Marketing turisticke agencije MARKETING PROGRAM RAZVOJA TURIZMA NA PODRUČJU TARE

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
mirkica Nije na vezi
Junior Member
**

Poruka: 1
Pridružen: Feb 2010
Poruka: #1
Marketing turisticke agencije MARKETING PROGRAM RAZVOJA TURIZMA NA PODRUČJU TARE
MARKETING PROGRAM RAZVOJA TURIZMA NA PODRUČJU TARE

SADRŽAJ:

1........................................................................................ UVOD

2............................................................. OSNOVNA OBELEŽJA TARE

3......PRIRODNE RETKOSTI KAO POTENCIJALNA PRIVLAČNOST ZA TURISTE

4............................. FUNKCIJE MARKETINGA U TRŽIŠNOM POSLOVANJU

5....................................................INSTRUMENTI MARKETING MIX-A

5.1....................................................................................... CENA

5.2..............................................................DEFINISANJE PROIZVODA

5.3................................................................................PROMOCIJA

5.4................... ...............................................KANALI DISTRIBUCIJE

6.................................................................................. ZAKLJUČAK


1.UVOD

Nacionalni park Tara pokriva najveći deo planine Tare koja se nalazi na krajnjem zapadu Srbije i zahvata područje ograničeno laktastim tokom Drine između Višegrada i Bajine Bašte. te pripada delu starovlaških planina (Starovlaško-Raška visija).

Područje Nacionalnog parka Tara nalazi se na 19.200 ha, dok se pod šumama nalazi oko 13.000 ha. Ceo prostor Nacionalnog parka obuhvata: planinu Taru, Crni vrh, Zvezdu, Stolac, kanjon Drine sa Perućcem i okolinu Bajine Bašte.

2.OSNOVNA OBELEŽJA TARE

Područje Tare proglašeno je 1981. za Nacionalni park radi očuvanja retkih biljnih i životinjskih vrsta i njihovih zajednica. Područje se prostire na 19.200 ha, dok se pod šumama nalazi oko 13.000 ha. Ceo prostor Nacionalnog parka obuhvata: planinu Taru, Crni vrh, Zvezdu, Stolac, kanjon Drine sa Perućcem i okolinu Bajine Bašte.

Najveći deo platoa Tare sastoji se od jedrih krečnjaka. Na pretežnom delu trijaskih krečnjaka uočljive su tipične kraške pojave sa svim karakteristikama krša, kako u površinskim tako i u podzemnim oblicima kraškog reljefa, kao što su škarpe, uvale, vrtače, istaknuti vidikovci, kanjonske klisure, tesnaci, kraška vrela, pećine, zvekare i dr.

Na Tari su ipak najčešći oblici vrtače i uvale. Jame su takođe česta pojava dok su pećine ređe i javljaju se isključivo na opsecima prema Drini. Poznatije su Perućačka pecina i Topla peć na zvezdi sa pećinskim nakitima koja je teško je pristupačna sa teško primetnim ulazom. Ako se zapitate šta je najpoznatije na šta možete naići na Tari - to je Pančićeva omorika. Pančićeva omorika je endemo-reliktna vrsta naših krajeva, potomak iskonskih vrsta koje su u Evropi za vreme tercijara pre ledenog doba pokrivale velike prostore i povezivale evropske vrste četinara sa vrstama koje danas žive u severoistočnoj Aziji i na severozapadu Severne Amerike.

Zahvaljujući posebnim uslovima na Balkanskom poluostrvu, omorika je mogla da se održi do danas, kao predstavnik izumrle vegetacije. Ime je dobila po istaknutom jugoslovenskom velikanu prirodnih nauka, Josifu Pančiću, koji je najzaslužniji za otkriće omorike. Pančićeva omorika kao reliktni biser autohtonih šumskih vrsta drveća Srbije, predstavljala je i dalje predstavlja predmet interesovanja svetskih istraživaca ne samo zbog njene izuzetne lepote vec i zbog njenih bioloških i drugih osobina. Omorika zahvata uski pojas u srednjem toku reke Drine, gde se javlja na vrlo strmim, kamenitim obroncima. Kao drvo omorika dostiže visinu do 30 pa čak i 40 metara, a u prečniku debljine je 60 cm. Ima pravo i vitko stablo sa piramidalnom krošnjom. Omorika raste na vrlo stenovitim i siromašnim terenima . Sem na krečnjaku raste i na drugim tipovima zemljišta. Razvija se podjednako dobro na suvim i močvarnim zemljištima, podnosi mraz, kao i suva leta. Omorika je glavna odlika kako flore tako i vegetacije planine Tare.

3.PRIRODNE RETKOSTI KAO POTENCIJALNA PRIVLAČNOST ZA TURISTE

Od posebnog znacaja za Nac. park su i prirodne retkosti kao sto su bozikovina, mecja leska, tisa, jeremicak, derventanski razlicak, bozur, plava i zuta lincura, crna cemerika, paprat rebra.... Karakter prirodnih retkosti, zasticenih zakonom imaju izmedju ostalih: sivi soko, osicar, orao zmijar, suri orao, buljina, sumska sova. Znacajno je prisustvo citavog niza retkih, proredjenih ili u naucnom pogledu znacajnih vrsta (divokoza, medved, alpska rovcica, zivorodni guster i dr.)

Pod prirodnim retkostima podrazumevaju se retke ili ugrozene biljne i zivotinjske vrste ili njihove zajednice kojima populacije brzo opadaju a podrucje rasprostranjenja se brzo smanjuje ili su retke po rasprostanjenju, kao i vrste koje imaju poseban znacaj sa ekoloskog, biogeografskog, genetskog, privrednog, zdravstvenog i drugog stanovista. Najzastupljenije vrste drveca su: jela (45,6%); bukva (33,3%); smrca (14,1%). Sve tri vrste sa ukupnim ucescem od 93% daju bitno obelezje sumama Nacionalnog parka. Drugo bitno obelezje ogleda se u zastupljenosti cetinarskih vrsta drveca u odnosu na liscare (62 : 38). Najkompleksniju reliktnu asocijaciju predstavlja izvorna asocijacija Omoricae-pineto, i u ovom izvornom obliku se ocuvala na malim povrsinama koje su imale karakter refugijuma u vreme smenjivanja glacijalnih i interglacijalnih perioda.

4.FUNKCIJE MARKETINGA U TRŽIŠNOM POSLOVANJU

Funkcija marketinga kao specifične sfere komunikativnog delovanja čoveka je da «proizvede kupce». U tom pogledu marketing ima posredujuću komunikativnu funkciju u oblasti prometa proizvoda i usluga. Marketing se javlja kao centar komunikacije, ne samo preduzeća sa svojom sredinom, već i proizvodjača i davalaca usluga sa potrošačima i korisnicima usluga. Uspešno poslovanje preduzeća (u smislu održavanja potražnje za svojim proizvodima) zahteva:
*poznavanje 4 osnovna elementa (4 P) takozvani marketing miks
*izbor tržišne mete

ali je potrebno saznati i istražiti niz drugih promenjivih činilaca društvene i kulturne sredine u kojoj preduzeće ostvaruje poslovni uspeh. To istraživanje je kontinuitetan proces kao što je takav i proces razvoja čovekovih potreba. Istraživanja u sferi marketinga više su orijentisana na specifične potrebe društvenih grupa (ciljne grupe) nego pojedinaca. Rezultati koji su dobijeni istraživanjem tržišta na izvestan način se vraćaju istom tom tržištu a što se najbolje vidi kroz:
*promocije
*prezentacije
*reklame
a sve su to oblici marketinške komunikacije.

5.INSTRUMENTI MARKETING MIX-A

5.1 CENA

Ako se želi privući veći broj turista,cene je svakako jedan od važnijih faktora,koji će odrediti takav broj.Veoma je važno shvatiti da ona mora biti na takvom nivou,da ovakav vid odmora može priuštiti prosečan potrpšač. Na primer,sadašnja cena od oko sto eura za deset dana odmora u prosečnom odmaralištu je veoma prihvatljiva.

Takođe,mora se naći veza između cene i nivoa proizvoda,koji se želi imati. Ideja je da se formira cena za takozvani osnovni paket ponude u koju bi ulazio rafting,poseta lokalnim izletištima.U slučaju posete brojnije grupe,organizator bi mogao posetioce iznenaditi posetom lokalnih istorijskih spomenika,čije bi troškove sam snosio. Takođe,bilo bi poželjno da poseta veće grupe turista dobije određeni popust. Naravno, što se tiče cene koja varira po nivou ponude i usluge,ona mora biti prezentovana na reklamnim mestima,kako bi potencijalni posetioci bili dobro informisani.

5.2 DEFINISANJE PROIZVODA

U ovom slučaju,proizvod je ponuda sledećeg sadržaja:
*Raftin i splavarenje kanjonom Tare i Drine
*Boravak u kampu sa domaćom kuhinjom
*Obilazak atraktivnih izletišta u okruženju
*Lov
*Vožnja terenskim vozilima po Zelengori

Fundamentalna korist za posetioce je,pre svega,boravak u prirodi. Međutim,da sam boravak u prirodi ne bi poprimio karakter izleta,potrebno je definisati šta taj boravak pruža na prvom mestu. To je rafting i on je ujedno bazični proizvod. Kako turisti koji dolaze na rafting očekuju verovatno i određen kvalitet usluga i uslova,mora se povezati i kvalitet kampa i usluga u njemu,misleći pre svega na domaću kuhinju i odlične uslove boravka. Ako bismo opet probali da proširimo ponudu,dobili bismo proizvod na višem nivou i ujedno premašili očekivanje turista. U ovom slučaju to bi mogao biti obilazak izvora kanjona Tare i mogućnosti spuštanja Drinom do Srbinja. Takođe,u ovaj prošireni proizvod bismo mogli uključiti obilazak atraktivnih izletišta u okolini i boravak u drugim kampovima po ponovnom dolasku. Poznavajući činjenicu da ljudi koji se odluče na ovakav vid odmora,spadaju u red onih koji na odmor gledaju kao na mogućnost da budu fizički aktivni,da upoznaju ono što nisu ranije,ponuda se konstantno mora dopunjavati. Ne bi se trebalo dopustiti da njihov eventualni ponovni dolazak bude sadržajno isti,već se stalno mora razmišljati u pravcu inovacije same ponude.

5.3 PROMOCIJA

U ovom slučaju,promociju možemo razdvojiti na promociju za domaće, i promociju za strane turiste. Što se tiče domaćih posetilaca,promocija bi trebalo da se bazira ne sledećem:

*Prisustvo na sajmu turizma
*Neophodno je praviti brošure koje bi sadržale fotografije mesta sa ponude
*Posebna ponuda za grupne dolaske gde bi cenu trebalo prilagoditi broju posetilaca
*Prezentovanje Tare u ISEC vodiču
*Deljenje brošura po univerzitetima i mestima gde se mladi okupljaju,kao i po kolektivima,odnosno preduzećima,etc.

Kada su u pitanju strani turisti, promocija bi trebalo da sadrži sledeće:
*Web sajt na raznim jezicima
*Slanje e-maila na adrese stranih organizacija,univerziteta,kompanija,čija bi sadržina uglavnom bila prezentovanje Tare i naše ponude,kao i poziv da iskoriste povoljnost iste.
*Prisutnost na sajmovima turizma u inostranstvu,etc.

5.4 KANALI DISTRIBUCIJE

Imajući u vidu da se ne radi o konkretnom,fizičkom proizvodu,već o usluzi,kanali distribucije bi bili nešto drugačiji. Pre svega,prvo se mora pristupiti analizi potrošača,odnosno odreditit ciljnu gupu korisnika usluga. To mogu biti:

*Zaposleni u firmama i to dvosturko,zaposleni kao korisnici i zaposleni kao logički finansijeri svoje dece
*Predškolske ustanove,škole,univerziteti
*Vojne,zdravstvene i policijske ustanove
*Penzioneri kao posebna ciljna grupa,etc.

Nakon utvrđivanja ciljne grupe,treba razmišljati o načinu distribuiranja brošura informativnog karaktera sa detaljnim opisom ponude,načina plaćanja,i ostalim pogodnostima ponude.

6.ZAKLJUČAK

Sve su ređe oaze netaknute prirode, a jedna od njih je planina Tara u zapadnoj Srbiji. Tara je jedna od najlepših planina Srbije, pod gustim četinarskim i listopadnim šumama protkanim pašnjacima i livadama. Planinska goropad, reka Drina, gledana sa brojnih vidikovaca liči na tanku, zelenu liniju uvučenu u kanjonski masiv. Prozračno bistra, zelena voda, u kanjonima zastrašujuća, u dolinama pitoma privlači lepotom svojih obala i bogatstvom vodenog sveta ljubitelje prirode i ribolova. Imajući ovo u vidu,Taru možemo posmatrati kao jedan od veoma važnih prirodnih resursa,pogodnog za razvoj turizma,ali isto tako,treba voditi računa o očuvanju krhke prirodne lepote koju nam Tara pruža.


Prilog(a)
.doc  Marketing menadºment u turizmu.doc (Veličina: 466.5 kb / Preuzimanja: 1367)
17-02-2010 04:21 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Funkcije turizma - hr derrick 0 2,076 11-10-2013 03:26 PM
zadnja poruka: derrick
  Osnovne vrste turističke propagande derrick 0 893 07-08-2013 10:27 PM
zadnja poruka: derrick
  Uloga turističke organizacije u promociji Nikšića derrick 0 953 04-06-2013 03:30 PM
zadnja poruka: derrick
  Gotovi seminarski radovi MARKETING Maja 0 3,629 11-03-2012 08:43 PM
zadnja poruka: Maja
  Turističke znamenitosti Barselone Maja 0 1,639 09-02-2012 07:00 PM
zadnja poruka: Maja

Skoči na forum: