Loše navike koje utiču na plodnost

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Loše navike koje utiču na plodnost
Prema nekim istraživanjima, poremećaj spavanja povezan je sa neredovnim menstruacijama, koje mogu da ukažu na neplodnost.

[Slika: plodnost.jpg]

Neplodnost je zdravstveni problem koji pogađa sve veći procenat žena, a godine starosti su jedan od faktora koji negativno utiče na poteškoće sa začećem.

Donosimo osam loših navika koje mogu da uzrokuju poteškoće sa začećem.

Nezdrava ishrana

Prejedanje i nezdrava ishrana mogu da dovedu do porasta nivoa šećera u krvi i gojaznosti, što uz BMI veći od 34, može uzrokovati neplodnost. Telesne masti 10 % iznad normale organizam mogu da preopterete sa estrogenom, što negativno utiče na reproduktivni ciklus.

Pušenje

Žene koje su počele da puše pre 16. godine i koje puše više od 10 cigareta dnevno, imaju rizik od nastanka tubarne neplodnosti (nepravilnosti jajovoda). Kod žena pušenje može da dovede do preuranjene menopauze (pre 40. godine.)

Alkohol

Prekomerno konzumiranje alkohola štetno je za zdravlje, a na plodnost negativno utiče čak i povremeno (jednom nedeljno) uživanje u alkoholnim pićima.

Polne bolesti

Seks bez zaštite kada niste u monogamnoj vezi može da dovede do polnih bolesti koje, ako se ne leče, mogu da izazovu poteškoće s plodnošću. Simptomi polnih bolesti kao što su hlamidija i gonoreja, često nisu odmah vidljivi, pa ih mnoge žene i ne leče.

Kofein

Istraživanja pokazuju da previše kafe dnevno smanjuje šansu za začeće. Osim kafe, jaki čaj i napici poput kaka-kole sadrže veliku količinu kofeina.

Nedostatak ili preterivanje u vežbanju

Redovna fizička aktivnost i vežbe su nužne za zdravlje organizma. Međutim, i prekomerno vežbanje može da šteti zdravlju, a tako i plodnosti. Nagli gubitak kilograma, posebno nakon 30. godine života, drastično mršavljenje i telesne masti 10 odsto ispod normale, takođe negativno utiču na plodnost.

Nesanica

Prema nekim istraživanjima, poremećaj spavanja povezan je sa neredovnim menstruacijama, koje mogu da ukažu na neplodnost.

Odlaganje

Plodnost kod žena počinje da opada nakon 27. godine, a bržim tempom nakon 35. Na neplodnost se sumnja kada nakon godinu dana pokušavanja ne dolazi do začeća. Žene starije od 35 godina, ako ne mogu da zatrudne nakon šest meseci pokušavanja, ne smeju da odlažu traženje pomoći od lekara.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:35 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: