Lik antigone

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,233
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Lik antigone
100% Kvalitetni diplomski radovi. 65000 Gotovih radova spremnih za download. Gotovi seminarski i diplomski radovi, izrada novih unikatnih seminarskih.

УВОД – Софокле

Есхилу је прву награду за трагедију 468. преотео један новајлија, двадесетседмогодишњак, са именом које је значило Мудри и Слављени. Софокле је био најсрећнији човек и скоро најмрачнији песимиста. Дошао је из Колона, приједграђа Атине, и био је син оружара, тако да су Персијски и Пелопонески рат, који су осиромашили скоро све Атињане, оставили драматичару пристојна средства. Поред богатства поседовао је генијалност, лепоту и добро здравље. Освојио је дуплу награду за рвање и музику, његова вештина у игри лоптом и свирању на харфи омогућила му је одржавање јавних представа у обије области; а после битке код Саламине баш њега је град одабрао да предводи наге младиће Атине у победничкој игри и песми.

Чак и у познијим годинама био је леп; кип у Латеранском музеју показује га као старог и брадатог и пунацког, али још увек снажног и високог. Он је одрастао у најсрећнијем добу Атине; био је пријатељ Перикла и под њим заузимао високе положаје; 443. био је империјални благајник; 440. био је један од генерала који су командовали атинским снагама у Перикловој експедицији против Самоса, мада треба додати да је Перикле његовој поезији давао предност над његовом стратегијом. После атинског дебакла у Сиракузи именован је у Одбор за јавну безбиједност; у том својству гласао је за олигархијски устав из 411. Људима се његов карактер допадао више од његове политике; био је пријатан, духовит, скроман, волио је задовољства и био обдарен шармом који је искупљивао све његове грешке. Волио је новац и дечаке, али у старости су се његове склоности окренуле према куртизанама. Био је врло побожан и повремено је вршио дужност свештеника.

Садржај

УВОД – Софокле 3
1 Лик Антигоне 4
1.1 Митолошки принципи 6
1.2 Касније перцепције лика Антигоне 9
ЗАКЉУЧАК 14
ЛИТЕРАТУРА 16


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
05:06 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Lik žene u poeziji Mavre Vetranovića derrick 0 1,729 09-02-2013 12:21 PM
zadnja poruka: derrick
  Lik Ane Karenjine Dzemala 0 4,787 03-03-2011 05:00 AM
zadnja poruka: Dzemala

Skoči na forum: