Metafizika ljubavi Artura Šopenhauera

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Metafizika ljubavi Artura Šopenhauera
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Осим човјека, нијeдно се биће не чуди што постоји. Човјеково чуђење је утолико озбиљније што се оно ту први пут сучељава са смрћу, па ме се, осим коначности сваког живота, намеће, са више или мање снаге, и узалудност сваког стремљења. С том свијешћу и чуђењем настаје једино човјеку својствена потреба за метафизиком: отуд је човјек animal metaphysicum. Истина, на почетку своје свјесности и сам човјек себе схвата као нешто што се само по себи разумије. Али то дуго не траје; врло рано, у исти мах кад и прво размишљање, настаје и оно чуђење, које ће онда постати мајка метафизике. Човјек се чуди, пита се о смислу свог постојања. Отуд се истински филозофска настројеност састоји у томе да је човјек способан да се чуди свакодневним, обичним појавама, што га управо и наводи да оно опште у појави учини својим проблемом.
Човјеку су свијет и живот проблем, проблем којег и они најнеукији и најограниченији бивају свјесни у појединим свјетлијим тренуцима, а који утолико јасније и постојаније фрапира свијест уколико је ова свјетлија и разборитија, уколико је образовање пружило више материјала нашој мисли.
Ми убрзо схватамо свијет као нешто чије је непостојање не само замисливо, већ као нешто чије непостојање ваља претпоставити његовом постојању, па тако наше чуђење лако прелази у размишљање о фаталности, која је упркос свему, могла изазвати њено постојање, и захваљујући којој је тако јадна безмијерна снага као што је снага потрбна за произвођење и одржавање таквог свијета, могла бити усмјерена тако одлучно против његовог властитог добра. Према томе, филозофско чуђење у ствари је болна запањеност. Споменуто особено својство чуђења, које нас наводи на филозофирање, очигледно проистиче од призора зла и злости у свијету, који су, чак и у случају када би стајали у најнеправеднијем узајамном односу, чак и кад би их добра надалеко премашила, ипак нешто што ни у ком случају не би смјело да постоји. Но узев у обзир да ништа не може настати ни из чега, то и зло и злост морају имати своју клицу у самом поријеклу или сржи свијета.
Овај закључак је тешко прихватити кад посматрамо величину, поредак и савршенство физичког свијета, јер замишљамо да је оно што је располагало моћи да све то створи, сасвим лијепо могло да избјегне зло и злост. Извор саснања метафизике није само спољно искуство, већ


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:20 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: