Matuski - Josip Broz Tito

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Matuski - Josip Broz Tito
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Josip Broz Tito rodio se u malom selu u Kumrovcu na Sutli 25. svibnja 1892 godine. Sin oca Hrvata Franji i majke Slovenke Marije Broz. Osnovnu školu je pohađao od 1900 – 1905 u rodnom selu. Kao petnaestogodišnjak «trbuhom za kruhom» seli se u Sloveniju gdje izučava krojački zanat i radi kao konobar u sisačkoj kantini. Godine 1907 stupio je kao šegrt u bravarsku radionicu u Sisku. 1910 godine nakon završetka šegrtske obuke u rujnu odlazi u Zagreb gdje se zapošljava u bravarskoj radionici i upisuje se u Savez kovinarskih radnika i automatski postaje član Socijaldemokratske stranke Hrvatske i Slovenije. Iz Zagreba je se ponovno vraćao u Kumrovec te putovao u Sloveniju i Čehoslovačku, zatim u Njemačku, a 1912. i u Beč. Na svim tim putovanjima naučio je kakvu snagu predstavlja radnička klasa.
Krajem 1912. vraća se u Zagreb, a 1913. počinje sa odsluženjem vojnog roka u Beču. Odatle je na vlastitu molbu premješten u 25. domobranski puk u Zagreb. Kao vodnik sudjeluje u prvom svjetskom ratu, u kojem je bio i vojnik i zatvorenik u Rusiji. 1919. godine u Omsku se ženi s Pelagijom Belousovom i vraća se 1920. u Zagreb gdje se zapošljava u mehaničarskoj radnji. Učlanjuje se Komunističku Partiju Jugoslavije i započinje sa radom. Nastupa sa predavanjima o Oktobarskoj revoluciji, sudjeluje u štrajkovima, ostavlja dubok dojam i glas o njemu širi se Zagrebom. Nakon generalnog štrajka u Zagrebu Brozovi se sele u Veliko Trojstvo, selo kod Bjelovara, gdje politički djeluje u duhu svojih socijalističkih i komunističkih uvjerenja.
Početkom 1924. izabran je za člana Okružnog komiteta KPJ-a.
Nakon četiri godine života u Velikom Trojstvu odlazi u Zagreb, ali u to vrijeme od 29 – 33 godine svog života sazrijeva u komunistu svjesnog neophodnosti saveza radnika i seljaka u zajedničkoj borbi za čovjekov život. Iz Zagreba po savjetu pokrajinskog komiteta KPJ-a odlazi u Kraljevicu gdje se zapošljava u brodogradilištu. Po dolasku u Kraljevicu Broz se povezuje s radnikom Antonom Štefaničem i s liječnikom dr. Pajom Gregorićem koji je 1924. obnovio KP u Kraljevici. Josip Broz nakon zapošljavanja radi na osnivanju sindikalne podružnice. Na prvim izborima za radničke povjerenike Josip i Anton su izabrani za radničke predstavnike....

SADRŽAJ

Uvod …………………………………………………………….. 2
Narodnooslobodilački rat ……………………………………….. 5
Bitka na Neretvi …………………………………………………7
Pokret nesvrstanih ………………………………………………. 8
Konferencije nesvrstanih zemalja ………………………………. 9
Smrt Maršala i druga Tita ………………………………………10
Zaključak ………………………………………………………….11
Popis literature ……………………………………………………12


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:15 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Sukob Staljin-Tito Dzemala 0 3,111 25-06-2010 02:58 PM
zadnja poruka: Dzemala
  SUKOB TITO derrick 0 3,435 16-09-2009 07:07 PM
zadnja poruka: derrick

Skoči na forum: