Market entry strategy & evaluation

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Market entry strategy & evaluation
UVOD

Kompanije u svetu polako prihvataju činjenicu da njihovo pozicioniranje na tržištu ne zavisi toliko od smanjenja troškova proizvodnje i povećanja profita koliko od razvijanja potpuno novih kanala prodaje zasnovanih na novim idejama. I to pre svega izgradnjom novog odnosa sa njihovim potrošačima, odnosa koji karakteriše partnerstvo daleko više nego nego klasični tržišni zakoni ponude i potražnje. Cilj je da se u svesti potrošača kreira percepcija da na tržištu ne postoji ni jedan proizvod kao vaš proizvod, da je on jedinstven i da ga treba zapamtiti kao nešto potpuno novo i posebno. Međutim, veoma je važno zapamtiti da se proces branding-a (žigosanja) ne događa na tržištu proizvoda i usluga, već isključivo u glavama i svesti potrošača. Brand name (ime brand-a) nije ništa drugo nego reč (pojam) u svesti potrošača. Šta je uopšte branding? Sama reč brand znači žig, i današnjim brend stručnjacima uvek zasmeta sledeća priča: prvi brendovi su bile obične, domaće krave! Da, krave. Jer, prvo brendiranje su radili farmeri naseljenici u severnoj Americi koji su vrelim gvožđem obeležavali svoje stado da bi u beskrajnim prerijama razlikovali svoje krave od tuđih. Žig na svakom grlu stoke govorio je kupcu ko je tu kravu kupio, odgajio, ko je prodaje, a znalo se ko je kakav domaćin i čija je stoka bolja ili lošija, ko ima kakvo zemljište i ispašu za nju. I danas, situacija je ista: mi moramo našu kravu obeležiti znakom da je naša, a nas same na takav način izreklamirati, da svakom ko vidi našu kravu/kozu/ovcu/žvakaću gumu/čokoladu/traktor/mačku, bude jasno da je to proizvod iza kojeg stojimo mi, kao dokaz kvaliteta i vrednosti.

U čemu je razlika? Pre 150 godina, farmer je imao kvalitetne pašnjake i vodu, što je bilo opšte poznato, i usijavao je gvožđe kojim je obeležavao svoju stoku i u skladu sa kvalitetom pašnjaka određivao joj cenu – dakle, pozicionirao svoju kravu u odnosu na komšijske. Danas, kompanija, ma kojom se delatnošću bavila, ima cilj da ubedi kupce da su njeni pašnjaci najbolji, a njene krave/koze/ovce treba toliko platiti jer su gahene na domaćinskom imanju. I današnje su štamparske mašine z aproizvodnju ambalaže nešto sofisticiranije od usijanog gvožđa.

Sadržaj

UVOD 1
1.1 Strategija nastupa kompanije na inostranom tržištu 2
1.2 WRIGLEY 5
1.2.1 Menadžment kategorija i prostora u WRIGLEY kompaniji 10
1.2.2 Marketing pozicioniranje kompanija MARS i WRIGLEY u Srbiji 14
ZAKLJUČNA RAZMATRANJA 17
LITERATURA 18


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
01:26 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: