Minhenski sporazum

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
derrick Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 3,097
Pridružen: Jul 2009
Poruka: #1
Minhenski sporazum
UVOD

Na početku XX veka u Evropi je većina država bila grupisana u dva suprostavljena bloka. Prvi svetski rat bio je najrazorniji rat u dotašnjoj istoriji čovečanstva. Francuska je bila prva među pobednicima koja je stvorila Evropu i sistem koji Germanima neće dozvoliti da ubuduće obnove svoju snagu. Neposredno po okončanju Prvog svetskog rata, Italiju je zahvatio nacionalistički i autoritarni pokret poznat kao fašizam. Nekako istovremeno dok je u Italiji nastajao fašistički pokret, u Nemačkoj se pojavio nacionalsocijalistički. No, njegov razvojni put bio je mnogo duži. Osnova nacističke ideologije bila je tvrdnja da Nemačka može i mora da obnovi svoju veličinu tako što će početi da stvara snažnu i jaku državu. A put ka tome cilju video se u jakoj vlasti koja bi okupila sve Nemce i svu snagu usmerila ka tome.

Italija je počela svoju osvajačku politiku 1935. godine napadom na Etiopiju. Nemačkim revizionističkim planovima išla je na ruku i britansko-francuska politika o podeli vođstva u Evropi s Nemačkom i Italijom. Mislili su da sve mogu rešiti razgovorima i sporazumima. To je značilo, između ostalog, i žrtvovanje malih država srednje Evrope.
Popustljivo ponašanje Britanije i Francuske osnažilo je Hitlera u njegovom daljem pohodu: prvo je prisajedinio Austriju i deo Čehoslovačke. Slovaci su bili podstaknuti od fašista i proglasili su svoju republiku. To je bio povod Hitleru da nemačka vojska 15. marta 1939. uđe u Čehoslovačku. U leto 1939. godine politička situacija se iskomplikovala kada su Britanija i Francuska odbile sovjetsku ponudu o sporazumu i oružanoj pomoći u slučaju da jedna od potpisnica bude napadnuta. U tim okolnostima sovjetski vođa Josif Visarionovič Džugašvili Staljin okrenuo se nacističkom vođi Hitleru. Sporazum je potpisan 23. avgusta 1939. godine i imao je javne i tajne klauzule: Sovjeti su dobili pravo da okupiraju Finsku i baltičke državice Estoniju, Letoniju i Litvaniju i celu istočnu Poljsku, dok je drugi deo pripao Nemačkoj. Nedelju dana kasnije, 1. septembra 1939. godine, Nemci su napali Poljsku. Britanija i Francuska su se stavile na stranu napadnute države. Potom se ponovilo ono što se dogodilo jula 1914. Tako je Evropa zaplivala u novi totalni rat.

S A D R Ž A J

UVOD 3
1 Minhenski sporazum 4
1.1 Potpisivanje Minhenskog sporazuma 4
1.2 Dešavanja nakon Minhenskog sporazuma 7
ZAKLJUČAK 13
LITERATURA 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
12:00 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  DEJTONSKI MIROVNI SPORAZUM -ij Dzemala 0 4,106 10-08-2010 08:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: