Međunarodni monetarni fond (MMF) kao jedna od glavnih institucija globalne ekonomije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Međunarodni monetarni fond (MMF) kao jedna od glavnih institucija globalne ekonomije
Maturski. seminarski i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima.

Pod pojmom međunarodnog monetarnog sistema, podrazumeva se međunarodni okvir koji zemljama obezbeđuje da pozajmljuju, uzimaju zajmove, kupuju i prodaju. On podrazumeva i način rešavanja platnobilansnih neravnoteža.

Polazeći od značaja deviznog kursa kao determinirajuće varijable u kretanju robe, usluga i kapitala i njegovog velikog uticaja na privredne performanse, načini prilagođavanja neravnoteže u bilansu plaćanja su od krucijalnog značaja za međunarodni monetarni sistem. MMF je ovlašćen da vrši nadzor nad kursnim aranžmanima. Ovako koncipirana mogućnost vođenja politike kursa nacionalne valute dovela je do varijeteta politika, što se vidi i iz prakse koju registruje MMF.

Pojam, uloga i funkcija MMF–a

Međunarodni Monetarni Fond (MMF), je specijalizovana agencija Ujedinjenih Nacija, osnovana 1945.god., da bi pomogla poboljšanju svetske ekonomije. Sedište je u Washington D.C i ima 184 zemlje članice.
MMF je centralna institucija međunarodnog monetarnog sistema, sistema međunarodnih isplata, transakcija između nacionalnih tokova koji onemogućuju da se posao vrši između zemalja. Namenjena je da bi sprečila krize u sistemu, ohrabrujući zemlje da usvoje sigurnu ekonomsku politiku, takođe kao što i samo ime govori, ono što bi moglo da predstavlja potrebe zemalja članica, i upravo tim dotacijama uspostavlja ravnotežu između problema isplate.
MMF radi u ime globalnog prosperiteta, poboljšavajući ravnotežu povećanja svetske trgovine:
-stabilnost izmena cena,
-izbegavanje devalvacije,
-i ispravljanje problema nastalih u isplatama.

Zakonske namene MMF-a uključuju unapređenje povećanja svetske trgovine, stabilnost izmena cena, izbegavanje devalvacije i korupcije, kao i problema isplate.

Da bi ispunio ove namene, MMF:
-obezbeđuje ekonomski i finansijski razvitak i politiku zemalja članica na globalnom nivou, i daje političke savete svojim članicama, bazirane na više od 50 godina iskustva.
-Pozajmljuje zemljama članicama koje imaju novčane probleme, ne samo da bi obezbedio privremeno finansiranje, već i da bi podržao politiku reformi, -Obezbeđuje vlade i centralne banke zemalja članica sa tehničkom pomoći i obukom u njenim delovima.

Kao jedina međunarodna agencija čije aktivnosti su uključene u aktivan dijalog sa svakom državnom ekonomskom politikom, MMF je forum za diskusiju ne samo o nacionalnim ekonomijama u globalnom kontekstu, ali i takođe i o primerima veoma bitnim za stabilnost međunarodnog monetarnog i finansijskog sistema. Ovo sadrži izbor aranžmana izmena cena, izbegavanje destabilizirajućih međunarodnih kapitalnih tokova, i kreiranje međunarodno poznatih standarda i kodeksa za institucije.
Radeći da bi ojačao međunarodni finansijki sistem, progres, kao i unapređenje trenutnih ekonomskih politika između zemalja članica, MMF pomaže u pravljenju globalnog posla u korist svih.

Promene i izazovi, sa akcentom na MMF

Razvoj svetske ekonomije od 1945. godine, je doneo nove izazove, morao je biti umešan i MMF, a i institucije su bile prilagođene, da bi i dalje mogle da služe svojoj nameni. Posebno od ranih 1990-tih, neviđeni ekonomski izazovi su bili spojeni sa globalizacijom, povećanje međunarodne integracije tržišta i ekonomija. Ovo je uključivalo i potrebu da se suočava sa nepravilnostima na finansijskim tržištima, posebno u Aziji i Latinskoj Americi; da pomogne brojne zemlje da ostvare tranziciju i da uđu na scenu globalne ekonomije i unaprede ekonomski razvoj i obnove snagu u siromašnim zemljama.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:50 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Uloga MMF nakon ukidanja valutnih kurseva 1970 godine Maja 0 1,602 02-02-2012 04:46 PM
zadnja poruka: Maja
  Globalne prijetnje-organizirani kriminal Dzemala 0 2,485 22-06-2010 03:09 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Elementi gimnastike u nastavi od I i do IV razreda Dzemala 0 2,241 22-06-2010 02:48 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Atletika kao jedan od bazicnih sportova zauzima zapazeno mesto u savremenom sportu Dzemala 0 3,622 22-06-2010 12:08 AM
zadnja poruka: Dzemala
  Crkva kao svetovna institucija VS1 0 1,963 01-06-2010 06:51 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: