , sam smišlja i projektuje. Ponekad mu pomažu drugi likovi u dizajniranju i popravljanju, a sve se izrađuje u pogonima Vejn industrije koje kasnije koristi.
Tokom godina koristi veliki broj sprava, vrlo mračnog dizajna i sa motivima slepog miša, kako bi pratili Betmenov lik. Najpoznatiji i najupečatljiviji je Betmobil- Betmenovo osnovno vozilo, ali pored njega ima i druge oblike transporta: Betkrila, Betkoper i Betčamac. Njegovo najpoznatije oružije je Betrang, oštar bumerang sa izgledom njegovog simbola.
Ispod Vejn rezidencije nalazi se Betpećina koja mu koristi kao garaža, glavna laboratorija i mesto za razmišljanje. Tu se nalazi i superkompijuter koji mu je od velike pomoći.

Ekranizacija Betmena

Prvo ekranizovanje Betmena bilo je šezdesetih godina, sa glavnim likom Adamom Vestom u komičnoj seriji, a na "velikom platnu" se pojavio tek 1989. godine sa Majkl Kitonom kao Betmenom i Džek Nikolsonom kao Džokerom u glavnim ulogama. Film je režirao Tim Barton i ima tri nastavka: Povratak Betmena, Betmen zauvek i Betmen i Robin. Slično je bilo i sa animiranim filmom. Kuća Fanimejšon kasnih šezdesetih animira prvog Betmena, a sredinom sedamdesetih duet Hana i Barbera kroz crtanu seriju Superprijatelji. Prilagođene isključivo deci, obe serije su bile laganog i optimističkog tona. Tek početkom devedesetih izlazi vrlo mračna animirana serija o Betmenu i tada začela DC animated Universe eru.

Mitski talog-analiza lika

Lik Betmena ima dugu prošlost. Ideja se javila, ali prvenstveno je stvoren po ugledu na lik Supermena i po izgledu i po karakteristikama. Tek kasnije Betmen je razvijen u posebnu individuu i izgubio status Supermenove kopije. Ono sto izdvaja ovog superheroja od drugih je to što on nema super-moći, ali Betmen koristi veliki broj sprava, koje on sam dizajnira, projektuje i izrađuje.U početku imamo sliku nesrećnog deteta koje prisustvuje ubistvu roditelja i sebe krivi za njihovu smrt, jer je on tražio roditeljima da napuste predstavu ranije. Pun tuge i besa on se zaklinje na osvetu. Počinje sa napornim treninzima borilačkih veština, u kojima je izuzetno dobar. Trebao je posti član Lige Senki, ali odustaje i vraća se u svoj rodni grad kako bi ispunio zakletvu, ali i pokuša da uguši vladavinu mafije u Gotamu. Ovde već uočavamo dve strane njegove ličnosti. Prva je ona mračna puna mržnje i želje za osvetom, a druga je svetla, željna za pravdom i boljim životom za ceo Gotam. Iako je svestan da ce time stvoriti mnogo neprijatelja on oblači kostim i kreće u ispunjavanje svog cilja.
Jako je interesantno da je za svoj simbol odabrao slepog miša koji je zapravo njegov najveći strah još iz detinjstva(kao dečak upao je u pećinu punu slepih miševa). Ova informacija nam iskazuje njegovu hrabrost i spremnost na saučavanje sa frustracijama. Naime, pred sobom imamo psihički jaku i stabilnu ličnost.
Kada je stvoren Betmen policija mu nije bila blagonaklona, ali kasnije postaje počasni član gotamske policije. Betmen tada postaje i jedan od osnivaca Lige pravednika Amerike.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:38 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: