Mini vinarija

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Mini vinarija
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Što se tiče opravdanosti pokretanja proizvodnje sastoji se iz nekoliko koraka i razloga koje treba ozbioljno prihvatiti i zahvatiti tokom samog početka proizvodnje vina.

-Vinova loza (Vitis vinifera) je nežna biljčica.Održavanje vinograda je mukotrpan posao koji zahteva težak rad preko cele godine. Ciklus pocinje u zimu. Tada biljka miruje. U ovo vreme se vrši čišćenje i potkresivanje vinograda. Mlade sadnice se pre no što se posade štite voskom, dok ne ojačaju. Od XIX veka kada je Phylloxera vastatrix opustošila evropske vinograde, vinova loza se kalemi na američke vrste koje su otporne na ovu štetocinu. Phylloxera je i doneta iz Amerike, gde nije pravila nikakve probleme vinogradarima. Potkresivanje se vrši da vinova loza ne bi porasla previše. Ono što proizvodaci žele da postignu je da smanje količinu grožđa, a povećaju kvalitet, da povećaju jačinu i bogatstvo ukusa.

-U julu počinje sazrevanje grožđa. 100 dana po cvetanju, grožđe počinje da menja boju. Sadržaj šećera naglo raste, menja se balans kiselina. U leto se odstranjuje deo lišća. Pomaže se vinovoj lozi da proizvede ukusne grozdove, a ne da troši energiju na lišće.

-U kasno leto počinje berba. Ovo je kulminacija godine u vinogradu. Sluša se vremenska prognoza, gleda u nebo. Pošto je prskanje prestalo pre nekoliko nedelja, postoji opasnost od truljenja. Grožđe mora biti optimalne zrelosti. Ako je nezrelo - ima manjak šećera i bezukusno je, ako je prezrelo - teško je i nedostaje mu svežina. Grožđe mora da stigne u vinariju sto pre i neoštećeno. Ovde se pravi razlika izmedu odličnog i prosečnog vina. Važno je da se grožđe doprema u vinariju u malim kontejnerima, da se zrna na dnu ne bi zdrobila pod težinom.

-Zdravo i tehnološki zrelo grožđe crnih sorti bere se po vremenu sazrevanja za svaku sortu kad procenat šećera prelazi 18 % i dolazi na preradu. Čim se grožđe istovari u šahtu ( prijemnom mestu) vrši se blago sumporisanje grožđa sa kalijum-metabisulfitom ( K2S2O5) tj.vinobranom, zatim se pristupa njegovom muljanju na muljakama sa odvajanjem peteljki pri čemu se dobija kljuk ( masulj). Dobijeni kljuk smešta se u specijalne cisterne za fermentaciju – vrenje crnog vina. Za fermentaciju kljuka postoje i specijalni vinifikatori koji imaju mogućnost hlađenja, automatskog isparavanja kljuka i izbacivanja komine posle fermentacije. Kljuk pre početka fermentacije se takođe sumporiše odgovarajućom dozom sumpora zavisno od zdravstvenog stanja grožđa.

-Za proizvodnju belog vina bere se tehnološki zrelo i zdravo grožđe zavisno od sorte grožđa obično se počinje krajem septembra, početkom oktobra meseca i traje do kraja oktobra a nekad i do polovine novembra meseca.Kad grožđe stigne na preradu istovara se u šahte ( prijemna mesta) gde se vrši muljanje na muljačama sa odvajanjem peteljki. Čim se grožđe istovari vrši se njegovo blago sumporisnje kalijummetabisulfitom (K2S2O5) tj. Vinobranom radi sprečavanja oksidativnih i drugih nepoželjnih procesa važnih za kvalitet budućeg vina.

-Savremeni podrumi za odvajanje grube nečistoće iz šire raspolažu odgovarajućim aparatima – separatorima.Fermentacija šire samotoka zavisno od raznih faktora ( u toku prerade) obično počinje posle 24 h ili 30 h posle odvajanja šire od čvrstih delova. Za bolji kvalitet vina u fermentaciji se obično koristi selekcionisani U toku alkholne fermentacije ima nekoliko faza i to prvo proces ili faza burne fermentacije koja traje 5 – 7 dana pri čemu se preko 90% šećera transformiše u etil – alkohol i tom prilikom oslobađa se velika količina toplotne energije i ugljendioksida( C02) polako se izdvaja iz vina.

-Proces tihe fermentacije obično traje ( zavisno od datih uslova) 20 – 30 dana od početka fermentacije Posle 30 – 40 od potpune fermentacije vina, obično krajem decembra meseca, vrši se dekantiranje – skidanje vina sa taloga – to se može smatrati i I pretakanjem i tako se dobije mlado belo vine, koje dalje ide na doradu, negu i ljubav.


SADRŽAJ

1 ANALIZA OPRAVDANOSTI POKRETANJA PROIZVODNJE 2
2 OPIS PROIZVODA 4
2.1 Vina u pripremi 6
2.2 Vizija 7
3 OPIS SIROVINA 8
4 OPIS KORISTENIH MASINA 9
4.1 Taloženje vina 9
5 OPIS TEHNOLOSKOG POSTUPKA I HEMIJSKE REAKCIJE 10
5.1 Sumporisanje kljuka 10
5.2 Maceracija kljuka 11
5.3 Fermentacija vina 11
5.4 Zatvorena fermentacija 12
5.5 Starenje vina 13
5.6 Otakanje vina iz komine 13
6 EKOLOGIJA (OBRADA OTPADNIH MATERIJA I NUS PROIZVODA) 15
7 KALKULACIJA RENTABILNOSTI PROIZVODNJE 16
8 ZAKLJUČAK 16
9 LITERATURA 17
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
06-05-2010 12:48 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: