Krovni vrtovi

Nova tema  Odgovori 
Podelite temu sa drugarima: ZARADITE PRODAJOM SVOJIH RADOVA
 
Ocena teme:
  • 0 Glasova - 0 Prosečno
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Autor Poruka
Vesnica Nije na vezi
Posting Freak
*****

Poruka: 2,567
Pridružen: May 2010
Poruka: #1
Krovni vrtovi
Maturski, seminarski i diplomski radovi iz marketinga.

1 UVOD 3
2 Istorijat nastanka krovnih vrtova 4
2.1 Prednosti krovnih vrtova 5
2.2 Vrste krovnih vrtova 6
2.3 Uređivanje krovnih vrtova 8
3 ZAKLJUČAK 11
4 LITERATURA 12

1 UVOD

Definisanje pojma vrt nije lako, ali ako se posmatra kao prethodnica ili produžetak kuće, može se prihvatiti da je vrt spoljašnji prostor, određenog oblika i veličine, ograničen u pot¬pu¬nosti ili delimično živicama ili drugim biljkama, zidovima ili ogradom, ili kombinacijom prirodnih i veštački stvorenih elemenata, obično u sklopu sa kućom, a projektovan:
- da arhitektonski služi kao prirodan produžetak kuće
- da estetski bude vizuelna dopuna ili pozadina postojećoj strukturi kuće ili
- da služi za ekskluzivno i praktično korišćenje i uživanje u spo¬lj¬noj sredini od strane njegovih vlasnika.
Prostor u gradu je skup i ograničen, pa mu treba posvetiti posebnu pažnju i iskoristiti sve njegove potencijale.

Postoji više tipova ili vrsta vrtova a to su:
- ukrasni vrtovi
- korisni vrtovi
- krovni vrtovi i dr.
Predmet ovog rada, dakle, u nastavku, biće krovni vrtovi.

2 Istorijat nastanka krovnih vrtova

Zeleni krovovi ili krovni vrtovi potiču još iz antičkih vremena.
Od kada traje istorija arhitekture mogu se sresti gotovo uvek i svuda.
Krovni vrtovi i krovne terase najpre su se pojavile na Bliskom Istoku, gde građevine tradicionalno imaju ravne krovove. Krovovi sa negovanim rastinjem pominju se još u Starom Zavetu.
Viseći vrtovi takođe vode poreklo sa Istoka: uzgajani su u Asiriji i Vavilonu, u plodnim dolinama Tigra i Eufrata. Terase nad lučnim svodovima i stubovima bile su obrasle biljem i navodnjavane. Najčuveniji su Semiramidini viseći vrtovi koji su proglašeni za sedmo svetsko čudo.

Uzgoj saksijskog bilja na terasama i ravnim krovovima zgrada postao je uobičajen i u oblasti Mediterana u staroj Grčkoj i Rimu: nastao je kao deo kulta boga Adonisa i kasnije je nadaleko rasprostranjen.
U starom Rimu, gradu opasanom zidinama, visoka cena izgradnje zidina učinila je da stambeni blokovi postanu uobičajeni način gradnje. Krovovi zgrada često su korišćeni kao bašte u kojima je cveće, žbunje i drveće raslo u žardinjerama. Slični vrtovi negovani su na krovovima podruma u potpunosti ili delimično ukopanih u zemlju. Moda plivajućih vrtova uvedena je u Grčkoj sa pojavom vrtova na brodovima. Na brodu cara Kaligule čokoti vinove loze i voćaka pravili su hladovinu. Krovovi i terase ukrašeni biljkama prikazani su i na vizantijskim minijaturama.

Krovni vrtovi, terase i viseći vrtovi pojavili su se u doba Renesanse u onim delovima Evrope koji imaju blagu klimu. Ovaj trend, zasnovan na antičkoj tradiciji, prilagođen je klimatskim uslovima podneblja. Razvijana su tehnička i arhitektonska rešenja koja omogućavaju uzgoj biljaka bez saksija. Viseći vrtovi projektovani su tako da žardinjere budu postavljene u nivou ravni krova.
Sa razvojem botanike povećavao se i broj gajenih biljnih vrsta.
Krovovi i terase dekorisani su cvećem, drvećem, žbunjem i vinovom lozom. Ova moda širila se od Italije sve do kraljevina na severu Evrope (npr. Švedske Kraljevine), uvek u skladu sa lokalnim klimatskim uslovima. Izgradnja krovnih vrtova u to vreme bila je privilegija kraljevskih porodica, plemstva i bogatih građana.
Sa razvojem buržoazije sve su učestaliji i zahtevi za krovnim vrtovima. Delo berlinskog majstora Karla Palica pod nazivom Prirodni krovovi izrađeni od vulkanskog cementa ili moderni viseći vrt iz 1867, kao i izum pariskog vrtlara Monijea, ojačani beton, predstavljali su revoluciju u arhitekturi. Zgrada sa ravnim krovom koja predstavlja simbol moderne arhitekture zasnovana je na njihovim dostignućima. Čuveni predstavnici ovog trenda Le Korbizije, Valter Gropius i predstavnici pokreta Bauhaus (kao i Frenk Lojd Rajt i drugi u Americi) projektovali su krovne vrtove na svojim građevinama. Le Korbizije u svojim teorijskim radovima krovni vrt definiše kao ključni životni prostor gradskog stanovništva u budućnosti.

Ukrasno bilje na krovovima negovano je i kod naroda severne Evrope – na Islandu i u Skandinaviji – u okvirima tradicionalne arhitekture. Razlog za to nije primarno estetski: nivo termičke zaštite krovova pokrivenih tresetom i travnjacima toliko je visok da ove građevine ne zahtevaju intenzivno grejanje čak ni pri oštroj zimi.
Viseći i krovni vrtovi mogu se naći i u Mađarskoj slično kao u ostalim delovima Evrope, ali ovaj trend nije tako duboko ukorenjen. Sa pojavom renesanse u Italiji Kralj Matias bio je prvi čovek izvan Italije koji je sagradio viseće vrtove u svom dvoru u Višegradu, a nakon okupacije Beča i na bečkom dvoru. Italijanski majstori postavili su vrt na rezervoaru vode u Budimu, a u Višegradu je pronađen podrum ispod visećeg vrta sa lipama i fontanom. U


PORUČITE RAD NA OVOM LINKU >>> SEMINARSKI
maturski radovi seminarski radovi maturski seminarski maturski rad diplomski seminarski rad diplomski rad lektire maturalna radnja maturalni radovi skripte maturski radovi diplomski radovi izrada radova vesti studenti magistarski maturanti tutorijali referati lektire download citaonica master masteri master rad master radovi radovi seminarske seminarski seminarski rad seminarski radovi kvalitet kvalitetni fakultet fakulteti skola skole skolovanje titula univerzitet magistarski radovi

LAJKUJTE, POZOVITE 5 PRIJATELJA I OSTVARITE POPUST
08-06-2010 12:27 PM
Poseti veb stranicu korisnika Pronađi sve korisnikove poruke Citiraj ovu poruku u odgovoru
Nova tema  Odgovori 


Skoči na forum: