Masovna kultura_seminarski rad iz sociologije

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,277
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Masovna kultura_seminarski rad iz sociologije
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Masovna kutura predstavlja ustvari kulturu masa, kulturu sirokih drustvenih slojeva. Nasuprot njoj postoji i visoka ili vrhunska kultura. Najveca vrednost i prednost masovne kulture je to sto pretenduje na konkretno i trenutno materijalno uzivanje i zadovoljstvo, bez odlaganja. Nedostak je to sto u poredjenju sa autenticnom kulturom nije dovoljno originalna niti kreativna. Masovna kultura nije pojava novijeg datuma. Ona se razvijala najmanje dva veka i nastala je uporedno sa industalizacijom i urbanizacijom i gotovo od pocetka svog postojanja je bila predmet kritika.

Ne postoji tacna definicija masovne kulture, jer pojam masovne kulture treba da bude u osnovi neutralan i dovoljno sirok, treba da obuhvati pojave koje se danas javljaju u razlicitim drustvenim sistemima i etnickim tradicijama. Takodje, masovna kultura se moze odrediti kao kompleks normi i tipova ponasanja veoma siroke primene. U tom smislu svaki obicaj ili navika (npr. obicaj spavanja na krevetu, pozdravljanja klimanjem glave), rasprostranjen medju milionima ljudi bi bili element masovne kulture.

Cilj masovne kulture je da znacajne kulturne vednosti pomocu sredstava masovnog komuniciranja popularizuje, odnoso da ih ucini dostupnim svim drustvenim slojevima. Te kulturne vrednosti moraju biti na odgovarajuci nacin umnozeni upravo da bi svi drustveni slojevi bili upoznati sa njima. Umonzavanje se postize na dva nacina: ili putem mnogih otisaka, ili pomocu mnogih prijemnih uredjaja koji omogucavaju istovremenu recepciju istog zvuka, slike, znaka na mnogim punktovima, mada su poslati iz jednog izvora. Prvi tip sirenja se postize preko stampe, fotografskih i filmskih kopija; a drugi se javlja kada su u pitanju radio i televizija.. Takodje tu postoje i zeleznica, automobil, avion i uredjaji koji specijalno sluze simbolickoj komunikaciji (prenos kulturnih vrednosti): stampa, radio, televizija,...koji pospesuju razvitak masovne kulture. Zahvaljujuci njima sadrzaji se prenose na hiljade kilometara, a publika geografski moze da se prostire od Pariza do Tokija, od New York-a do Beograda...PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
02:36 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Nastanak i pojam sociologije VS1 0 2,699 18-02-2012 02:35 AM
zadnja poruka: VS1
  Predmet sociologije VS1 0 1,656 18-02-2012 02:35 AM
zadnja poruka: VS1
  Metode sociologije VS1 0 2,155 18-02-2012 02:33 AM
zadnja poruka: VS1
  Pluralizam vizija i orijentacija sociologije VS1 0 1,524 18-02-2012 02:32 AM
zadnja poruka: VS1
  Elitna i masovna kultura VS1 0 1,851 18-02-2012 02:14 AM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: