Luj XIV

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Luj XIV
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadžment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetništvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Francuska Luja XIV obiluje mnogim protivrečnostima. To je vreme neslućenog apsolutizma, koji prate veliki uspesi i padovi, privredne reforme i ekonomska beda, stalni ratovi i teška razaranja. Luj XIV je inteligentan čovek, ali ne vidi propadanje i podstiče politiku koja pogoduje bogatirn i privilegovanim. Obožavanje kojim počinje svoju vladavinu brzo zamenjuje apatija, gorčina i beznadežnost.
Luj XIV je idol mnogih, uzor koji mnogi vladari i krupni plemići slede. Pola veka dominira evropskom istorijom. Za veliku većinu Francuza on je dalek, nedostupan. Narod se stalno suočava sa glađu, ratovima, zaraznim bolestima, borbom za hleb. Dok Luj predvodi francuske armije, narod se bori sa prirodom i poreznicima. Od dvadeset miliona Francuza, petnaest su seljaci, od kojih većina živi u bedi; u gradovima više od milion ljudi živi u bedi, milion su zanatlije i trgovci, a oko dva miliona su burţuji, plemstvo i kler. Oni ţive bolje i ne plaćaju poreze. „Devet od deset Lujevih podanika rade teško kako bi jednom buržuju, plemiću ili Ienjivcu omogućili ugodan život“, piše Pjer Guber.

Iako je teško dati opštu sliku, seljaštvo se najviše izrabljuje: plaća različite dažbine feudalcu, crkvi i kralju. Njegov život zavisi od teškog rada, žetve i bolesti. Smrtnost dece je velika. To je svakodnevna pojava, manje važna od rđavog vremena ili smrti konja. Prosečna starost je dvadeset pet godina; od stotinu dece dvadeset pet umire do godine, a druga četvrtina do dvadesete go dine. Pljačkaške armije i zarazne bolesti odnose 10-15 na svakih sto ljudi.
Luj XIV je postavio člana dinastije Burbona na tron Španije i na taj način je okončao vekovnu pretnju i opasnost iz toga dela Evrope. Dinastija Burbona je zadržala krunu Španije tokom 18. veka, a kasnije u 19. veku nekoliko puta Burboni su bili zbačeni, pa su ponovo uspostavljali vlast u Španiji. Do današnjeg dana španski kraljevi su potomci Luja XIV...

S A D R Ž A J


UVOD 3
1 Luj XIV 4
1.1 Istorija Francuske do Luja XIV 4
1.2 Mladost Luja 6
1.3 Vladavina Luja 6
1.4 Porodični život 11
1.5 Kraj vladavine 13
ZAKLJUČAK 14
LITERATURA 15PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08:18 AM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: