Medij je poruka

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Medij je poruka
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.

Etnologija kao nauka proučava raznolikost društava, a tehnologija jednoličnost oružja. Između njih stoji mediologija i pokušava da postavi putanje o njihovoj kompatibilnosti (problem preseka). Ona se pita kako na našoj planeti može da postoji toliko različitih, sasvim osobenih kultura istovremeno sa takvom ujednačenošću mreža. U takvom odnosu stoje teritorijalna subjektivnost i naučno-tehnološka normativnost.
Paradoksalna veza između materijalnog i identiteta nije se nalazila u programu nekadašnje nauke. Njihovo spajanje je predstavljalo svakako najveće iznenađenje XX veka, potpuno neočekivani dodatak poznavanju čoveka. Kulturno restruktuisanje i rastruktuisanje tehničkih inovacija, tehnička uslovljenost promena u kulturi: ma u kom pravcu bilo izvedeno (top down ili bottom up) mediološko premeravanje terena menja mnoge tačke dnevnog reda (s jedne strane, racionalizacija u tehnici, s druge, izuzeci u kulturi). Politički osetljiva materija. Pominju se „civilizacijski šokovi“, u množini. Međutim, štok se najpre (jači ili slabiji) oseti unutar svake civilizacije. Da se izrazimo metaforično. Pomislimo na tektonske poremećaje: današnji tehnološki potresi podsećaju na neprestano trenje između kore, koju predstavljaju naša oruđa, u stalnom pokretu, i podzemnog sloja sećanja, ne preterano gipkog i izloženog jakoj kompresiji. Duž linije rascepa, na spoju tehničke pustolovine i tradicionalnog poretka, sistema veza i prećutnih odgovora, aparatura i pripadnost, dešava se, na jugu više nego na severu. Raskorak u merenju vremena, nesklad u mentalitetima. Otud lančani potresi koji destabilizuju države i narode, od Teherana do Alžira, od Kine do Balkana. Mediolog radi tamo gde boli, napolju i iznutra. Jer, nije reč samo o grupama ljudi, već i o samim jedinkama koje su sve više i sve češće zbunjene, dezorijentisane u odnosu na svoje navike i ubeđenja zbog stalnog komešanja u svetu predmeta i saznanja. Dinamično znanje (ili umenje) zamenjuje uskladišteno znanje (ili mudrost); mladi znaju više nego stari; sve veći broj neukih na planeti Zemlji prinuđeno je da uči o sve većem broju stvari od sve manjeg broja stručnjaka... Zalažući se za pristup koji smo ovde u grubim crtama predstavili, predlažemo neka od sredstava analize i predviđanja kada je reč o toj gotovo demografskoj neravnoteži u procesu transmisije, toj „nelagodi u civilizaciji“. Pod uslovom da, kao paleontolog suočen sa evolucijom ljudskog skeleta ili tehnolog pred evolucijom neke vrste oruđa, razlikujemo tendencije (predvidljive, opšte, spore) i trenutne činjenice (nepredvidljive i osobene, predoređene nizom uzročno- posledičnih veza). I ono što nas najviše zbunjuje u sadašnjosti uvek treba posmatrati u svetlu dugotrajnosti. Promena u načinu gledanja omogućava da u prividnim „nepravilnostima“ otkrijemo već poznatu pravilnost, koja se pojavljuje od samog početka „filogeneze“ (razvoja vrste). Otud i potreba da se udaljimo u odnosu na „najnoviju modu“. Tako će se, na primer, i „virtuelna stvarnost“ nastala u informatici, lakše razumeti posredstvom dugog procesa virtuelizacije (ili „derealizacije“) čulnog sveta, koji je započeo grafičkim simbolizacijama prvobitnog slikarstva na zidovima pećina....

„Medij je poruka“ – Mekluan

„Medium is the message“ ili „Medij je poruka“, glasovita je izreka koju je još davnih dana izrekao medijski teoretičar Maršal Mekluan. Mekluan je pritom mislio kako, gledajući neku tehnologiju, treba gledati mnogo šire od same upotrebe tehnologije – na način na koji će ona izmeniti lice sveta i društva. Poruka nekog medija je, prema Mekluanu, upravo nov način ponašanja u društvu koje on izaziva.
Televizija, radio, štampa, oglašavanje: reč je o diskontinuitetu znakova i poruka u kojem su svi nizovi istovredni. Slučajno uneta radiofonijska sekvenca:
• reklama za aparat za brijanje Remington,
• sažetak društvenog kretanja zadnjih petnaest dana,
• rasprava o smrtnoj kazni,
• reportaža o ratu u Biafri,
• reklama za deterdžent Crio sa suncokretom.
Ovoj litaniji u kojoj se izmenjuju istorija sveta i slika predmeta (celina stvara pesmu nalik Preverovoj, u kojoj se pak izmenjuju crne i ružičaste stranice – tako da se ove poslednje očigledno odnose na reklamu) naglasak je sigurno na informaciji. Ali, jednako tako, paradoksalno, na neutralnosti: diskurs o svetu ne želi se ničega ticati. Ovakva tonska „belina“ u kontrastu je s jakom valorizacijom diskursa o objektu – razigranost, egzaltacija, vibrato – sva patetika realnog, peripetije, uveravanja prenesena je na predmet i njegov diskurs. Ovo brižno doziranje diskursa „informacije“ i diskursa „konzumacije“ u ekskluzivnu emocionalnu korist ovog poslednjeg teži utvrditi reklami funkciju pozadine, mreže litanijskih znakova, dakle, onih koji daju sigurnost, na koje se, kroz međuigru, upisuju nestalnosti sveta...

Žan Bodrijar

Ovde, i barem u ovom smislu, potrebno je u analizi konzumacije pretpostaviti Mekluanovu formulu kao temeljnu oznaku: „Medij je poruka“. To znači da istinska poruka koju isporučuju mediji televizija i radio, ona koja je dekodirana i „konzumirana“ nesvesno ili duboko, nije očiti sadržaj zvukova i slika, već represivna shema, vezana uz samu tehničku bit tih medija, uz dezartikulaciju realnog u sled jednoznačnih znakova: to je normalna tranzicija, programirana, začudna, od Vijednama do varijetea, čija je osnovna potpuna apstrakcija jednog ili drugog.
Tako da dolazi do nekog tehnološkog zakona inercije, zbog koga se sve više, iz tehničke perfekcije u perfekciju, produbljuje stvarna odsutnost sveta što se više približavamo dokumentu-istini, onom „uživo“, što više stvarnost progonimo bojom, što je više naglašavamo itd. Što se više nameće ta televizijska ili radijska „istina“ - a ta istina znači da svaka poruka pre svega mora uputiti na drugu poruku, Vijetnam na reklamu, reklama na govorne vesti itd. – njihova sistematska juksta-pozicijaje diskurzivni postupak medija, njegova poruka, njegov smisao. Međutim. u tom njegovom govoru moramo videti da on nameće čitav jedan sistem seckanja i interpretacije sveta.
Ovaj tehnološki proces masovnih komunikacija isporučuje određenu vrstu vrlo imperativne poruke: poruku konzumacije poruke, rezanja i uprizorivanja, nepoznavanja sveta i isticanja informacije kao robe, uzdizanja sadržaja kao znaka . Ukratko, funkciju kondicioniranja (u reklamnom smislu reči – u tom smislu, reklama je masovni medij par excellence i njene sheme prožimaju sve druge medije) i nepoznavanja.....

SADRŽAJ:

UVOD 3

1 „Medij je poruka“ – Mekluan 4

2 Žan Bodrijar 5

ZAKLjUČAK 9

LITERATURA 11PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:53 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Šta je sociologija derrick 0 1,771 21-09-2013 09:52 AM
zadnja poruka: derrick
  Siromaštvo je temelj neravnopravnosti Dzemala 0 1,600 18-08-2011 06:37 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Siromaštvo je temelj neravnopravnosti Dzemala 0 1,212 13-04-2011 03:51 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Da li je prostitucija nemoralna -ij Dzemala 0 1,954 13-08-2010 01:47 PM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: