Medijana

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Medijana
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz likovne kulture.

Na petom kilometru od Niša prema Sofiji, nalazi se kompleks gradjevina, poznat pod imenom Medijana. Nekadašnje luksuzno predgradje rimskog Naisusa, nalazi se uz magistralni put Niš - Sofija, delimično pod fabrikom Elektronske Industrije, magistralnim putem, a delimično otkopano i konzervirano.

Ovo veliko imanje sa raskošnom rezidencijom i ekonomijom živi uporedo sa periodom tetrarhija, odnosno od kraja III i u IV veku nove ere. Rapidan razvoj ovog područja, kao i cele teritorije današnje Republike Srbije vezuje se za nekoliko careva iz ovog perioda koji potiču sa ovih prostora. To se prvenstveno, u slučaju Medijane, odnosi na Konstantina Velikog, koji je poreklom i rodjenjem iz Naisusa o čemu svedoči jedan anonimni biograf, svojim napisom: Hic igitur Constantinus, natus Helena matre vilissima in oppido Naisso atque eductus, quod oppidum postea magnifice ornavit..

Verovatno jedna od privremenih prestonica carstva, koje usprkos velikim granicama i moći, polako zalazi u krizu, obeleženu brojnim ratovima sa varvarskim plemenima, kao što je i bitka koju je vodio Klaudije II Gotski, Konstantinov otac, protiv ovog plemena u neposrednoj okolini Niša, ali i obližnjim susedima, kao na primer rat sa Persijancima koji vodi sam Konstantin pred kraj svog života uslovilo je često premešanje vojske širom carstva, pa i samim tim česte posete ovog gradu rimskih careva. Čak je i nekoliko carskih edikata potpisano u Naisusu izmedju 315. i 334. godine nove ere, kako je to zabeleženo u Teodosijevom kodeksu u V veku nove ere. Za Konstantina je sigurno zabeleženo da je boravio u svom rodnom gradu 13. maja 315. ili 329. godine, zatim 25. jula 319. godine, te 25. avgusta 334. godine. Pored Konstantina, edikte su izdavali i njegovi sinovi Konstancije i Konstans, 19. januara 340. godine i sam Konstans 2. februara iste godine.

I posle Konstantinove smrti u Naisu se zadržavaju carevi, boraveći prilikom proputovanja i pripremajući se za borbu sa suparnicima. No u gradu se pored careva zadržavaju i pretendenti na tron, kao na primer Julijan, u toku pohoda protiv Konstancija II, od druge polovine oktobra 361. godine do decembra iste godine.

Valentinijan je takodje odsedao u ovom gradu i izdao više carskih edikata izmedju 2. i 13. juna 364. godine. Moguće je i da se na ovaj period odnose i zapisi Amijana Marcelina koji navodi da su se «carevi Valens i Valentinijan, dolazeći iz Trakije, zaustavili u Naisu, gde su u predgradju koje se zove Medijana, podelili pratnju».

Sagledavši ove istorijske podatke, može se postaviti pitanje gde su boravili rimski carevi u vreme svojih poseta Nišu? U posebno sagradjenoj palati, rezidenciji nekog od visokih činovnika ili u nekoj od vila koje su mogle da prime ugledne goste? Posebno zanimljivo ovo pitanje postaje, kada se uzme u obzir da je u carevoj pratnji, pored personala za zaštitiu i brigu o životnim potrebama carske porodice, bio i veliki broj službenika nadležnih za sprovodjenje carskih akata koji su ovde izdavani, kako to sugerišu istorijski izvori.

U samom Naisu, koji nikada nije prelazio više od dvadesetak hektara, nije otkriven nikakav trag palate koja bi trebala da bude slična onima iz Trijera, Milana, Sirmijuma ili onima iz Nikomedeje ili Konstantinopolja, tog doba; znači masivna kolosalna gradjevina sa monumentalnom fasadom u blizini gradskih bedema, sa hipodromom i mauzolejom.

I u vreme pre tetrarhije, Nais je već bio poprilično gusto naseljen, pa bi podizanje takve vrste gradjevina zahtevalo reorganizaciju i rekonstrukciju gradskog jezgra, što do sada nije potvrdjeno prilikom iskopavanja. Ali isto tako je teško poverovati da u gradu u kome su očito carevi često boravili, nije postojala neka vrsta palate pirlagodjene potrebama dvora. Nažalost, gradjevine iskopavane i istraživane u Nišu, iz perioda IV veka nove ere, koje bi svojim dimenzijama i monumentalnošću mogle odgovarati toj funkciji, nisu do kraja proučene i indentifikovane. To se pre svega odnosi na kompleks gradjevina u blizini foruma; jedan objekat pod svodovima (fotografija 1) i trobrodna bazilika sa portikom, u osi istok-zapad uz magistralnu saobraćajnicu (via decumana) koja zalazi u središte Naisa. Objekat pod svodovima lako bi mogao biti deo nekog hrama, posvećenog vrhovnom bogu, sudeći po položaju, uz forum.

Stan neke važne ličnosti sa javnom funkcijom u Naisu, može biti jedino gradjevina, otkrivena 1984. godine, oko stotinak metara severno od foruma (plan 1). To je zgrada sa centralno postavljenom prostorijom oktagonalnog plana – vestibulom koji je povezan levo i desno sa po dve prostorije, a korišćena je i zimi. Ova zgrada je raskošno dekorisana, sa veoma kvalitetnim podnim mozaikom i dubljim nišama iza parapeta. No, zapadni deo ove zgrade, dužine preko 30 metara, nije istražen, a u pitanju je prostor izdeljen stubovima na tri broda, možda peristilno dvorište, u koje se ulazilo sa severne strane. Istočni trakt sa vestibulom, pod kupolom, stoji izdvojeno, a prilazi mu se preko monumentalnog stepeništa koje sa strana ukrašava po jedna dublja niša. Ovaj deo gradjevine verovatno je imao za cilj da impresionira posmatrača i posetioca. Nalazi iz pomenutog objekta pokazuju da je on podignut u vreme tetrarhija. No čini se da je ovaj objekat, po svojoj konstrukciji, služio kao dvorana za audijencije, dok su bočne prostorije mogle služiti kao deo oficijelnog ambijenta ili privatne odaje.

Ipak u aheološkoj literaturi se kao mesto boravka careva IV veka, navodi Medijana, što se prvenstveno zasniva na već pomenutoj vesti Amijana Marcelina da su se Valens i Valentinijan odmorili tu 364. godine po povratku iz Trakije i potom podelili svoju pratnju. Dosadašnja arheološka istraživanja na ovom lokalitetu od izuzetne važnosti za pobliže poznavanje istorije ovog kraja u periodu tetrarhija, samo potkrepljuju ovu tvrdnju.PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
03:20 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: