Menica 2

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mat.dipl5 Nije na vezi
Member
***

Poruka: 245
Pridružen: Sep 2010
Poruka: #1
Menica 2
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


1 ISTORIJSKI RAZVOJ MENICE

Menice su se prvi put pojavile u trgovačkim gradovima severne Italije u XII i XIII veku, iako se pojedini tragovi meničnopravnih radnji i pojedine pismene isprave koje su slične menici pojavljuju još u starom veku. Pismeni nalozi za isplatu određene svote novca poznati su još u staroj Atini, samo te pismene isprave nisu bile hartije od vrednosti u današnjem smislu te reči.Procvatom trgovine u trgovačkim gradovima severne Italije u XII i XIII veku, a u okvirima feudalnog društvenoekonomskog uređenja objektivno je uslovljavalo potrebu pojava menice. Otuda se i danas mnoge menične radnje nazivaju pod uticajem italijanskog jezika. Dalji razvoj trgovine u to doba sprečavali su feudalna rascepkanost državne teritorije i opšta nesigurnost prilikom prevoza robe i novca. Tgovci su bili izloženi i bukvalnoj pljački u toku prevoza robe i novca iz jednog u drugi trovački grad. Umesto gotovog novca koji nije tada bio usavršen jer je bio nepodesnih dimenzija trgovci su počeli da nose pismene isprave koje su čvrsto vezane uz ime i kojima su vršili plaćanje u drugim trgovačkim gradovima. Na ovim pismenim ispravama bilo je čvtsto obećane bankara i trgovca u pogledu isplate određene svote novca imaocu te pismene sprave i to u novcu trgovačkog grada u kome je ta pismena isprava izdata. Na taj način je menica postepeno zamenjivala potrebu korišćenja gotovog novca, a isto tako sprečavala pljačke trgovca od strane feudalaca. Treba naglasiti da je svaki trgovački grad imao svoj novac i da je šira upotreba menice omogućila ostvarivanje menjačke funkcije, bez obzira na razlike u novcu pojedinih trgovačkih gradova. Menica je predstavljala određenu vrednost koja se na različite načine u različitoj količini novca i u različitom novcu mogla izražavati u pojedinim trgovačkim gradovima.Upravo zbog ovih prvobitnih funkcija menice treba shvatiti njenu izuzetnu prvobitnu formalnost i neophodnost da bude ispunjena istim mastilom i istim rukopisom, zatim da sadrži sve klauzule i izraze. Trebalo je sve učiniti da se onemogući feudalcu da se može koristiti tom pismenom ispravom i da za njega ona ne znači određenu svotu novca, nego jedino za trgovce.Iz Italije menica se veoma naglo prihvata i u nizu drugih zemalja u kojima se razvija trgovina, a to su prvenstveno zemlje na obalama Atlanskog okeana, naročito posle pronalaska Amerike, krajem XV veka.Za dalji razvoj menice je od izuzetnog značaja francuska revolucija u XVIII veku kojom se razbijaju feudalni okovi i staleška organizcija društva. Menca postaje da bude staleška privilegija trgovca i postaje univerzalno sredstvo u robononovčanoj cirkulaciji svakome formalnopravno dostupno. Menica se zadovoljava potrebe i funkcije trgovačkog kliringa, a isto tako i sve više dobija i današnje kreditne osobine.


SADRŽAJ

1 ISTORIJSKI RAZVOJ MENICE 3
2 POJAM MENICE 4
2.1 Uputstvo za popunjavanje menice po tekućem računu 5
3 ZNAČAJ MENICE 7
3.1 Menica kao instrument plaćanja 8
3.2 Kreditna funkcija menice 9
3.3 Funkcija refinansiranja 10
3.4 Funkcija ulaganja novca – gotovine 10
3.5 Lombardno – založna funkcija 11
3.6 Ugovor o eskontu menica 12
ZAKLJUČAK 15
LITERATURA 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
09-09-2010 05:30 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Menica-bankarstvo Dzemala 0 1,589 11-07-2011 09:05 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Menica - Teorija novca i bankarstva Dzemala 0 1,142 15-04-2011 10:59 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Eskontovanje menica, devize i arbitraza deviza mat.dipl5 0 4,321 09-09-2010 12:10 PM
zadnja poruka: mat.dipl5

Skoči na forum: