Mikelanđelo - skulptura i arhitektura

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Mikelanđelo - skulptura i arhitektura
UVOD

Mikelanđelo Buanoroti rođen je u Kaprezu, pored Firence, 6. 03. 1475. godine. Bio je treći od petorice braće, od oca koji se punim imenom zvao Ludovico di Leonardo di Buonarotto Simoni. Na dan njegovog rođenja njegov otac je zapisao: „ Rođen je dečak, dao sam mu ime Mikelanđelo, rođen je u ponedeljak između 4 i 5 ujutru„ Majka mu se zvala Frančeska De Neri Di Nimijato Del Sera E Di Binda Ručelia, i umrla je kada je Mikelanđelu bilo 6 godina. Otac Mikelanđelov je imao aristokratsko poreklo, ali nije uspeo u životu. Ostao je prost sa niskim položajem u firentinskoj administraciji, a Mikelanđelo ga je izdržavao i brinuo o njemu za razliku od ostale četvorice braće.

Još od ranog detinjstva Mikelanđelo je pokazivao talenat za slikanje, pa ga je otac zaposlio u likovnoj radionici „Girlandi“. Posle samo godinu dana, glavari Firence, porodica Mediči, odnosno, tadašnji grof Lorenco de Mediči, usvojio je mladog umetnika. Sa 16 godina, mladi Mikelanđelo je izvajao reljef “Tuča kentaura i lapita”, čime je privukao pažnju mecena, drugih umetnika i publike koja je shvatila da je pred njima mlad umetnik sa velikim potencijalom.
Porodica Mediči je izgubila vlast 1496. godine, i Mikelanđelo odlazi u Rim, gde ostaje punih 5 godina, sve do 1501. Za tih pet godina Buanoroti je izvajao dve skulpture, “Bah” i “Pieta”.
“Bah” je kip koji je izrađen kao porudžbina jednog bankara. Taj kip predstavlja obnavljanje sjaja antike. Niko u Evropi, u to doba, nije umeo da napravi ništa slično. “Bah” bog vina, prikazan je kao atleta antičkih skulptura, sa prefinjenim, preciznim prikazom anatomije tela.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Mikelanđelo - skulptura 2
1.2 Mikelanđelo - arhitektura 5
ZAKLJUČAK 7
LITERATURA 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:27 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Arhitektura - seminarski Dzemala 0 1,741 24-06-2011 07:03 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Barokna arhitektura Beograda Vesnica 0 1,497 20-05-2010 08:35 PM
zadnja poruka: Vesnica
  Goticka skulptura u Francuskoj Vesnica 0 2,885 20-05-2010 07:45 PM
zadnja poruka: Vesnica

Skoči na forum: