Metode i tehnike lečenja bola

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Metode i tehnike lečenja bola
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.


Uvod


Bol (lat. dolor, engl. pain, franc. Douleur, ital. dolore, nem. Schmerz,). Pojam bola. Bol je posebno područje osećaja, vezano za posebno osetilo. U svakidašnjem govoru upotrebljava se reč bol u dva različita smisla. Prvobitno je značenje te reči kad neko kaže da ga nešto boli jer se ranije ili opekao, ili jer ga muči zub ili glavobolja i slično. Uvek je tu bol u vezi s osećajem zbog neke organske povrede ili poremećaja. U drugom smislu bol znači tešku žalost ili duboko nezadovoljstvo zbog nekih činjenica koje diraju duševni mir. Tu je očito reč prenesena iz prvobitnog značenja, da se istakne afektivna strana doživljaja. Otud praktično razlikovanje fizičkih bolova od duševnog ili moralnog bola. Jednaka je dvojnost značenja i u drugim jezicima. U znanstvenoj termi¬nologiji bol ne znači čulo, nego osećaj posebnog karaktera: algični osećaj. Popratna neugoda, koja se javlja i u drugim kompleksnim doživljajima, smatra se kao sekundarna strana algičnog kompleksa. Ako se strogo ne razlikuju te dve strane, nastaju nejasnoće i nesporazumi.

Bol je subjektivno, neprijatno opažanje i osećaj, koji se može javiti usled oštećenja tkiva, njegovog predstojećeg oštećenja, ili usled psiholoških uzroka. Javlja je gotovo kod svih bolesti i povreda. To je zaštitni mehanizam čija je funkcija da organizam postane svestan opasnosti i reaguje kako bi uklonio bolni nadražaj, međutim ukoliko se bolni nadražaj ne može ukoniti onda se javlja hronični bol koji nema više zaštitnu funkciju već dodatno opterećuje obolelog.
U našoj zemlji je problem bola najčešće potcenjen i zanemaren, a ta vrsta tegobe smatra se “normalnom posledicom starosti”, ili “cenom koja se plaća posle operativnog zahvata”. U svetu, međutim, nije tako! Odavno postoji grana medicine koja se bavi bolom. Da bi tako bilo i kod nas, grupa lekara okupljenih u Udruženju za istraživanje i tretman bola Srbije, poslednjih godinu dana na seminarima upoznaje zdravstvene radnike, ali i pacijente, sa ovom granom medicine i njenim značajem. Rezultat njihovog angažovanja je i prijem u Međunarodno udruženje za proučavanje bola. U praksi se razlikuje akutni (traje do 12 nedelja) i hronični bol, koji ne prestaje duže od 3 meseca.


Sadržaj


Uvod 3
1 Vrste i podele bola 4
1.1 Akutni bol 4
1.2 Hronični bol 4
2 Lečenje bola 5
2.1 Hiruški zahvat 5
2.2 Farmakološke pripreme 6
2.3 Psihološki postupci 7
2.3.1 Psihoterapijski postupci suzbijanja bola 7
2.4 Bihevioralna terapija (terapija ponašanja) 8
2.5 Relaksacija 8
2.6 Biofeedback 9
2.7 Hipniza 9
2.8 Audio-analgezija 10
2.8.1 Transkutana električna neurostimulacija 10
2.8.2 Pejsmejkeri za bol 11
2.8.3 Automatske spinalne/kičmene pumpe 11
2.9 Akupunktura 11
Zaključak 13
Literatura 14


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
07:27 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Psihologija bola kod pacijenata pre i posle operacije Dzemala 0 1,849 14-08-2011 01:16 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Diplomski rad - Tumori jednjaka-operativne tehnike erik_bananamen 0 1,825 12-05-2011 03:07 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Rendgenografske i rendgenoskopske metode u dijagnostici oboljenja gastrointestinalnog Dzemala 0 1,625 18-10-2010 11:19 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Farmakoterapijske mogućnosti lečenja karcinoma Dzemala 0 1,650 18-10-2010 11:03 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: