Linux jeftinija zamena za Windows

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Jovica
Unregistered

 
Poruka: #1
Linux jeftinija zamena za Windows
AKO VAS VISTA OPTEREĆUJE, A XP VAM IZGLEDA PREVAZIĐENO, VEROVATNO JE VREME DA UPRAVLJENJE POSLOM POVERITE LINUXU.

Ako tražite zamenu za Windows Vistu, a ne želite “povratak u budućnost” sa XP-om, trebalo bi ozbiljno da razmotrite mogućnost prelaska na Linux. Nove verzije tog operativnog sistema otvorenog koda su besplatne, lako se instaliraju i veoma su prilagodljive, a pri tome ne opterećuju računar iako sadrže mnoštvo korisnih alatki i uslužnih programa. Doduše, prelazak s Windowsa na Linux zahteva određeni period privikavanja zaposlenih, a naročito osoblja zaduženog za podršku, koje treba da prilagodi i konfiguriše novi operativni sistem i da instalira neophodne programe. U pozitivne strane prelaska treba ubrojati i velike uštede na kupovini novog hardvera i pogodnost neprestanog ažuriranja programa.


Nije potrebna licenca
Iako možete kupiti komercijalne verzije Linuxa koje podrazumevaju i tehničku podršku, svaka distribucija se može nabaviti besplatno pod uslovima Opšte javne dozvole (General Publik License, GPL). Kada izaberete verziju Linuxa (više detalja o tome u nastavku), jednostavno je preuzmite s Weba, snimite na CD i instalirajte na neograničen broj računara. Cena licence je nula, u svim valutama, za razliku od 300 USD (po računaru) koliko morate platiti za punu verziju Viste Business Edition. Druga lepa vest: Linux vas neće mučiti ni nametljivim zahtevima da se registrujete kao što radi Microsoft.

Pored toga što možete koristiti hiljade besplatnih programa (na adresi find.pcworld.com/61341 možete videti one koji se meni dopadaju), većina distribucija Linuxa obuhvata i paket aplikacija OpenOffice.org. Iako nije verna kopija Microsoftovog Officea, on je odličan za posao, i to za 500 USD jeftinije (po računaru) od Officea Professional 2007. OpenOffice.org nema program jednak Microsoftovom Outlooku, ali skoro svaki Linux sadrži Evolution, besplatnu Novellovu aplikaciju za upravljanje ličnim informacijama.

Pojedini programi koji su izvorno namenjeni Windows platformama, kao što je AutoCAD na primer, nemaju zamenu u Linuxu, ali oni ipak nisu neophodni za standardne poslove, a nije zanemarljiva ni ušteda 800 USD koliko biste morali da izdvojite za Windows i Office. Većina Windowsovih programa radiće podjednako brzo i pod Linuxom zahvaljujući uslužnom programu Wine, koji je sastavni deo mnogih distribucija tog operativnog sistema. Postoje dva rešenja za programe koji ne rade s Wineom: možete instalirati Windows pod Linuxom koristeći besplatne uslužne programe za virtuelizaciju kao što su KVM (Kernel-based Virtual Machine, ugrađen u Linuxovo jezgro) i VMWare Server, ili pak možete instalirati oba operativna sistema na istom računaru.

Isto tako, pretežan deo distribucija Linuxa se dobija sa serverskim programima, aplikacijom za upravljanje MySQL bazama, softverom za virtuelizaciju i podrškom za najzastupljenije komercijalne alatke za rad s bazama podataka i CRM programe. Mrežni program Samba besplatno i u potpunosti podržava Microsoftov Windows Server (koji košta 1000 USD); čak i skup Exchange Server možete zameniti besplatnim paketom Zimbra Collaboration Suite.

Bez obzira na to da li nameravate da koristite serversku verziju ili varijantu namenjenu stonim računarima, Linux je poznat po još jednoj karakteristici koju Microsoft na kašičicu dodaje Windowsu, a to je – bezbednost. Linux nije nekakvom magijom zaštićen od virusa, crva i drugih pretnji s Interneta, ali je većina napada ipak usmerena na Windows i programe koji rade s tim operativnim sistemom. Što zbog arhitekture, što zbog manje rasprostranjenosti, tek Linux još ne privlači veliku pažnju napasnika.


Mogućnosti instaliranja i podrška
Dva najpopularnija programa za upravljanje prozorima u Linuxu (softver koji nadgleda izgled i rad grafičkog radnog okruženja X Window) jesu Gnome i KDE. Različite distribucije Linuxa koriste njihove različite verzije pa se tako Ubuntu zasniva na Gnomea, a OpenSuSE koristi KDE. Možete instalirati i obe verzije, i svaki put prilikom prijavljivanja na sistem birati onu koja vam u tom trenutku odgovara. Neki programi za upravljanje prozorima, naročito Blackbox i Xfce, zahtevaju manje memorije i grafičke snage nego Gnome i KDE, što ih čini pogodnim za rad na starijim računarima.

Svedene distribucije kao što je Puppy Linux maksimalno "ogoljavaju" operativni sistem, tako da pomoću njih možete oživeti i računare koje ste odavno nameravali da bacite.

Tehnička podrška nikada nije bila jeftina, ali pomoć za Linux je relativno povoljna. Uz softverski paket Novelovog Linuxa OpenSuSE 11.0, koji košta 60 USD, dobija se 90-dnevna podrška za instaliranje. Ukoliko želite dužu podršku, izaberite SuSE Linux Enterprise Desktop (aktuelna je verzija 10), što košta 50 USD godišnje, ili kupite Ubuntu pa ćete od firme Canonical dobiti ugovor o podršci za 250 USD godišnje. (Korisnici Ubuntua u šali kažu da ćete na Googleu naći sve odgovore koje biste dobili i da ste ih tražili na forumima Canonicala.)

Iako Linux nije vanzemaljskog porekla, ipak se razlikuje od Windowsa i prelazak na taj operativni sistem zahteva vreme i nešto novca. Ali je već svojevrstan poklon saznanje da nikada više nećete Microsoftu morati da date novac za Windows i Office. Što je najvažnije, besplatno ćete moći da koristite programe koje želite, na računarima koje možete priuštiti.

izvor:Mikro
02:55 PM
Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  How to rip DVD to iPod, convert videos to iPod,iPod to pc Transfer on Mac and Windows softwiki2010 0 2,282 25-10-2010 04:25 AM
zadnja poruka: softwiki2010
  How to Rip DVD to AVI/WMV/FLV/MP4/MPG/MP3/AAC/WMA/WAV...(Windows/Mac) Qgfhgytd 0 1,798 17-06-2010 04:46 AM
zadnja poruka: Qgfhgytd
  MPlayer.For.Windows shahzadali55 0 2,087 26-05-2010 12:57 PM
zadnja poruka: shahzadali55
  How to Transfer/Backup iPod files (Windows/Mac) googie1 0 1,777 10-05-2010 09:56 AM
zadnja poruka: googie1
  Realtek High Definition Audio Driver- Windows 7+Vista shahzadali55 0 2,857 20-04-2010 05:27 PM
zadnja poruka: shahzadali55

Skoči na forum: