Leptir

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 
Autor Poruka
Maja Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 1,234
Pridružen: Nov 2011
Poruka: #1
Leptir
UVOD

Predmet ovog rada biće izrada cvetne skulpture leptira. Ova tehnika poznata je pod nazivom „topiary“, što će biti malo detaljnije objašnjeno kroz primer leptira. Sam leptir predstavlja vrlo interesantan motiv, bogate simbolike, što predstavlja priliku da se pored kreativnih aktivnosti i nauče neke stvari. Pre svega, pod pojmom topijari podrazumeva se umetnost oblikovanja biljaka u razne geometrijske forme - kugle, kocke, životinje, šahovske figure... Topijari potiču još iz Starog rimskog carstva, a najveću primenu imali su tokom renesanse u Francuskoj, Engleskoj i Italiji, za uređenje vrtova zamkova i letnjikovaca.

Danas se ove forme mogu sresti i u privatnim vrtovima i bolje uređenim gradskim parkovima. Pri izboru biljaka za izradu topijara potrebno je poznavati biljne vrste, odnosno način i brzinu rasta. Po pravilu se koriste grmovi, četinari i stabla sporog i gušćeg rasta koji podnose jače orezivanje, kao što su lovor, šimšir, kalina, božikovina, tuja plikata, tisa, itd. Osim rezidbom određenih vrsta, lepi oblici mogu se dobiti i na druge načine, na primer povijanjem bršljana uz žičane skulpture. Bršljan će za kratko vreme da prekrije skulpturu dajući joj željeni oblik. Kako bršljan i dalje širi svoje grane, dovoljno ih je redovno orezivati da se ne bi izgubila forma. Lepo orezane biljke mogu se saditi i u ukrasne posude.

Sadržaj

UVOD 3
1 Simbolika leptira 4
2 Izrada skulpture 5
2.1 Izbor biljaka 5
2.2 Postupak izrade 8


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
04:29 PM
Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: