Mineralno bogatstvo, rude metali i nemetali

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Mineralno bogatstvo, rude metali i nemetali
Увод

Природни ресурси у које спадају и минерали, руде, метали и неметали имају важну улогу у развоју привреда већине земаља у савременом свету. Њихов утицај на развој националне економије може да буде различит по свом карактеру, димензијама и усмерености. За поједине земље природни ресурси су основни извор и битан фактор привредног развоја, а за неке пак , чинилац који успорава економски раст, док има и таквих земаља за које је каратеристично и једно и друго. Значај природних ресурса за привреду једне земље је условљен степеном њене економске и технолошке развијености, обележјима изграђене привредне структуре, те местом дате нацинналне економије у међународној подели рада, као и низом стратегијских и политичких фактора, који опредељују одговарајућу развојну орјентацију домаће природно-сировинске производње. Према томе, мноштво унутрашњих и спољних чинилаца предодређују у сваком конкретном случају зависност економског развоја земље од природног богатства.

Међутим у условима светске енергетске и сировинске оскудице долази до пораста апсолутног и релативног значаја природних ресурса за динамику производње сваке националне економије. Природни ресурси су једна од компоненти природне средине која може битно да утиче на формирање просторне, социјалне и економске структуре. Седамдесетих година XX века појавила су се страховања да ће се у свету брзо исцрпети природни ресурси, при чему се не само нафта већ и такви извори као што су бакар, угаљ и земљиште (услед раста становништва). Појавила се бојазан да ова ограничења могу да поставе границе расту. Из предходно наведених развоја неопходно је да употреба природних ресурса буде усклађена са капацитетима и могућностима природе, тј, да буде у функцији очувања природне биоразноврсности.

Садржај

1. Увод...........................3
2. Минерални ресурси.......4
2.1. Металичне сировине......6
2.2. Неметаличне сировине............8
3. Енергетске сировине.................8
4. Утицај ескполоатације минералних сировина на животну средину.........9
4.1. Рециклажа отпада и рационално коришцење минералних ресурса..10
4.2. Развој нових технологија и штедња минералних сировина.....11
5. Закључак........................11
6. Литератруа......................13


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:18 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: