Kvalitet i kvantitet rendgenskog zračnog snopa

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Dzemala Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 8,280
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Kvalitet i kvantitet rendgenskog zračnog snopa
Maturski, Seminarski , Maturalni i diplomski radovi iz ekonomije: menadzment, marketing, finansija, elektronskog poslovanja, internet tehnologija, biznis planovi, makroekonomija, mikroekonomija, preduzetnistvo, upravljanje ljudskim resursima, carine i porezi.


Радиоактивност је појава да се језгра неких хемијских елемената спонтано распадају услед чега долази до стварања других елемената уз емисију радиоактивног зрачења. До открића радиоактивности, 1896. године, дошло се скоро случајно. Француски физичар Бекерел испитивао је евентуалну везу међу фосфоресценцијом и рентгенским зрацима који су били откривени 1895. године. Он је излагао Сунчевој светлости разне супстанце и онда покушао да нађе евентуално зацрњење фотографске плоче, које би, после експонирања, те супстанце изазвале фосфоресцентним, односно флуоресцентним зрачењем.
Између осталих супстанци употребљавао је и кристале неких уранових соли и дошао до открића да оне емитују зрачење које показује већу продорну моћ него што је то случај са рентгенским зрачењем. Продорно зрачење су емитовали не само кристали уранијумових соли, метални уран, него чак и њихови раствори. Тако је Бекерел 1896. године открио да уран и његова једињења, без икаквих спољних изазивача, спонтано зраче. То зрачење не само да је продорно него и јонизује гасове, а смањује и количину електрицитета наелектрисаних тела, тј. продорни зраци из урана могли су испразнити наелектрисани електроскоп. Исте године је откривено да такве зраке емитује и торијум, па су ти зраци које емитује уран и торијум названи Бекерелови зраци.
Мада су Бекерел и други научници наставили испитивања ових појава још неколико година, знање стечено у овој фази нове научне области, која се тада почела развијати, било је сабрано током 1898. године када су се Пјер и Марија Кири укључили у ова испитивања и установили да су Бекерелови зраци атомска појава, карактеристична за елемент без обзира на његово физичко или хемијско стање. Они су ову појаву назвали радиоактивност а зрачење које такви елементи емитују радиоактивни зраци. Проучавајући радиоактивно зрачење, Марија Кири је открила да је оно слабије код урана него код уранијумове руде пехбленде из које се уран добија. Претпоставила је да у тој руди сем урана постоји још неки елемент који има изразитије радиоактивне особине од урана, па је радећи са скромним средствима успела да из неколико тона уранове руде издвоји свега неколико милиграма супстанце која показује радиоактивност много пута већу од радиоактивности чистог урана. Радиоактивност ове супстанце потицала је од новог елемента, који је Марија Кири назвала полонијум и другог елемента који је назвала радијум. Ускоро после тога немачки хемичар Дебијерн проналази још један елеменат са јаком радиоактивношћу и назива га актинијум. У то време већ је било установљено да је радиоактивност супстанција топлија од околине ...

Садржај:

Увод 3
1 Врсте зрачења 5
1.1 α и β зрачење 5
1.2 Електромагнетно зрачење 6
1.3 Узајамно дејство х - зрака 8
2 РТГ апарати 11
2.1 Командни сто 12
2.2 Статив 12
2.3 РТГ цев 13
2.4 Генератор високог напона 15
2.5 Електронски светлосни појачивач 15
3 Квалитет и квантитет рендгенског зрачног снопа 16
3.1 Напон струје у РТГ цеви 17
3.2 Јачина струје и време експозиције 17
3.3 Пример из праксе 1 – Рендгенографија лобање 18
3.4 Пример из праксе 2 – АП снимак карлице 19
3.5 Пример из праксе 3 – ПА снимак ручног зглоба (воларни снимак) 20
3.6 Пример из праксе 4 – Снимак лактног зглоба 20
3.7 Пример из праксе 5 – Профилни снимак колена 21
4 Заштита од зрачења 22
4.1 Изложеност пацијената у дијагностичкој радиологији 23
4.2 Дијагностички референтни нивои 24
4.3 Методе дозиметрије 25
Закључак 27
Литература 29
Попис слика 30


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:19 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Kvalitet elektricne energije Dzemala 0 1,936 26-08-2010 10:18 PM
zadnja poruka: Dzemala
  Kvalitet elektrčne energije VS1 0 1,842 04-06-2010 02:21 PM
zadnja poruka: VS1

Skoči na forum: