Krvne grupe

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Krvne grupe
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz biologije i ekologije.

Kada su vršeni prvi pokušaji transfuzije krvi od jednog čoveka drugom, te transfuzije su bile uspešne sako u nekim slučajevima. Često je dolazilo, odmah ili nešto kasnije, do algutinacije (spajanje,slepljivaje eritrocita u manje ili veće grupe) i hemolize (oštećenje eritrocita pod dejstvom fizičkih ili hemijskih činilaca) eritrocita i tipičnih transfuzionih reakcija koje su katkad dovodile do smrti. Uskoro je otkriveno da krv različitih osoba često ima različita antigenska i imunska svojstva, tako da antitela krvne plazme jedne krvi reaguju sa antigenima površine eritrocita druge krvi. Zbog toga se lako može dogoditi da se krv davaoca ne podudara sa krvlju primaoca, ali ako se pravilno postupa, može se unapred odrediti da li se u krvi davaoca i primaoca nalaze takvi antigeni i antitela koji će prouzrokovati transfuzionu reakciju.

Mnoštvo antigena na krvnim ćelijama. Na površini ćelijske membrane krvnih ćelija čoveka nađeno je barem 30 anigena koji se često susreću i stotine drugih koji se susreću retko, a svaki od njih može ponekad prouzrokovati reakciju antigen – antitelo. Većina njih su slabi antigeni i značajni su uglavnom za izučavanje nasleđivanja gena u cilju određivanja očinstva, itd. Međutim, dve posebne grupe antigena mnogo češće od drugih uzrokuju transfuzione reakcije. To su takozvani OAB – sistem antigena i Rh – sistem.

KRVNE GRUPE OAB - SISTEMA

ANTIGENI A I B ILI AGLUTINOGENI A i B

Dva antigena, tip A i tip B, nalaze se na površini eritrocita velikog dela ljudske populacije. To su antigeni ( poznati kao aglutinogeni jer često dovode do aglutinacije eritrocita ) koji i uzrokuju hemotransfuzione reakcije. Zbog načina nasleđivanja ovih aglutinogena, čovek može na svojim ćelijama imati jedan antigen, oba ili nijedan od njih.
Glavne krvne grupe sistema OAB. Kada je posredi transfuzija krvi od čoveka čoveku, krv davalaca i primalaca obično se klasifikuje u četiri krvne grupe sistema OAB, kao što je prikazano, zavisno od prisutnosti ili odsutnosti dvaju aglutinogena. Kada nema ni A ni B – aglutinogena krv je grupe O. Kada postoji samo aglutinogen A, krv je grupe A. Kada postoji samo aglutinogen B, krv je grupe B. Kada postoje oba – i aglutinogen A i aglutinogen B, krv je grupe AB. ( Sl.br.1)

Nasleđivanje aglutinogena. Dva gena, jedan na svakom od dva para hromosoma, determinišu krvne grupe OAB – sistema. Ova dva gena su alelomorfni geni koji mogu biti bilo koji od tri tipa, ali samo po jedan tip na svakom hromosomu: ili tip O, ili tip A ili tip B. Gen tipa O je ili nefunkcionalan ili je slabo funkcionalan, tako da ne uzrokuje pojavu O – aglutinogena na ćelijama. Nasuprot tome, gen tipa A i gen tipa B uzrokuju pojavu jakih aglutinogena na ćelijama. Šest mogućih kombinacija gena, jesu : OO, OA, OB, AA, BB i AB. Ove kombinacije gena su genotipovi. Svaki čovek pripada jednom od tih šest različitih genotipova.
U gore prokazanoj tabeli, može se zapaziti da osoba sa genotipom OO ne poseduje ni A – ni B – aglutinogene, i zato ima krvnu grupu O. Osoba sa genotipom OA ili AA ima aglutinogene A, i zato ima krvnu grupu A. Genotipovi OB i BB daju krvnu grupu B, a genotip AB daje krvnu grupu AB.

AGLUTININI

Kad se aglutinogen A ne nalazi u eritrocitima nekog čoveka, u njegovij plazmi će se nalaziti antitela poznata kao anti-A aglutinini. Kada aglutinogena B nema u eritrocitima, u plazmi će se nalaziti anti-b aglutinini.


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
10:39 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Verovatno povezane teme...
Tema: Autor Odgovora: Pregleda: zadnja poruka
  Krvne celije Vesnica 1 5,969 04-12-2012 11:33 PM
zadnja poruka: AmelaRekic

Skoči na forum: