Menica-bankarstvo

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Menica-bankarstvo
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Hartije od vrednosti imaju ogroman značaj u svakom društvu u kome je organizovano robno novčano tržište. U celom svetu se oseća stalna tendencija porasta značaja hartija od vrednosti, zbog sve složenijih odnosa i zbog stalnog porasta vrednosti koje se nalaze u robno-novčanoj cirkulaciji.


U prvom delu seminarskog rada ukazala sam na opšte karakteristike hartija od vrednosti, osobine, ulogu kao na vrste hartija od vrednosti...


POJAM I KARAKTERISTIKE HARTIJA OD VREDNOSTI

Pod hartijama od vrednosti, podrazumevaju se pismene isprave ( čija je sadržina određena zakonom i drugim propisima) koje u sebi sadrže neko građansko-imovinsko pravo, a postojanje tog prava je u bliskoj vezi sa postojanjem same pismene isprave.
U članu 234. zakona o obligacionim odnosima iz 1978 godine definisan je pojam hartija od vrednosti i glasi: “Hartija od vrednosti je pismena isprava kojom se njen davalac obavezuje da ispuni obavezu upisanu na toj ispravi njenom zakonitom imaocu”.
Iz ovakve definicije hartija od vrednosti proizilaze sledeći elementi hartija od vrednosti.:

1. da je hartija od vrednosti uvek pisana isprava,
2. da hartija od vrednosti sadrži pismenu dozvolu izdavaoca,
3. da se pismena obaveza, koja je uneta u hartiju od vrednosti, mora ispuniti njenom zakonitom imaocu, tj. zakonitom imaocu hartije od vrednosti.

Ovakav pojam hartija od vrednosti sadrži više nedostataka, jer se u ovom pojmu ne ukazuje na sva bitna svojstva hartija od vrednosti:

1. ne ukazuje se na vrstu i prirodu obaveze izdavaoca hartija od vrednosti. Hartije od vrednsoti mogu sadržati, uz imovinske obaveze i neke druge obaveze, ali ne mogu bez imovinskih obaveza.
2. hartije od vrednosti mogu sadržati pojedina ovlašćenja imaocu hartije od vrednosti koja nisu istovremeno direktne i neposredne obaveze izdavaoca hartije od vrednosti. Odnosno imaoci akcija mogu upravljati akcionarskim društvom na osnovu ovlašćenja iz akcije kao hatije od vrednosti, a ne na osnovu direktne i neposredne obaveze izdavaoca ove hartije od vrednosti.
3. jedno od bitnih svojstava hartije od vrednosti je u vezi sa visokim stepenom formalne strogosti hartija od vrednosti, što nije navedeno u napred navedenom pojmu hartija od vrednosti.
4. hartije od vrednosti stvaraju ne samo izdavaocu, nego i svakom dužniku po toj hartiji od vrednosti, veoma strogu obavezu koja lišava dužnika mogućnosti isticanja materijalno-pravnih prigovora.
5. jedno od najvažnijih svojstava hartija od vrednosti je načelo inkorporacije, tj. načelo da se pravo koje je pismeno konstatovano na hartiji od vrednosti ne može ostvariti na drugi način, nego jedino upotrebom hartije od vrednosti. Načelo inkorporacije razgraničava hartiju od vrednosti od niza drugih pismenih isprava u kojima može biti konstatovana obaveza izdavaoa prema imaocu te pismene prijave. . .
PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09:05 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Bankarstvo u zemljama u razvoju derrick 0 2,452 02-06-2013 01:05 PM
zadnja poruka: derrick
  Elektronsko bankarstvo - seminarski Maja 0 3,768 01-03-2012 09:57 PM
zadnja poruka: Maja
  Elektronsko bankarstvo 3 Maja 0 2,772 01-03-2012 09:55 PM
zadnja poruka: Maja
  Diplomski rad - Elektronsko bankarstvo erik_bananamen 0 5,377 12-05-2011 03:24 PM
zadnja poruka: erik_bananamen
  Najstariji rizici - Bankarstvo Dzemala 0 1,873 06-05-2011 08:21 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: